Annons

”Säkrare” cigaretter glöder vidare

Nyheter År 2011 infördes krav på självslocknande cigaretter i hela EU. Nu visar svensk forskning att cigaretterna inte slocknar som det var tänkt. Och dödsbränderna har inte minskat.
När ingen längre drar bloss ska självslocknande cigaretter sluta glöda. Det visar sig inte fungera i verklighetstrogna försök.

Sedan november 2011 måste alla cigaretter som säljs inom EU klara vissa tester som visar att de slocknar av sig själva om ingen aktivt röker dem.

Förhoppningen var att hundratals liv per år skulle räddas i Europa, eftersom rökning ligger bakom många dödsbränder. 

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Men nu visar det sig att det är långt ifrån säkert att en cigarett som tappas i sängen eller soffan verkligen fimpar sig själv.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har undersökt tre vanliga cigarettmärken, som med god marginal klarade de standardiserade tester som finns för självslocknande cigaretter.

När de testades i mer verklighetsliknande situationer, då gick det sämre. 68 procent släcktes inte som det är tänkt.

Läs ocksåVaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka"Under sina 21 år som ansvarig vaktmästare på Wetterlinsområdet i Falköping har Kenneth Pettersson aldrig varit med om en nödsituation liknande den som uppstod vid lägenhetsbranden för ett år sedan. "Jag är tacksam över att jag reagerade och handlade som jag gjorde", säger han.

– Vissa cigaretter slocknade, andra inte. En väldigt stor andel av cigaretterna fortsatte att glöda i hela sin längd och då finns förstås en risk att det börjar brinna, säger Anna Bergstrand, projektledare för branddynamik på SP.

Annons

Försöken utfördes efter en fastställd standard, som ska efterlikna att en glödande cigarett har hamnat mellan sits och ryggstöd på en stoppad möbel. I flera av försöken har cigaretterna täckts över. Olika typer av material har använts, både standardiserade och sådana som har varit inblandande i cigarettrelaterade bränder i Sverige de senaste åren.

Slutsatsen från SP är att EU-kraven på cigaretter säger lite om hur cigaretten fungerar i verkligheten. Sedan beror det på material och andra omständigheter ifall det leder till en brand eller ej.

Läs ocksåGrillade lammtestiklar i lägenheten – orsakade brandskador för 1,2 miljoner

När EU införde dessa krav hänvisade man till Finland, som hade förbjudit icke självslocknande cigaretter ett år tidigare. Då minskade antalet dödsoffer i cigarettbränder med över 40 procent.

Sedan visade det sig att redan året därpå var de finska dödssiffrorna uppe i vanliga nivåer igen. Och i Sverige har man inte sett någon positiv effekt av förbudet.

Centrum för personsäkerhet vid Karlstads universitet har kartlagt alla bostads- och dödsbränder i Sverige mellan 1999 och 2013 och alla som kunde härledas till rökning har granskats ytterligare.

Annons

– Det visar sig att det går inte se någonting i statistiken som stödjer att lagändringen skulle ha haft någon effekt på risken för bostadsbränder eller antalet döda, säger Anders Jonsson, på Myndigheten för samhälsskydd och beredskap, MSB.

Innan förbundet infördes såg MSB det som en viktig reform och trodde det skulle kunna rädda minst 10-15 liv per år i Sverige.

– Rökning är en stor orsak till dödsbränder, cirka 25 procent är dödsrelaterade. Man trodde verkligen att det här förbudet skulle ge en effekt, men det verkar inte så, säger Anders Jonsson.

Fakta: Ska släckas av sig själv

Den vanligaste typen av självslocknande cigaretter har små barriärer i papperet.
För att glöden ska ta sig förbi en barriär måste någon dra ett bloss.
Om ingen gör det ska cigaretten slockna av sig själv inom någon minut.
Innan det nya EU-kravet infördes hoppades MSB att det skulle rädda 10-15 liv per år i Sverige.

Läs också Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.