Saboterade tvättmaskinen och hotade grannar – förlorar kontraktet
I flera års tid har grannarna i hyreshuset i Västerås känt rädsla och obehag inför kvinnans nycker och dåliga humör.
Kvinnan har haft som vana att högljutt dela med sig av sin åsikt om övriga hyresgäster och deras bekanta, ofta från balkongen.
En granne fick en otrevlig överraskning i tvättstugan, efter att kvinnan dragit ut slangarna till maskinen så att vatten sprutade ut i rummet.
Vid ett annat tillfälle har kvinnan kastat porslinstallrikar från balkongen ned på gården.
Ytterligare grannar har störts av höga ljud och bankningar från kvinnans lägenhet till den grad att de övervägt att flytta.
Badkaret fick inte plats
När hyresvärdens anställda gjorde ett besök i lägenheten fann de ett badkar som stod halvvägs utanför badrummet, med stor risk för vattenskada som följd. Enligt kvinnan har karet varit till för att tvätta i men varit för stort för att helt få plats.
Nu har värden och grannarna vänt sig till hyresnämnden för att få kvinnan att flytta.
Tvingas flytta
I sitt beslut konstaterar hyresnämnden att kvinnan brutit mot sin vårdplikt genom att göra åverkan på inredningen samt riskera vattenskada. Störningarna har i sin tur pågått så länge och varit så allvarliga att de anses vara grund för uppsägning. Hon tvingas därmed flytta.
Enligt Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är det inte alltid lätt att dra en exakt gräns för vad som betraktas som en störning.
– Hyreslagen säger att man inte får störa så att det påverkar grannarnas boendemiljö eller hälsa. Men samtidigt ska ju alla kunna leva sitt liv normalt i sin lägenhet.
Att ibland bli lite störd av att någon lever sitt liv normalt är något man som granne får stå ut med. Till det räknas allt från lek på gården, prat som hörs genom väggen eller att andra hyresgäster har folk över och spelar musik emellanåt.
– Man utgår från vad som är skäligt för en så kallad normalhyresgäst. Är man till exempel extra ljudkänslig och klagar på oljud eller personligen upplever en granne som hotfull behöver det inte betyda en störning i lagens mening.
Det finns heller inget som säger att man inte får lov att tvätta i badkaret. Men att ha badrumsinredning utanför våtrumsskyddet är inte att rekommendera, säger Roger Höög.
– Även om det i sig inte är allvarligt nog att få kontraktet uppsagt kan det bli dyrt. Skulle det komma att bli en vattenskada är det inte osannolikt att man åker på ganska stora skadestånd.