Annons

”Sälj inte mitt hem!”

Östersund Hyresgästföreningen reagerar på Östersundshems lägenhetsförsäljning till Rikshem. Under den årliga Vårfesten samlades namnunderskrifter in för ett upprop mot affären.
Foto: Åsa Eriksson
,

Imorgon samlas kommunstyrelsen i Östersund. Den stora frågan för dagen torde vara förslaget om att låta det privata fastighetsbolaget Rikshem köpa en tredjedel av allmännyttan Östersundshems bestånd, fastigheter med totalt 1 698 lägenheter.

Enligt Östersundshem så är en del av avtalet att Rikshem åtar sig att bygga 300 lägenheter i Östersund. Utöver dessa lägenheter ska Rikshem och Östersundshem i ett gemensamt ägt bolag tillsammans bygga ytterligare 300 lägenheter. Och under en 10-årsperiod räknar Östersundshem med att ha lika många lägenheter i beståndet som innan försäljningen.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Affären presenterades den 10 februari. Och försäljningen tycks ha vunnit gehör i alla läger. Östersundshems vd Daniel Kindberg, AnnSofie Andersson, kommunalråd (S) i Östersunds kommun och Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor anser att försäljningen är en nödvändighet för att kunna förse kommuninvånarna med nya bostäder.

Som Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor uttryckte det:

– Vi behöver sälja för att möjliggöra den ambitiösa produktionstakt vi har planerad tio år framåt, varav vi har beslutat att dubblera takten de närmaste tre åren. Genom att sälja tar vi ansvar för bolagets långsiktiga ekonomi. Kravet från vår ägare är att Östersundshem skall ha en stabil och solid ekonomi, nu och i framtiden. Att sälja ett antal fastigheter är långsiktigt bäst både för våra hyresgäster och för kommunen.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Men Hyresgästföreningen tycker inte att argumenten för en försäljning håller.

Annons

– Varför skulle man behöva sälja för att bygga nytt? Det handlar om ett välmående bolag och väl fungerande fastigheter. Om till exempel Ikea eller H&M expanderar och bygger fler butiker så säljer de ju inte de gamla väletablerade för det heller, frågar sig Hyresgästföreningens förhandlare Conny Säker.

Köparen, fastighetsbolaget Rikshem, har granskats i media för att bland annat ha chockhöjt hyrorna efter renoveringar. Och efter en intern utredning har bolaget även klandrats för felaktig redovisning av resor och representation.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

– Hyresgästerna är helt klart oroade, inte minst på grund av det som framkommit om Rikshem. Vi vet ju inte hur de kommer att vara som värd, och att då sälja ut en tredjedel av beståndet på ett bräde kan ju kännas lite häftigt, säger förhandlare Hasse Dahl på Hyresgästföreningen.

Under den årliga Vinterfesten i bostadsområdet Körfältet i lördags passade man på att diskutera försäljningsfrågan med hyresgästerna och samlade in underskrifter till en protestlista som kommer att lämnas in före kommunfullmäktige tar det slutgiltiga beslutet den 17 mars.

– Vi är tolv stycken som samlar in namn här idag och det är många som skriver under som inte är hyresgäster. Om det skulle bli så att Rikshem skulle chockhöja hyrorna så kan det drabba alla kommuninvånare, oavsett hur man bor. För även om hyresgästerna skulle klara en högre hyra så blir den disponibla inkomsten lägre och då drabbar det bygden eftersom man inte kan gynna handeln lika mycket som innan, säger verksamhetsutvecklare Clas Alenius.

Annons

För att lugna hyresgästerna har Östersundshem lagt ut information på hemsidan. Där står bland annat att läsa:

”Vi har stor förståelse för oron, som ofta kommer när det sker en förändring. Dock kan vi lugna alla hyresgäster som berörs av ägarbytet – Rikshem har inga planer på att börja renovera fastigheterna, och när det gäller framtida hyreshöjningar fungerar det på samma sätt som när Östersundshem ägde ditt hus – det vill säga att Rikshem måste förhandla med Hyresgästföreningen.”

Men Clas Alenius understryker att det finns så mycket mer i en försäljning till en privat värd.

– Allmännyttan ägs av kommuninvånarna. När en privat aktör tar över tappar hyresgästerna inflytande eftersom de då inte har samma rättigheter att få vara med och påverka.

Läs också Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.