Annons

Sälen: Hyrde ut lägenhet olagligt men slipper polisanmälan – ”Ångrar mig förskräckligt”

Dalarna Mannen hyrde ut sin lägenhet i Sälen till ett ungt par. Nu får han betala tillbaka drygt 22 000 kronor efter att ha tagit ut en rejäl överhyra. ”Jag hade ingen aning om att det kunde vara olagligt”, säger Sälenbon som får behålla bostaden och slipper bli polisanmäld.
Foto: András Frimmel (fotomontage)

Mannen hyr sedan många år tillbaka en lägenhet av kommunala Malungshem i ett hus som ligger nära en av Sälens stora skidanläggningar.

På fastigheten finns två hus som ägs av Malungshem, men alla de andra lägenheterna (runt 30) blockhyrs av företaget Skistar. Företaget hyr i sin tur ut lägenheterna till sin personal under vintersäsongen.

Läs ocksåAnnorlunda vara fastighetsskötare i glesbygd

Mannen är med andra ord den enda med ett vanligt hyreskontrakt i de två husen. Förra året beslutade han sig för att hyra ut sin lägenhet i andra hand till ett ungt par som säsongsjobbade i Sälen. Ett andrahandskontrakt skrevs med en hyra på 10 000 kronor i månaden. Bostaden var möblerad, husgeråd fanns och el ingick i hyran.

Men hyran som mannen betalade till Malungshem låg på 5 585 kronor, vilket innebar att det unga paret fick ett hyrespåslag på nästan 80 procent.

Egentligen får man vid en andrahandsuthyrning bara lägga på högst 15 procent för möblerna, samt ta ut den faktiska kostnaden för sådant som el och bredband.

Läs ocksåSäsongsarbetare får ha lägenheten kvar

Paret hyrde lägenheten i drygt ett halvår och betalade totalt 65 000 kronor till mannen.

Efter att de hade lämnat lägenheten vände sig den unga kvinnan till hyresnämnden eftersom hon ansåg att hon och sambon hade fått betala en ockerhyra. Hon ville därför ha tillbaka drygt 23 000 kronor.

Och hon fick rätt – nämnden ansåg att en skälig månadshyra för den möblerade lägenheten låg på 6 625 kronor. Det betyder att hon kommer att få tillbaka 22 427 kronor, vilket alltså är obetydligt mindre än det hon hade begärt från början.

Annons
Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.

Malungshem hade ingen aning om att mannen hade hyrt ut lägenheten i andra hand.
– Nej, jag blir lite förvånad. Den här mannen är företagare och vi har alltid trott att han haft lägenheten för att hans personal ska kunna bo där, säger vd:n Jonas Larsson.

Han tillägger att det är första gången som Malungshem råkar ut för något liknande och han har heller inte hört om någon annan fastighetsägare i Sälen som gjort det.

Den som hyr ut sin lägenhet utan värdens godkännande eller tar ut en oskälig hyra kan bli av med kontraktet utan förvarning. Än värre blir det om man som Sälenbon gör båda dessa saker, hyr ut utan tillstånd och samtidigt tar för mycket i hyra. Då kan man dömas till fängelse. Det är resultatet av en lagskärpning förra året, som dock inte haft något större genomslag.

Men Sälenbon får behålla lägenheten och kommer heller inte att bli polisanmäld.
– Nej, han hade en förklaring som väl får stå för honom. Men han har lovat att upphöra med det här och därmed är jag nöjd. Han blev väldigt bekymrad när jag sa att vi kunde säga upp lägenheten om vi vill, så nog tror jag att han förstår allvaret, säger Jonas Larsson.

Sälenbon säger sig vara djupt ångerfull när Hem & Hyra kontaktar honom. Mannen hävdar att han aldrig hyrt ut lägenheten förut och att han inte visste att det han gjorde var olagligt.
– Jag ångrar mig förskräckligt. Hade jag vetat det hade jag aldrig gjort det, säger han.

Sälenbon förklarar att han fick idén att hyra ut eftersom lägenheten stod tom på grund av pandemin som slog hårt mot hans företag.
– Coronan gjorde att jag inte hade något jobb åt min personal, så ingen behövde bo där.

Men andrahandskontraktet skrevs under den 12 oktober förra året, det vill säga långt innan de första covid 19-fallen rapporterades i Wuhan i Kina.

Annons

Ingen hade ens hört talats om det nya coronaviruset i oktober 2019 så pandemin kan knappast ha varit orsaken?
– Det är väl möjligt … det är väl inte bara coronan, det kanske har blivit mindre jobb … och jag har inte haft så många anställda som förut, svarar mannen.

Hur kom du fram till en hyra på 10 000 kronor?
– Skistar har alla andra lägenheter i husen och de tar lika mycket, så jag trodde inte att det skulle vara några problem. Det var en marknadsmässig hyra, säger mannen samtidigt som han förklarar att han accepterar hyresnämndens beslut.

På Skistar vill man inte uttala sig om mannens påstående.
– Jag varken kan eller vill kommentera enskilda ärenden, säger Camilla Sundqvist som är personalansvarig på företaget.

Däremot berättar hon att boendefrågan är viktig för Skistar. Säsongsarbetarna ska erbjudas ett tryggt och bra boende när de kommer till Sälen.
– Vi ser till att alla blir erbjudna en bädd när de kommer upp hit, men man får räkna med att bo ihop med andra personer. Självklart kan man försöka skaffa ett eget boende om man vill bo tillsammans med sina kompisar, men det är inte så lätt att hitta något på egen hand i Sälen, säger Camilla Sundqvist.

Skistar har egna boenden i Sälen men hyr även lägenheter och vanliga stugor – för att sedan hyra ut dessa bostäder till sin personal. Hur många man bor med, läget och standarden är sådana saker som avgör hur hög hyran blir för personalen. Enligt Camilla Sundqvist är Skistar noga med att hyrorna ska vara rimliga.
– Vi subventionerar de flesta hyror för boendet för våra anställda, säger hon.

Fotnot: Kvinnan som hyrde lägenheten har avböjt att intervjuas av Hem & Hyra.

Fakta: Skistar

Skistar äger och driver alpina skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen samt Hammarbybacken (Stockholm) i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St. Johann in Tirol i Österrike.
Företaget har cirka 900 medarbetare i Sälen under högsäsong. Omkring 750 av dessa är säsongsjobbare.
Källa: Skistar

Fakta: Blockuthyrning

Blockuthyrning är när en fastighetsägare hyr ut minst tre lägenheter till en hyresgäst som sedan ska hyra ut dem i andra hand. Hyresgästen kan vara ett företag, socialtjänsten eller ett universitet.
Den överenskomna prissumman behöver inte följa den förhandlade månadshyran.
Förstahandshyresgästen kan hyra ut lägenheterna i andra hand för vilka månadshyror som helst. Dock kan andrahandshyresgästerna – de som bor i lägenheterna – få prövat hos hyresnämnden om hyran är för hög.
Andrahandshyresgästerna har besittningsskydd gentemot den de betalar hyran till. Men de förlorar besittningsskyddet om blockhyresavtalet upphör att gälla.

Läs också Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.