Samförståndsanda kring glödhet bostadsfråga

Nyheter Hur ska vi bygga, hur mycket och vilka villkor ska gälla. Bostadsfrågan är ännu hetare på Almedalsveckan 2017 än ifjol. Ett större mått av samförståndsanda tycks också ha smugit sig in.

Programpunkter som har byggande som huvudämne är den tredje största ämneskategorin under årets Almedalsvecka. Hela 255 programpunkter handlar om hur fler ska få en god bostad. Boverkets prognos att det behövs 710 000 bostäder de närmaste tio åren ifrågasätts emellertid av allt fler. Det byggs som det inte gjort sedan miljonprogrammets dagar och takten behöver öka ytterligare är inte prioriterat på dagordningen. I stället efterlyses ett större fokus på att det som byggs ska ha rimliga hyresnivåer och prislappar som fler har råd att efterfråga. Eller som ytterst ansvarige, bostadsminister Peter Eriksson (MP), sa på ett seminarium anordnat av allmännyttornas branschorganisation Sabo:

– Bostadskrisen är över men bostadsbristen är kvar.

Läs ocksåRisk för att nya bostäder står tomma

Ett större mått av samförståndsanda och mindre fokus på högljudd retorik präglade flera av de många panelsamtal som hölls under måndagen. Mer saltsjöbadsanda, vänskapliga klappar på axeln och mindre högljudd ungdomsförbundsretorik. Ett nygammalt förslag om låg moms på hyran framfördes exempelvis av hyresmarknadens parter.

På ett seminarium anordnat av Hyresgästföreningen presenterades på nytt rapporten om hyrorna för nyproduktion och styckvis renoveringar av äldre hyresrätter.

Panelsamtalet kom emellertid delvis att glida över på mer generella bostadsfrågor som ränteavdragen och hyressättningen.

Läs ocksåHyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapenTredelad bild: På den vänstra delen syns en pistol och ammunition. I mitten syns en bil på Eskilstuna tingsrätt, exteriör. På bilden syns ett rakblad och strängar av narkotika på ett bord.

Några krav på att släppa hyressättningen fri framfördes inte av varken Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen eller Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna. I stället efterlyses att hyressättningen måste ses över.

Även om det var något av det ”Nya fastighetsägarna” så uttryckte Tomas Ernhagen kritik mot att de generella hyreshöjningarna de senaste åren legat på en låg nivå, i år höjs hyrorna med ungefär 0,7 procent.

– Hyresutvecklingen har varit negativ jämfört med hur kostnaderna ökat. Om Hyresgästföreningen får som de vill, och det brukar ju föreningen få, som kommer det att fortsätta vara så, sa Tomas Ernhagen och menade att det kommer göra det svårare att få in kapital i bostadsbranschen.

Läs ocksåGammal kyl kan ge högre hyra - men Anders gillar sina återbrukade vitvaror: "Vad ska jag med nya till?"En man står vid kylen i sitt kök.

Robert Hannah använde sin hemstad Göteborg som exempel och menade att läget måste få större betydelse för hyresnivån. Men att det är bäst att parterna på hyresmarknaden kommer överens om. Han vill även se över ränteavdragen för dem som lånar pengar till sitt boende, men menade att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna vill ta i frågan.

– Det kommer sossar smygande och viskar i mitt öra om sänkta ränteavdrag, avslöjade Robert Hannah.

Det förbrödrande tonläget fortsatte när Hyresgästföreningen bland annat hade bjudit in Mäklarsamfundet och Swedbank för att diskutera bristen på rörlighet mellan ägt och hyrt boende. Ingrid Eiken Holmgren, vd för Mäklarsamfundet, menade att fjolårets 170 000 flyttar borde ha varit 250 000. Rörligheten på bostadsmarknaden är för låg.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, var orolig för att hushållen ökande skuldbörda och att många kommuner bygger dyra bostadsrätter för att locka dit höginkomsttagare som ökar skatteunderlaget i stället för billigare bostäder.

– Alla har sin egen agenda. Men klart vi kan lösa bostadsbristen om alla hjälps åt.

Jonas Nygren, förbundsdirektör på Hyresgästföreningen, var också inne på samarbetsspåret.

– Vi vill bidra med lösningar och dra ner konfliktnivån.

Återstår att se om samverkansandan håller i sig resten av veckan.

Läs också Oro när kommunala Eidar säljer deras hem: "Vad kommer hända med hyran?" Bostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.