Annons

Samarbete ska ge egen bostad

Linköping Ett samarbete mellan kommunen, Stångåstaden och privata hyresvärdar ska göra det lättare för utsatta grupper att komma in på bostadsmarknaden i Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
Fredrik Törnqvist, Stångåstaden, Madeleine Landén, RE fastigheter, Elias Aguirre (S), kommunalråd och Fedja Serhatlic, bostadstrateg, var några av de medverkande när det nya samarbetet presenterades. Det har redan trätt i kraft i praktiken och Fedja Serhatlic hoppas att fler hyresvärdar ska ansluta.

Satsningen kallas ”En väg in” och bakgrunden till initiativet är en ny lag som trädde i kraft 1 mars i år. Bosättningslagen ålägger alla kommuner att ta emot flyktingar och ordna fram boende.

Lagen berör personer som har fått uppehållstillstånd och som i dag finns på migrationsverkets anläggningar samt anhöriga till dessa personer och kvotflyktingar.

Läs ocksåSexbarnsfamilj hotades med vräkning - av kommunen som fixat kontraktetEfter ett tufft år står det klart att Jimmy och barnen får bo kvar – på prov.

– Linköpings kommun ska i år ta emot 392 personer. Mottagandet nästa år förväntas bli i samma nivå ungefär. Det är en stor andel ensamhushåll. Vi förväntas bosätta cirka 40–50 personer i månaden under en lång tid framöver, säger Fedja Serhatlic, som är nyanställd bostadsstrateg på Linköpings kommun.

För att klara detta behövs samarbete, menar han, och diskussioner har sedan en tid pågått med organisationerna Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, men framför allt med enskilda hyresvärdar. Hittills har avtal tecknats med kommunala Stångåstaden, RE fastigheter, Willhem, Lidén fastigheter och Lundbergs och samtal pågår med fler. Kommunen räknar med att få ihop minst 130 lägenheter de närmaste 1,5 åren.

Förhyrningsmodellen går ut på att fastighetsägare som har valt att ingå i samarbetet löpande ska erbjuda Linköpings kommun lägenheter. Kommunen blir då förstahandshyresgäst och förmedlar sedan vidare lägenheter till hushållen som blir andrahandshyresgäster. Kontrakten gäller i max två år och utan besittningsskydd. Kommunen ansvarar för besiktning av lägenheterna och för att lämna fördjupad boendeinformation.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Senast 18 månader efter inflyttning vill vi ha ett samtal med hyresvärden som går ut på att se över möjligheterna för hushållet att ta över ett förstahandskontrakt. De grundläggande bitarna ska vara att man har betalat hyran i tid, att man har vårdat lägenheten väl och att man inte har stört, säger Fedja Serhatlic.

Annons

Sedan gäller varje enskild fastighetsägares egna uthyrningsregler.

– Förhoppningsvis går det bra i de flesta fall och hushållet får chans att teckna ett förstahandsavtal. Annars får man göra om den här resan och försöka hitta ett annat boende, säger han.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Elias Aguirre (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, konstaterar att satsningen inte löser bostadsbristen.

– Det finns bara ett sätt att göra det och det är genom att bygga mer, säger han.

Däremot har han stora förhoppningar om att samarbetet ska bidra till ökad integration, eftersom målet är att lägenheterna som erbjuds ska finnas i olika stadsdelar. Men varje fastighetägare bestämmer själv vilka lägenheter man vill lämna till kommunen och när.

Hur ska värdarna få fram dessa bostäder?

Annons

– Det handlar om uppsagda lägenheter som vi får in. Vi har förbundit oss att lämna en mindre andel av dem till den här satsningen, säger Madeleine Landén på RE fastigheter.

Inte bara nyanlända flyktingar och ensamkommande flyktingbarn utan även andra med behov av bostadssociala kontrakt ska kunna få hjälp via ”En väg in”.

Stångåstaden har redan sedan tidigare ett samarbete med kommunen och tillhandahåller cirka 200 lägenheter som hyrs ut via socialtjänsten. Nu utökas detta med ytterligare 100 som reserveras för nyanlända.

De första hyresgästerna som har fått kontrakt genom ”En väg in” har redan flyttat in.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.