Så stabil är värdens ekonomi

Östergötland Sälja bostäder eller låna mer? De kommunala bostadsbolagen i Östergötland väljer olika vägar för att tackla behovet att bygga nytt och renovera mer.
Foto: TT Nyhetsbyrån

Den stora efterfrågan på bostäder har stärkt ekonomin i många bostadsbolag de senaste åren. Ett mått på den styrkan syns i bolagets soliditet, ett nyckeltal som visar hur stor andel av tillgångarna som bolaget äger.

En låg soliditet betyder svag ekonomi och stora lån, medan hög soliditet innebär att bolaget står bättre rustat vid ekonomiska svängningar. Enligt allmännyttans branschorganisation Sabo bör soliditeten inte ligga under 30 procent. De kommunala ägarna kan dock ha olika soliditetsmål.

Läs också"Vår skuldsättning ökar"

– Är den nere kring 20 procent är det ganska stor sannolikhet för att bolaget behöver sälja för kunna ha råd att bygga nytt. En låg soliditet påverkar bolagets möjlighet att få nya lån till bra villkor, säger Susanna Höglund, chef för Sabos finans- och ekonomienhet.

I Östergötland har flera kommunala hyresvärdar valt att sälja delar av sitt bostadsbestånd för att finansiera behovet av att bygga nya bostäder och satsa på renoveringsåtgärder.
Tidigare i år sålde till exempel Vallonbygden två hyreshus i Finspång för att få in kapital till nyproduktion och för att undvika att ta nya stora lån. I Söderköping funderar Ramunderstaden på att sälja fastigheter för att finansiera kommande renoveringar.

Av de kommunala bostadsbolagen i Östergötland är Stångåstaden det bolag som har högst soliditet. Men trots den positionen har bolaget i år ändå valt att sälja drygt
1 000 lägenheter.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

– Vi bygger väldigt mycket framöver och vi hade kunnat lösa det med att öka vår belåning. Men syftet med försäljningen är att vi vill hålla skuldsättningsgraden i schack. Räntorna kommer förr eller senare att gå upp. Risken är att vi då tvingas begära hyreshöjningar vilket i så fall drabbar våra kunder, säger Jan Österlind, (S), styrelseordförande i Stångåstaden.

Vadstena fastighets AB, VFAB, är den hyresvärd som redovisar lägst soliditet bland kommunala bostadsbolag i Östergötland. Men enligt bolaget ger det nyckeltalet inte en rättvisande bild då den inte tar hänsyn till vilket marknadsvärde fastigheterna har vid en eventuell försäljning.

– Tittar man på hur vår verklighet ser ut så har vi ett fastighetsvärde på 650 miljoner kronor och 210 miljoner i lån, säger Lars
Larenius, vd på VFAB.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.
Fakta: Soliditet

• Soliditet är ett nyckeltal som finns i årsredovisningen. Talet anger hur mycket av tillgångarna som bolaget äger och visar den ekonomiska styrkan.
• Är soliditeten 10 procent betyder det att 90 procent är belånade tillgångar. Ju högre soliditet desto stadigare står bolaget inför ekonomiska förändringar som räntehöjningar eller förlustår.

Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.