Sabo vill inte stoppa omdebatterad relining

Stockholm Sveriges Byggindustrier och HSB vill stoppa lagning av vattenrör med epoxiplast på grund av hälsorisker. Men Sabo har ingen policy i frågan.– Vi tycker att våra medlemmar får göra som de vill, säger Stefan Björling på Sabo.

​Många fastighetsägare väljer att renovera sina gamla avlopps- och vattenrör genom att spruta in plast i dem, så kallad relining. Men den senaste tiden har kritiska röster höjts mot att relina vattenrör eftersom plasten kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A.

Danielle Freilich på Sveriges Byggindustrier har tillsammans med Mia Torpe miljöchef på HSB rekommenderat ett stopp av relining av vattenrör med plast som innehåller bisfenol A i avvaktan på att mer kunskap tas fram om det finns några risker att använda ämnet vid renovering av vattenrör.
– Det finns en risk att bisfenol A läcker ut och om det gör det kan det innebära en stor risk för kvinnor som är gravida eller spädbarn, säger Danielle Freilich som hänvisar till försiktighetsprincipen och understryker att det finns cirka 200 djurstudier som visar att den som utsätts för ämnet kan drabbas av såväl bröstcancer som fetma på grund av hormonstörningar i tidig ålder.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”
Men Stefan Björling på Sabo, som var med och tog fram en stor reliningstudie i somras, tycker det är för tidigt att rekommendera Sabo:s medlemmar att sluta relina vattenrör.
– En studie som Stockholm Vatten gjort visade att den halt bisfenol A som läckte ut låg långt under gränsvärdet och därför tycker vi att det är fel att rekommendera ett stopp. Bostadsbolagen får själva avgöra om de vill relina eller inte, säger han.
 
Såväl Stefan Björling som Danielle Freilich vill dock att en oberoende utredning undersöker om och i vilken grad bisfenol A läcker ut i dricksvatten.
– Kunskapen om eventuella hälsoeffekter är för dålig, säger han.
 
Kemikalieinspektionen har på uppdrag av regeringen utrett om bisfenol A ska förbjudas i vissa plastprodukter. EU har redan förbjudit ämnet i nappflaskor. Kemikalieinspektionens rapport överlämnades till regeringen i våras och i måndags var sista dagen för remissinstanserna att säga sitt. I rapporten slår Kemikalieinspektionen fast att den inte vet om bisfenol A hamnar i dricksvattnet och att det därför behövs utredas ytterligare.
 
Miljöminister Andreas Carlgren, hälsar via sin pressekreterare att han inte vill kommentera frågan om det krävs ett förbud mot bisfenol A i vattenrör eller om han tänker tillsätta en utredning, innan han läst alla remissvaren.

Fakta: Försiktighetsprincipen


Försiktighetsprincipen ingår i den svenska miljölagstiftningen och är ett sätt att förebygga skador på miljö och människor. Redan misstanken om att en sak eller ett ämne kan orsaka skada är skäl att stoppa användningen.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.