Så varmt hem måste du uthärda i sommar
Det satt långt inne, men att döma av väderleksprognoserna för de närmaste tio dagarna har sommarvärmen äntligen anlänt. Samtidigt som lyckan vänder för semesterfirare börjar dock hundratusentals människor att våndas i sina bostäder. Enligt Hem & Hyras undersökning för sex år sedan tycker nästan var tredje hyresgäst att lägenheten blir för varm under sommaren.
Men det krävs många droppar svett innan värden är tvungen att ingripa. Under de varma sommarmånaderna frångår nämligen Socialstyrelsen sin rekommendation på en inomhustemperatur mellan 20 och 23 grader. I stället måste termometern visa 26 grader under en varaktig tid för att det ska räknas som en olägenhet att vistas i sin lägenhet.
Vad ”varaktigt” innebär är desto mer oklart. I ett fåtal extrema fall har det räckt med cirka en veckas lidande medan man i övriga fall bör räkna med att få stå ut i över tio dagar innan det går att kräva hjälp.
Under tillfälliga värmeböljor på någon dag tillåts till och med inomhustemperaturer upp till 28 grader, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp.
– Det behöver alltså bli ordentligt varmt innan hyresvärden måste göra något. Men i många fall kan det vara en fråga om goodwill – det finns inget som hindrar en att kontakta värden om du exempelvis har fönster i söderläge och får det ordentligt hett.
Den som inte står ut med temperaturen hemma kan antingen vända sig till Hyresgästföreningen – om man är medlem – eller direkt till kommunens miljökontor. Det är nämligen respektive kommun som har tillsynsansvaret och som kan beordra hyresvärden att exempelvis sätta upp solskyddsfilm över fönstren, montera persienner eller sätta upp en markis.
– Vilka åtgärder värden vidtar är upp till denne, så länge det har effekt. Man ska dock inte hoppas på att värden sätter in någon luftkonditionering, det har jag knappt sett i Sverige, säger Johan Mirtorp.
Om du lyckas få igenom ditt krav på lägre temperatur har du även rätt till hyresreduktion under perioden du inte kunnat använda bostaden till fullo. Avgöranden görs dock från fall till fall, med avstamp i Socialstyrelsens rekommendationer. Det kan därför vara en bra idé att ha ett ordentligt underlag redan innan du gör en anmälan.
Att noggrant mäta upp och skriva ner temperaturen några gånger per dag hjälper dig sannolikt på traven. Tänk bara på att inte mäta direkt vid fönstren, upplyser Johan Mirtorp.
– Mät en bit in i rummet och inte bara på ett specifikt ställe. Temperaturen ska gälla generellt för din lägenhet. Har du 28 grader varmt vid fönstret i vardagsrummet men okej i övrigt kan det bli svårt att få till åtgärder.
24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.
26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.
28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor, det vill säga ett par till några dagar under sommaren.
Källor: Socialstyrelsen, Hyresgästföreningen