Säljplaner för att rädda Eidars ekonomi
Det kommunala bostadsbolaget Eidars krav på hyreshöjningar med 7,35 procent blev i stället 4,45, sedan Hyresmarknadskommittén, HMK, sagt sitt efter att de strandat förhandlingarna med Hyresgästföreningen.
– Det är väl rimligt, trots allt, säger Eidars vd Urban Blom, men sticker inte under stol med att det egentligen hade krävts betydligt högre höjning för att täcka bolagets kostnader.
Beslutet leder till hyran för en tvårummare på 60 kvadrat höjs med drygt 250 kronor per månad från årsskiftet. Det betyder att hyresgästerna, förutom höjningen framöver, även ska betala tre månader retroaktivt.
– Det är en tuff och mycket kännbar hyreshöjning. Men vi försöker sprida ut den kostnaden i tre portioner. Men, med all respekt, så förstår vi att det ställer till det för många av våra hyresgäster, säger Urban Blom.
Svider för båda parter
Det är de rusande kostnaderna på flera olika plan som gjort höjningen nödvändig, menar vd:n.
– Vi kan gnälla och tycka att det är för liten höjning eftersom det är företagsekonomiskt svårt. Så visst kan man säga att det är synd om oss som bolag, men det är också synd om hyresgästerna. Vi måste ta oss igenom det här och då svider det för båda parter.
Urban Blom säger att Eidar redan genomfört ett sparpaket, bland annat genom ett anställningsstopp.
– Vi har klarat oss utan att behöva varsla personal, men vi har dragit ner på organisationen. Vi har även dragit ner på det yttre underhållet, från en nivå där vi lagt väldigt mycket pengar.
Utreder försäljning
Han menar att hyresgästerna nog inte kommer att märka av åtstramningarna på kort sikt.
Det är omtumlande tider för bostadsbolaget som under de senaste åren byggt mycket och dras med låneskulder. Nu har Eidar fått i uppdrag att utreda försäljning av fastigheter för att sänka räntekostnaderna.
– Det har fattats beslut om en nyemission i bolaget, vilket gett oss 300 miljoner. Samtidigt som vi fått i uppdrag att utreda försäljning för lika mycket. Men det är en utredning som jag inte kan, eller vill, säga något om än. Vilka fastigheter det kan handla om, eller om det ens blir av.
Urban Blom säger att uppdraget är tydligt från styrelsen, att det ska vara seriös köpare, med lokal förankring och som värnar hyresrätten.
– Vi kommer inte att rea ut våra fastigheter. Det är absolut inte så att vi tvingas att sälja, utan det ska vara en bra affär i så fall.
Bolaget har hela tiden tagit höjd för kommande räntehöjningar, men Urban Blom säger att ingen kunnat förutse så snabba förändringar som det nu blivit, med höjningar på 150 procent.
Hopp om
Eidar har också frusit planerna på att bygga nya hyresrätter på Vårvik, den nya stadsdelen i väster.
– Det vi hade i vår pipeline var 200 lägenheter på Vårvik och hade hoppats på investeringsstöd för byggnationer där. Men först överklagades upphandlingen två gånger och sedan förändrades marknadsläget och övriga aktörer drog också i handbromsen. Vi på Eidar beslutade också för att lugna oss lite och ta en paus. Men förhoppningsvis blir det en ljusning framöver och kanske kan det dra i gång redan i höst.
Även de planerade studentbostäderna på Innovatumområdet har pausats, på grund av skenande byggpriser och slopat investeringsstöd.
– Eidars styrelse är mitt i ett maktskifte i styrelsen, så vi väntar med de planerna och sätter oss ner med nya styrelsen, som tillträder i april, säger Urban Blom.