Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt
En 84-årig kvinna blev vräkt efter att ha vanvårdat lägenheten och dessutom inte ha släppt in Uppsalahems personal. En domare byggde sopberg av bag-in-box-kartonger. Hemma hos en kvinna fanns det ingen golvyta att röra sig på.
Det är några av fallen av vanvård som Hem & Hyra har skrivit om under de senaste åren. Enligt Carl Kyrk på saneringsföretaget Banerry bor det en hoarder, eller samlare, var 500:e meter.
Skälen till att man inte klarar av att hålla lägenheten i schack kan vara olika: missbruk, depression eller att man lider av samlarsyndrom som innebär att man tvångsmässigt samlar på sig saker tills lägenheten blir överbelamrad.
Var femte svensk städar en gång i månaden
Hem & Hyra har pratat med ”Anders” som blev vräkt på grund av att hans lägenhet knappt gick att komma in i eftersom den var fullproppad av grejer, och ”sånt som andra kallar skräp”.
– Jag visste inte att hyresvärden inte gillade hur jag hade det, säger han.
Gert i Dalsland kan inte sluta samla. ”Det har gått överstyr”, säger han.
Att städa och hålla ordning kan man vara mer eller mindre bra på och ibland kan det vara svårt att få tiden att räcka till. Enligt en undersökning från 2017, som företaget Henkel Norden gjort, städar var femte svensk endast en gång i månaden.
Så hur pass stökigt får man egentligen ha det hemma utan att bli vräkt?
Enligt hyreslagen ska det gå ganska långt innan en person blir uppsagd på grund av ett kaosartat hem. I lagen står att hyresgästen har en vårdplikt gentemot hyresvärden. Detta innebär att du är skyldig att ta hand om din bostad och se till att inga skador uppkommer på grund av oaktsamhet. Vårdplikten innebär bland annat att du ska vara aktsam och hålla lägenheten fri från skadedjur.
Hyresgästen måste släppa in värden
Läckor på vatten-, avlopps- eller gasledningar och skador på tak och liknande är exempel på sådant som du som hyresgäst genast måste rapportera till hyresvärden, och som kan klassas som vanvård. Likaså ohyra. Skulle en skada uppstå på grund av att du är oaktsam ska du som hyresgäst ersätta hyresvärden för skadan.
Hyresvärden har rätt att gå in i lägenheten vid akuta skador eller för att göra rutinkontroller. Om man som hyresgäst då nekar värden tillträde riskerar man att bli vräkt.
Lagen ger alltså vissa riktlinjer, men var går egentligen gränsen?
– Man bör kunna se golvet i alla fall, det är grundläggande. Man måste kunna gå in i lägenheten och komma åt att dammsuga. Mycket saker kan man ha – det står inget i lagen om hur många prylar man får ha per kvadratmeter. Men det måste gå att hålla rent. Det får inte heller vara någon brandfara, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.