Annons

Så vanligt är det att värden hotar med vräkning

Nyheter Hyresvärdar i Täby och Oxelösund går oftast till Kronofogden för att påbörja vräkning av hyresgäster som ligger efter med hyran. I Mörbylånga och Hjo är det mycket ovanligare.
En informationsskylt med Kronofogdens logga.
Foto: Anders Paulsson
Vissa värdar går till Kronofogden så snart någon halkar efter med hyran – vilket oftast leder till att den blir betald.

Förra året fick Kronofogden in 22 400 ansökningar om att påbörja vräkning på grund av hyresskulder. Omräknat till antal ärenden per hyresrätt är riksgenomsnittet 12 per 1 000 lägenheter. Detta enligt den senaste årssiffran från myndigheten.

Kronofogdens statistik visar också att andelen varierar stort mellan landets kommuner. I 15 av dem är det dubbelt så vanligt som rikssnittet att värden går till Kronofogden. I Täby och Oxelösund är andelen ännu större – 43 respektive 38 per 1 000 hyresrätter.

Läs ocksåSå slipper du betalningsanmärkningar

I de kommuner där hyresvärdar sällan går till Kronofogden för att påbörja ett vräkningsärende när någon ligger efter med hyran handlade det förra året om inte ens två ansökningar per tusen hyresrätter. Hur ofta hotar värdar med vräkning? Se nedanstående lista.

Frågan är varför det är så stora skillnader. Svaret ligger inte nödvändigtvis i att värdar i vissa kommuner är mer illvilliga. Förmodligen har de valt en annan strategi som bygger på att de försöker stävja problemet innan det växer, tror Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Annons

– Om en hyresvärd inte agerar tidigt kan hyresskulden snabbt bli stor och då blir den svårare att lösa.

Läs ocksåFler hyresskulder till Kronofogden

Merparten av ärendena avslutas innan Kronofogden har meddelat om avhysning. Detta då de flesta hyresgäster betalar skulden när de inser att Kronofogden är inblandad.

– Vårt varumärke är oerhört betalningsframkallande, konstaterar Johan Krantz.

Av de 22 400 ansökningar som kom in förra året resulterade omkring 6 500 i ett beslut om avhysning. Många av dessa beslut ledde i sin tur till betalda hyresskulder och i slutänden verkställdes drygt 2 000 vräkningar.

Annons
Läs ocksåDystert trendbrott: Fler barn vräkta 2018

I de allra flesta fall går det alltså att rädda sitt hyreskontrakt, även om värden hotar med vräkning – men det behöver inte gå så långt att värden går till Kronofogden.

– Det är tufft att lyfta på luren för att ringa samtalet, men som hyresgäst ska man ta initiativet och höra av sig till hyresvärden så snart man vet att man får problem att betala hyran, säger Johan Krantz.

Fakta: Hot om vräkning, kommun för kommun

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.