Samarbetet ledde tillmindre skadedjur

Dalarna Bostadsbolag som har problem med skadedjur har det oftast i vissa bostadsområden. Tunabyggen i Borlänge har dock kunnat vända trenden i år. Pedagogik och samarbete är verktygen.
Vägglössen är på tillbakagång hos kommunala Tunabyggen i Borlänge. Informationsmötena som Hyresgästföreningen och Tunabyggenarrangerade i våras har gett resultat, angreppen har blivit färre och kostnaderna har minskat. Foto: LENA MATTSSON

Hem & Hyra har frågat 27 bostadsbolag i sju län om de har problem med skadedjur i sina lägenheter och om vissa bostadsområden är mer drabbade än andra.

Från de flesta av bolagen är svaren att de inte har några problem alls. Ludvikahem har haft tre fall hittills i år och Kopparstaden har haft ett tjugotal. Malungshem skriver att de anser att de varit relativt förskonade trots att kackerlackor visat sig väldigt svåra att bli av med.

Läs ocksåFördubblad förlust – tomma lägenheter fortsätter kosta miljoner: "Måste bli bättre på marknadsföring"Bildcollage med två nedåtgående pilar som pekar på minussiffror - 35 miljoner respektive 36 miljoner kronor. Grundbilden är tagen i en trappuppgång. På bilden syns också sedlar som är inkopierade

Men hos nio bolag har problemen varit större. Hos dem kan problemen dessutom lokaliseras specifikt till student- och miljonprograms­områden som har stor omflyttning och där trångboddheten är stor.

– Människor som reser mycket, har många övernattande gäster och de som köper begagnade möbler är extra utsatta. Otillåten andrahandsuthyrning och språkförbistringar har också varit faktorer som tidigare komplicerat för oss, säger Svante Ask, distriktschef på Tunabyggen. 

Svante Ask berättar att när problemen med vägglöss, kackerlackor och andra skadedjur blossade upp för fem år sedan så var man inte förberedda. Mellan 2013 och 2015 kostade saneringarna företaget över 5,5 miljoner kronor.

Läs ocksåElin blev utan egen toalett sedan taket fallit nerEn kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.

I år verkar det dock som att Tunabyggen i Borlänge har lyckats bryta trenden. Antalet fall av skadedjur har minskat.
– Lössen är en del av den svenska faunan numera, de finns där människor möts. Men för första halvåret i år ser vi en positiv trend. Vi har färre fall och kortare saneringstider.

Tunabyggen har arrangerat flera informationsmöten tillsammans med Hyresgästföreningen bland annat i Bullermyren, där flerspråkig personal funnits med.
Syftet har varit att få bort skamstämpeln kring skadedjuren och att informera om anmälningsplikten och ersättningsfrågorna. 

–Pedagogik, information och samarbetet mellan oss, hyresgästerna och saneringsfirman är våra viktigaste verktyg, säger Svante Ask, distriktschef på
Tunabyggen. 

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.
Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Hyresgäster som stäms: Öppet mål för värdarna – får igenom sina krav utan granskning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.