Så varmt får du stå ut med att ha det inne
Få svenskar kan klaga över att de har fått gå och frysa så här långt i sommar. Maj månad slog alla tiders temperaturrekord och hittills i juli har kvicksilvret i termometern lagt sig till ro en bit över 20-strecket under dagtid.
Men medan den glödande solen sprider glädje i parker och på badplatser har hundratusentals lägenhetsinnehavare fått det obehagligt varmt i sina bostäder.
Enligt en tidigare undersökning från Hem & Hyra tycker nästan var tredje hyresgäst att hemmet blir för varmt under sommardagarna. Och en hel del hetta får man lov att stå ut med under juni, juli och augusti. Under högsommaren frångår Folkhälsomyndighetens sin vanliga rekommendation på att en bostadstemperatur bör ligga mellan 20 och 23 grader. Fram till sommarens slut måste termometern nå upp till 26 grader eller mer under en varaktig tid för att miljön inomhus ska klassas som en olägenhet.
Just termen ”varaktig” har orsakat en hel del huvudbry både för boende och för Hyresgästföreningen, eftersom ordet har olika innebörd för olika personer. I extrema fall kan ”varaktigt” innebära någon veckas lidande, men allt som oftast bör man räkna med åtminstone två veckors pina innan det går att kräva en insats från värden.
Vid en tillfällig värmebölja får man som hyresgäst lov att tåla temperaturer upp till 28 grader, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg. Men under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
– Vad som är en godtagbar inomhustemperatur beror på vädret, kan man säga. När det råder en kortare värmebölja får man gilla läget men om lägenheten är särskilt utsatt kan det ju vara för varmt mycket längre än så. Bostaden kan exempelvis ligga i söderläge utan tillräckligt skydd från solen.
Om man misstänker att det är otillåtet varmt hemma kan man som medlem vända sig till Hyresgästföreningen för hjälp. Annars kan man kontakta kommunens miljökontor, som i sin tur kan beordra värden att till exempel sätta upp solskyddsfilm över fönstren eller installera persienner eller en markis. För en snabbare och smidigare insats bör man själv noggrant ha mätt upp temperaturen hemma samt fört dagbok över inomhusklimatet. Bäst är att undvika golv- och väggytor utan att mäta en bit upp och en bit in i rummet, där solen inte ligger på.
Visar det sig att man genomlidit en allt för hög temperatur en längre tid har du rätt att få tillbaka en del av hyran för perioden som du inte kunnat använda bostaden fullt ut. Hur stor hyresreduktionen blir avgörs från fall till fall, och dina chanser förbättras om du har ordentlig dokumentation.
En av många hyresgäster som tampas med en bastuvarm lägenhet är 46-årige Magnus Lindberg i Nynäshamn, med barnen Vilda, 8, och Henry, 6.
I vanliga fall brukar han försöka hålla temperaturen i bostaden runt 18 grader – för tankerons och skönhetssömnens skull.
Det är lite svårt i tider som dessa.
Numera brummar fläktarna i sovrummet för full maskin när det är läggdags och frysen är inför nödsituationer fulladdad med isglass.
– Barnen klagar rätt mycket på värmen, men det är väl egentligen inte värre hos oss än hos någon annan, säger han.
När det blir riktigt olidligt inne tillämpar Magnus Lindberg ett klassiskt husmorsknep. Han blöter ner handdukar och hänger upp i fönstret.
– Då blir det betydligt svalare och skönare.
Hans vassaste knep är dock enklare än så – och passar perfekt för en småbarnspappa som precis fått sommarlov efter avslutade studier.
– Det absolut bästa sättet att skydda sig mot värmen inomhus är att gå utomhus och lägga sig i skuggan. Vi är ute i stort sett hela dagarna.
24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.
26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.
28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor eller vid extrema väderförhållanden.
Undantag: Under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd och det går heller inte att få ersättning.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Hyresgästföreningen