Annons

Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis – stämdes på 500 000 kronor

Örebro Hyresvärden Zlatko Dabeski kallade på polis och tvingade Sadeta Runesson att flytta innan hon hunnit flyttstäda. Sedan stämde han henne på 500 000 kronor - bland annat för utebliven städning. Hon är den senaste i raden av hyresgäster som krävs på pengar av Dabeski Fastigheter. Ett otillräckligt råd från Hyresgästföreningen fick henne att bli sen ut ur lägenheten.
En man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyresvärden Zlatko Dabeski stämde sin tidigare hyresgäst Sadeta Runesson på 500 000 kronor.

Sadeta Runesson anade vad som väntade. I sex månader hyrde hon av hyresvärden Dabeski Fastigheter som satt i system att vända sig till Kronofogden eller stämma hyresgäster när de flyttat. Ofta med saltade eller till och med påhittade skulder.

Men att hennes tidigare hyresvärd skulle kräva henne på nästan 500 000 efter bara ett halvårs boende, trodde hon inte.

Läs ocksåStank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästernaEn kvinna utanför ett flerfamiljshus.

Tidigare har skulderna Zlatko Dabeski försökt driva in från tidigare hyresgäster legat på mellan 680 och 400 000 kronor. Men nu överträffade värden sitt tidigare krav med ytterligare 100 000 kronor.

Kraven gällde allt från obetalda hyror till ett kök som renoverats utan tillåtelse. Och så utebliven flyttstädning.

– Jag och min man höll på att fixa det sista med renoveringen i köket och sedan skulle vi städa. Alla möbler var redan utflyttade. Men då kom polisen.

Läs ocksåFlytt av hyresgäster ger plats åt skyddat boende

”Som att jag var kriminell”

Sadeta hade sagt upp lägenheten till första januari 2024, som är en helgdag.

– I hyresavtalet står det att överlämningen av nycklarna ska ske klockan 12 oavsett dag. Men jag ringde Hyresgästföreningen och de sa jag hade till andra januari på mig. När vi inte var ute ur lägenheten kallade han på polis och tvingade ut oss. Han har sina egna regler, säger Sadeta och fortsätter:

– Det kändes oerhört pinsamt för mig – som att jag var en kriminell eller slagit någon. Allt jag ville göra var ju att fixa och städa ur lägenheten, säger Sadeta.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Enligt lag ska nycklarna och bostaden lämnas åter vardagen närmast efter helgdag – men det gäller inte om annat avtalats. För Sadeta kom de tre orden ”om annat avtalats” att stå henne dyrt.

För den uteblivna städningen vill Dabeski Fastigheter ha nästan 11 000 kronor.

– Jag frågade kanske på fel sätt, så jag är inte arg på Hyresgästföreningen, säger Sadeta.

Men notan växer fort med andra saker. Han kräver även pengar för att köket som Sadeta och hennes man höll på att ställa i ordning när polisen kom – inte hann bli klart. Dabeski fastigheter menar att köket måste ersättas med ett helt nytt och beräknar kostnaden till 250 000 kronor.

En kvinna med svart hår och glasögon pekar med armen mot ett hus.
Sadeta Runesson utanför radhuset hon hyrde i sex månader av hyresvärden Dabeski Fastigheter.

Läs artikeln på arabiska här.

Annons

Infekterad köksrenovering

Köket i sig är en infekterad historia.

Enligt Zlatko Dabeski: En renovering som Sadeta gör utan godkännande och som resulterar i en dyr vattenskada, obetalda hyror och hyresbortfall.

Enligt Sadeta: En renovering som görs med överenskommelsen att kostnaden för material dras av på hyran. Och där de inte hinner sätta alla skåpluckor på plats eftersom de tvingas lämna lägenheten ett dygn för tidigt.

– Hon ville ha in en stor diskmaskin och eftersom köket var gammalt var bänkarna för låga så hon ville byta. Vi pratade om det – men jag gick aldrig med på det. Det jag gick med på var att hon fick måla om och dra av materialet på hyran, men inte ett helt nytt kök. När hon flyttade upptäckte jag att hon även orsakat en vattenskada i köket, säger Zlatko Dabeski.

Sadeta i sin tur säger de kom överens om att hon fick renovera kök och byta golv. Priset blev strax över 30 000 kronor.

– Jag har gjort precis som vi kommit överens om: vi skulle göra jobbet och utläggen skulle dras av på hyran. Vattenskadan har han hittat på, säger Sadeta.

När Sadeta sa upp lägenheten ändrade sig Zlatko Dabeski och menade att hyresreduceringen de kommit överens om inte gällde. Nej, för att den ska gälla måste en hyresgäst bo ett helt år. Därför menar han att Sadeta Runesson är skyldig 47 000 kronor i obetalda hyror.

Ord står mot ord

Ord mot ord och det finns inget avtal skrivet mellan dem. Allt som finns är några sms med vaga formuleringar där Zlatko Dabeski skriver till Sadeta om mått på köksskåp och att inköpt material kan dras av på hyran. Men om det innebär att renoveringen verkligen är godkänd – framgår inte.

Dabeski fastigheter ville dessutom ha 80 000 kronor i ersättning för 10 förlorade hyror eftersom lägenheten inte gick att hyra ut i befintligt skick. Dock är inte trycket på lägenheter överdrivet stort i Brevens Bruk då få av de 14 lägenheterna är uthyrda. Enligt Zlatko Dabeski är tre lägenheter uthyrda. Men enligt Skatteverket är endast en person skriven på adressen.

två bilder i en. Ett kök som inte är färdigmonterat till vänster och till höger en sms-konversation.
Ord står mot ord och inget riktigt avtal finns skrivet, endast några sms. Bilden är ett montage.

När Zlatko Dabeski och Sadeta Runesson enades i tingsrätten blev summan hon ska betala 85 000 kronor i stället för 500 000.

Och de har, föga förvånande, även totalt olika syn på summan.

– Att hon gick med på 85 000 kronor visar att hon hade gjort fel. Men hon har ju inga pengar, så det är ingen idé att kräva mer, säger Zlatko Dabeski.

– Jag gick med på det eftersom det riskerade att kosta mig mer att gå vidare rättsligt med advokatkostnader. Men att han gick från nästan 500 000 och nöjer sig med 85 000 visar ju att han lagt på för saker som inte stämde, säger Sadeta Runesson.

Annons

”Orättvis jämförelse”

Hem & Hyras granskning från förra året visade dels Zlatko Dabeski svarade med att polisanmäla hyresgäster som klagade på dålig förvaltning och dels att Dabeski fastigheter med sina 80 lägenheter på fem orter vänt sig till tingsrätten 22 gånger bara under de senaste fem åren. I artikeln jämförde vi med Lindesbergs bostäder som har 1000 lägenheter och som under samma period lämnat in en stämning.

Zlatko Dabeski tycker att jämförelsen är orättvis. Han menar att han inte stämmer sina tidigare hyresgäster oftare än andra.

– Rent procentuellt så är det ju inte många egentligen. Och när man ser det så här rakt av så är det inte så många av våra hyresgäster som har misskött sig. De flesta sköter sig. Och du får inte en räkning om du har lämnat lägenheten i ett respektabelt skick.

Men procentuellt… om man jämför med Lindesbergs bostäder som stämt en….
– Varför jämför du hela tiden med kommunala bolag? Hur många anställda har de och hur många anställda har jag? Det är lite fult vinklat när du pratar om antalet och jämför med kommunala bolag. Jag menar om jag hade haft 50 personer anställda och kanske två – tre städerskor. Då kanske jag inte hade lagt ner tid att gå till Kronofogden när det gäller 2000-3000 kronor för städningen.

Ett ostädat rum med kartonger och lister samt ett inklippt kvitto.
Dabeski Fastigheter ville att Sadeta Runesson skulle betala närmare 500 000 kronor. Hon lämnade lägenheten ostädad och köket var inte färdigmonterat.

”Missbruk och illegala substanser”

Men då låter det ändå som att du tycker att du stämmer oftare?
– Nej, det gör jag inte. Men du måste jämföra med en värd som är lika stor som jag och funnits på marknaden lika länge. Jag har köpt fastigheter och fått överta en hel del problematik som missbruk och försäljning av illegala substanser. Så med facit i hand borde vi nog ha kollat vissa fastigheter lite bättre innan vi slog till. Dessutom har vi varit dåliga med att kontrollera hyresgäster vi själva tagit in tidigare. Nu är vi desto noggrannare med den biten.

I Hem & Hyras granskning för ett år sedan kunde vi berätta att Dabeski Fastigheter vänt sig till Kronofogden med krav mot tidigare hyresgäster 42 ­gånger de senaste tre åren. Sedan granskningen gjordes finns dock endast ärendet med Sadeta Runesson registrerat hos Kronofogden.

Hur ser det ut framåt? Har du fler hyresgäster som du kommer att ta till Kronofogden?
Jag har flera som är på gång. Jag gör det så fort jag får tid, faktiskt. Du får hålla uppsikt, säger Zlatko Dabeski.

Hyresgästföreningen till Sadeta: ”Kontakta oss”

Johan Candler är jurist på Hyresgästföreningens servicecenter och kan inte uttala sig om rådet som Sadeta Runesson fick från dem.

Jag kan inte uttala mig i enskilda medlemsärenden, men det jag kan säga är att hela organisationen har ett aktivt arbete med att ta emot och hantera synpunkter på ett ansvarsfullt sätt. Om hyresgästen anser att vi agerat felaktigt ska hon självklart kontakta oss, så att vi får möjlighet att utreda vad som hänt och vidta åtgärder om fel begåtts. Servicecenter hanterar över 300 000 kontakter varje år. Det är väldigt sällsynt att det blir fel. Men blir det fel så tar vi naturligtvis ansvar för det, skriver han i ett mejl.

Film från fastigheten i Brevens Bruk hösten 2023:

Fakta: Här finns fastigheterna

Företaget Dabeski Fastigheter AB bildades 2017 och är stationerade i Eskilstuna.
Efter att ha sålt en fastighet i Fagersta äger bolaget hyreshus i Brevens bruk och Björnhammaren i Närke, Stråssa och Kallmora i Västmanland samt Björsjö i Dalarna.

Fakta: Så säger lagen om din flytt

Den så kallade hyreslagen – Jordabalkens tolfte kapitel – reglerar vad som gäller för hyresboende.

Sjunde paragrafen handlar om flytten och återlämnandet av lägenheten.

Vanligtvis ska man lämna lägenheten klockan 12. Men är det en söndag eller helgdag ändras datumet till påföljande vardag.

Flera bestämmelser i hyreslagen är sådana att hyresvärden inte kan avtala bort dem genom att skriva sämre villkor i sitt hyreskontrakt. Men just när det gäller denna paragraf är det hyreskontraktet som gäller före lagen.

Så här är lagtexten formulerad:

7 §   När hyrestiden har löpt ut skall hyresgästen senast påföljande dag lämna lägenheten och senast klockan 12 den dagen hålla lägenheten tillgänglig för den som skall tillträda den.

Infaller den dag då lägenheten skall tillträdas eller lämnas på en söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton, skall det i stället ske nästa vardag.

Första och andra styckena gäller ej, om annat avtalats. Lag (1984:694).

Läs också Ökänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal” Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.