Annons

Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Nyheter Bedragarna finns överallt på nätet och särskilt på Facebook. Mängder av desperata lägenhetssökande hoppar på attraktiva erbjudanden – bara för att inse att de blivit lurade. Så här gör du för att inte bli ett av offren.
Foto: Polisen

Den som är hänvisad till andrahandsmarknaden riskerar inte bara att betala dubbelt så mycket i hyra som personer med förstahandskontrakt. Uthyrningssajter och sociala medier är även populära jaktmarker för bostadsbedragare.

Man riskerar att råka ut för personer som låtsas erbjuda en billig lägenhet och kräver en förskottsbetalning. Men när pengarna har betalats finns det ingen lägenhet.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Genom att klicka på bedragares länkar till ”lägenhetsvisningar” kan man också riskera att betala för dyra prenumerationer som man inte bett om.

Allra flest misstänkta bluffar hittar Hem & Hyra på Facebook, efter att ha granskat tusentals annonser från bostadsgrupper samt den inbyggda köp- och säljfunktionen Marketplace.

Här kan vem som helst kan skapa en annons utan att verifiera sin identitet.

Läs ocksåHan betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletareVad kostar en lägenhet för studenter?

En tydlig röd flagga är att personen bakom annonsen har ett nyskapat Facebookkonto och saknar en följarskara, berättar Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

– Är kontot helt ”blankt” så kan man nog förutsätta att det är någonting skumt och handla därefter.

Bostadsbedragare och dyrt att hyra i andra hand på Marketplace
Marketplace är ett populärt tillhåll för bedragare. Tre av sex annonser ovan är misstänkta bluffar.

En annan klassisk kombo för en falsk annons: Den är helt enkelt lite för bra – och ”uthyraren” vill ha snabba puckar. Då rör det sig inte sällan om en bostadsbedragare.

Annons

– Bedrägliga annonser kännetecknas av att det är en perfekt lägenhet till billigt pris. Det är bråttom att betala handpenning för många vill ha den, och så vidare.

Varningslampan lyser röd när Hem & Hyra går igenom annonserna på Marketplace. Vid ett stickprov var endast två av 50 annonser för uthyrning i Stockholm skrivna av konton som är mer än två år gamla. Den stora majoriteten av de 50 ”uthyrarna” hade låsta konton eller saknade i princip vänner – och många av dem marknadsförde en rad olika objekt.

Titta på eluttagen

Bilderna i annonsen kan snabbt ge svar på tal angående hur seriös uthyraren är, förklarar Jan Olsson. Spara ner dem och googla på bilderna för att se om de förekommer i andra annonser. På samma sätt går det även att söka på delar av annonstexten för att se om den har kopierats från annan plats.

Till och med annonser som Facebook själva rekommenderar är ofta rena bluffar. Av de sex annonserna ovan klarade bara hälften Hem & Hyras test. Övriga hade ”lånat” bilderna från andra annonser och två av ”uthyrarna” bjöd ut flera olika identiska objekt.

Så undviker du bostadsbedragare
Somliga bluffmakare lånar bilder från andra annonser. De kan man genomskåda med hjälp av en bildgoogling.

En snabb bildstudie kan också ge en indikation på om lägenheten verkligen finns i Sverige – eftersom vi har en tendens att möblera på ett särskilt vis.

– Ser lägenheten på bilderna ut som om det kan vara en svensk lägenhet? Titta till exempel på eluttagen eller om tvättmaskinen står i köket.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Förra året anmäldes över 25 000 annonsbedrägerier. Ungefär hälften av dem skedde via Facebook. Hur vanligt det är med bostadsbedragare har polisen svårt att svara på, eftersom bluffarna inte har en separat brottskod. En sak är dock tydlig: det sker en rejäl uppgång vid terminsstarterna – när nyintagna studenter anländer med flyttlasset och inser att de blivit lurade.

Bostadsbedragare? Ring och fråga

För att försäkra att du inte blivit förd bakom ljuset behöver du förr eller senare lyfta på luren, säger Jan Olsson.

Annons

– Ring den som står som boende på adressen och fråga om det är denne som ska hyra ut. Och kontrollera med värden att uppgiven person bor där samt att denne får lov att hyra ut lägenheten.

Så undviker du bostadsbedragare
Om värden inte gett sitt godkännande bör du dra öronen åt dig. Är det exempelvis rimligt att värden tillåter att lägenheten hyrs ut till ett flertal personer samtidigt?

Hem & Hyra frågar Facebooks nordiska kommunikationschef Regitze Reeh hur de hanterar att så stor del av annonserna är bluffar.

Hon skriver i ett mejl att man lägger ”stora resurser” på att bekämpa problemet.

– När vi identifierar sådana här händelser hanterar vi det genom att ta bort innehåll, avvisa annonser, inaktivera annonskonton och i vissa fall även ta dem vidare till domstol.

Hon medger att systemet inte är perfekt.

– Vi jobbar ständigt med att undersöka nya tekniker och metoder för att bekämpa annonserna och personerna bakom dem.

Fakta: Seriös uthyrare eller inte? Här är varningstecknen
Jan Olsson är kommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum.
  • Personen du pratar med försöker göra dig stressad och få dig att betala förskott, för att ”lägenheten snart går till någon annan”. Behåll kylan och kontrollera uthyrarna.
  • Kontot som annonserar på sociala medier är nyskapat och saknar vänner och aktivitet.
  • Personen som annonserar på sociala medier verkar inte vara verksamt i Sverige.
  • Personen hyr ut flera olika objekt.
  • Hyran är ovanligt låg i förhållande till hur eftertraktad lägenheten är.
  • Bilderna har ”lånats” från andra annonser. Kontrollera genom att ladda ner dem och använd sökfunktionen Google bilder för att se var de förekommer.
  • Personen i annonsen agerar ”på uppdrag” av någon annan – som ibland påstås befinna sig utomlands.
  • Bilderna visar detaljer som inte är typiska i Sverige. Till exempel en tvättmaskin i köket.
  • Annonstexten har ett tydligt ”mäklaraktigt” språk. Sök på textstycken för att se om de har kopierats från annat håll.
  • Personen vill ha förskottsbetalning utan att ha träffat dig eller visat lägenheten.
  • Depositionsavgiften eller förskottshyran är hög i förhållande till den angivna hyran.
  • Personen vill använda anonyma betalningstjänster eller utländskt bankkonto.

 

 

Fakta: Så överlistar du bedragare på bostadssajterna
  • Sök på internet efter uthyrarens namn, kontaktuppgifter samt uppgifter om lägenheten. På så sätt kan du upptäcka om samma lägenhet verkar hyras ut flera gånger.
  • Kontrollera motpartens namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring och fråga om personen lagt ut en annons.
  • Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Vem vill hyra ut åt någon man inte träffat?
  • Kontrollera med hyresvärden eller föreningen att lägenhetsinnehavaren har rätt att hyra ut i andra hand.
  • Var vaksam om uthyraren befinner sig i utlandet – det är ett varningstecken.
  • Begär att få se uthyrarens legitimation.
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster eller till utländska konton.
  • Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.
  • Skicka inga kopior av pass – uppgifterna kan användas för att i sin tur lura andra.
  • Ta en skärmdump av annonsen. Den kan i värsta fall användas som bevismaterial framöver.

Källor: Polisen, BoPoolen, Kårservice, Hyresgästföreningen

Läs också Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.