Annons

Så tycker vi om att jobba hemma

Gävleborg Allt fler svenskar jobbar hemifrån under pandemin. Men hur funkar det mentalt och praktiskt när lägenheten blir till kontor? Hem & Hyra har träffat fyra hyresgäster som har hittat olika lösningar och strategier.

I en liten etta med en enorm balkong bor Yuliana Gudyma och hennes pojkvän. När Hem & Hyra träffar henne  är området långt ifrån tyst. Det hamras och bultas när den nya stadsdelen Rosendal växer fram. Men byggbullret når inte upp till sjunde våningen där Yuliana Gudyma bor, om hon inte öppnar balkongdörren vill säga.

På dagarna åker pojkvännen oftast till kontoret medan Yuliana har ettan som både bostad och arbetsplats.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

– Han jobbar som säljare och vi pratar mycket i telefon båda två, så det skulle inte funka så bra om vi båda jobbade hemifrån, säger Yuliana.

Själv arbetar hon som försäkringsutredare och får direktrapporter om hur coronapandemin slagit mot arbetsmarknaden.

– Det är många som ringer som har blivit arbetslösa. Vi har fått rekrytera extra personal för att möta trycket.

Annons
Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Yuliana håller sig inte bara till en plats och position under arbetsdagen. Förutom vid köksbordet hittar man henne med laptopen i soffan, på golvet eller stående med datorn vilande på loftsängens trapp. Rutinerna är viktiga och hon ser till att komma ut på timslånga skogspromenader på luncherna, men det händer också att hon slår sig ner på ett kafé i närheten med en bok. Ungefär en dag i veckan beger hon sig in till kontoret i Stockholm.

– De dagarna blir som ett äventyr! Ibland brukar jag försöka jobba undan lite extra hemma för att kunna vara mer social på jobbet, säger hon.

Tips från forskaren: Så kan du få hemarbetet att funka bättre!

 

På andra sidan Uppsala, i Stabby, bor Anna Johansson Dahl som delar sin tid mellan att arbeta som boendeutvecklare på Hyresgästföreningen och läsa sociologi på universitetet. I lokalen under hennes lägenhet ligger ett gym. Det rytmiska ljudet från skor som möter löpband blev ett störningsmoment i början av jobba hemma-perioden, men ett samtal till hyresvärden Uppsalahem löste problemet, när bostadsbolaget bad gymmet att införa ljuddämpande åtgärder. Även ett annat problem har hon löst på egen hand. När det började kännas för enahanda att jobba vid köksbordet ritade hon upp en modell till en trälåda vars delar ett byggvaruhus fick såga till. Lådan byggde hon ihop hemma i hallen och fungerar i dag som stå­skrivbord. När arbetsdagen är slut är hon noga med att ställa undan den och lägga en filt över.

Annons

”Knulla systemet” står det broderat i korsstygn innanför ytterdörren hemma hos Johanna Hartman och Manuel  Flores Delgado som bor några gator bort från Anna Johansson Dahl. Bonaden är Manuels 17-åriga dotter Irmas verk. Johanna och Manuel sköter sina jobb på distans från varsin del av vardagsrummet.

Läs ocksåVärden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlottEn gulteglad husfasad.

Tidvis är det livlig trafik i femman på Pålgatan när barn och bonusbarn i olika åldrar kommer och går. Både Johanna och Manuel tycker att det är väldigt skönt att jobba hemifrån. Det är lugnare, de får mer gjort och mer tid över för barnen.

Hur är det att jobba i samma rum?
– Vi är ganska duktiga på att låta varandra vara ifred. Men det är klart, om jag hämtar kaffe hämtar jag till Johanna också. När vi har möten samtidigt går någon av oss till ett annat rum, säger Manuel.

Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.