Annons

Säkerhetskonsult hjälper MKB att spana efter svartuthyrare

Malmö Kontrollen av de skånska hyresgästerna hårdnar. Det kan innebära utfrågningar av grannar och ID-kontroller. ”Vi frågar om det men vi kräver det inte”, säger Mats Nilsson, MKB:s förvaltningschef.

Det är bostadsbrist och hård konkurrens om de lägenheter som finns i Malmö. Svartuthyrningen är omfattande och ett problem för fastighetsägarna.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Som Hem & Hyra har kunnat berätta har 144 hyresgäster sagt upp sina kontrakt sedan i höstas. Detta efter att ha kontaktats av MKB:s specialgrupp och ställts inför misstankar om svartuthyrning.

De personliga kontakterna är viktiga men hur arbetsrutinen ser ut som helhet vill MKB inte berätta.

–  Vi vill inte gå in i detalj när det gäller vårat arbetssätt eftersom det kan påverka vår förmåga. Men vi har lärt oss att vara tydliga och göra klart vilka regler som gäller, säger bostadsbolagets förvaltningschef Mats Nilsson.

Läs ocksåVärdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästernaMKB-skylt och en påse med julklappar.

Majoriteten av personerna som konfronteras av gruppen har flyttat frivilligt men det totala antalet misstänkta svartuthyrningar som avslöjats sedan i höstas är i själva verket högre än 144. Alla hyresgäster lämnar inte självmant och vissa fall har gått vidare till hyresnämnden för prövning när hyresgäster tagit strid.

Ett av dessa ärenden avgjordes nyligen. Fallet ger en inblick i hur arbetet kan gå till och visar att MKB har anlitat en säkerhetskonsult från ett privat företag för att utreda misstankar om svartuthyrning. Detta bekräftas även av bostadsbolaget. Konsulten har en bakgrund som polis och företaget erbjuder bland annat specialtjänster som kontroll av lägenheter och hyresgäster. Vi har sökt mannen men utan resultat.

Fallet rör en 33-årig hyresgäst på Augustenborg i Malmö. Han hamnade i MKB:s blickfång efter att en hantverkare hade tipsat om okända personer som befann sig i lägenheten.

Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.

Det börjar hösten 2018 och så här beskrevs arbetet i hyresnämnden:

Annons

Säkerhetskonsulten befinner sig på plats i trapphuset på Augustenborg och lyssnar vid dörren innan han knackar på. Totalt återkommer han sju gånger till hyreshuset för att ta reda på vem som egentligen bor i lägenheten.

Han pratar med grannarna, samlar information och ställer frågor om hyresgästen. Två gånger lyckas lyckas han se insidan av lägenheten via personer som befinner sig där. Han dokumenterar deras ID-handlingar.

Augustenborg

I nämnden sammanfattas hans vittnesmål och intryck från bostaden så här: “Detta var ingens hem. Det fanns inget där. Lägenheten var sliten och fönstren täckta”.

Några månader sedan kommer beslutet i nämnden och hyresgästen förlorar sitt kontrakt. 33-åringen har innan dess berättat att det är hans anhöriga som befunnit sig i lägenheten, att det visst funnits möbler där och att han själv jobbar på dagarna och inte är hemma då. Det sammanfattas så här av hyresnämnden: ”Han är där. Han arbetar 13-14 timmar per dag. Han får besök”.

Hyresgästen nekar till att ha fuskat men kastas ändå ut från bostaden enligt nämndens beslut.

Säkerhetskonsulten arbetar även åt Helsingborgshem sedan några år tillbaka. Precis som i fallet på Augustenborg har hyresgäster och besökare i Helsingborg ställts inför oanmälda ID-kontroller i sina hem. Det visar handlingar som vi har tagit del av. Det förekommer även kartläggningar med hjälp av sociala medier och myndighetsregister.

Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.

Omfattningen i Skåne är oklar men metoden med ID-kontroll har tidigare mött hård kritik när den har använts av bostadsbolag ibland annat Göteborg och Stockholm.

Mats Nilsson på MKB kommenterar bolagets ID-kontroller så här:

Annons

–  Det är något som vi enbart gör när vi är osäkra på om det är rätt personer i lägenheten, samma som på kontraktet. Det är viktigt att kunna visa att man är rätt person som bor i lägenheten. Vi frågar om det men vi kräver det inte, det kan vi inte göra, säger han.

Lovisa Prodenius

Lovisa Prodenius är tillförordnad juristchef på Hyresgästföreningen i Södra Skåne och känner igen fenomenet med omfattande utredningar som ställs mot hyresgäster.

Hur ska en hyresgäst bete sig vid en kontroll?

– Man har aldrig skyldighet att svara på frågor. Är klockan tio på kvällen och det är läggdags, då tycker jag att man får be dem komma tillbaka. Eller så öppnar man och svarar, det avgör hyresgästen. Hyresvärden kan aldrig kräva att få se ID vid ett hembesök, säger hon.

Och om man inte håller med om misstankarna?

– Då får man säga det tydligt och ta fajten. Sen kan man ställa sig frågan om ett allmännyttigt bolag ska hålla på så här, om det hör till god sed på hyresmarknaden.

Fakta: Tipsa Hem & Hyra

Vet du mer? Har du varit med om en ID-kontroll?

Hör av dig på malmo@hemhyra.se eller 010 459 21 79.

Fakta: Vad säger hyreslagen?

Kan hyresvärden kräva att få komma in i min lägenhet?

Huvudregeln är att hyresvärden inte får gå in lägenheten på egen hand utan hyresgästens tillstånd. Hyresvärden måste först begära tillträde.

Hyresvärden kan kräva att få tillträde till lägenheten ”utan uppskov” för att utöva vad som beskrivs som nödvändig tillsyn eller utföra arbeten som inte kan skjutas upp. Det kan handla om besiktningar, planering av reparationer eller skador som behöver åtgärdas direkt. Vid nödsituationer, exempelvis vid brand eller vattenläcka, har värden rätt att gå in direkt.

Får värden kräva legitimation av en hyresgäst eller hens gäster?

Hyreslagen säger ingenting om identitetskontroller av hyresgäster eller andra.

Läs också Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.