Samhällsbyggnadsbolaget fortsätter växa

Gävleborg För drygt två år sedan fanns inte Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. I dag äger de 8 400 hyreslägenheter i landet varav drygt 800 lägenheter i Gävleborg, förutom kommunala boen­den och förvaltningsbyggnader.
Foto: Lena Mattsson
Samhällsbyggnadsbolaget köper både privata och kommunala hyresfastigheter. I Gävleborg äger de nu drygt 800 lägenheter i Söderhamn och Bollnäs. Här Jungfruvägen i Falun där kommunala Kopparstaden tidigare ägde lägenheterna.

Hyreshus i centrum. Bruks­kåkar i ytterområden. Stadshus och äldreboenden. Samhällsbyggnadsbolaget vill äga det som ger en ”unik, stabil intjäning”.

I Gävleborg och Dalarna äger SBB drygt 2 500 lägenheter sedan de köpt privata Gimmel med lägenheter i Söderhamn och Bollnäs, likaså privata Kopparleden i Dalarna, delar av kommunala Tunabyggens fastighetsbestånd i Borlänge och så sent som i april ytterligare 158 av likaså kommunala Kopparstadens lägenheter i Falun.

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

De nära 2 000 lägenheterna i Dalarna ska också bli ännu fler. Företaget planerar att tillsammans med andra företag och på egen hand bygga nya hyreslägenheter i Säter, Borlänge och Falun.

Förre S-politikern Ilija Batljan är vd och majoritetsägare i SBB. 2015 fick han gå från Rikshem, tidigare Dombron AB, som ägs av Fjärde AP-fonden.

Hur har SBB kunnat växa sig så stora på så kort tid?
– Vi har en längre historia än två år, vi har fastighetsportföljer som funnits en längre tid än så. Vi har byggt upp en fastighetskompetens och vi har tagit över redan befintliga bolag som Kopparleden i Dalarna, Gimmel i Gävleborg och Sörmlandsporten, säger Ilija Batljan.

Läs ocksåVad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta - som granne och rökareCigaretter i en askkopp. Är rökning i sin egen lägenhet tillåten?

Förutom sina hyreslägenheter äger Samhällsbyggnadsbolaget också många LSS- och äldreboenden och förvaltningshus.

SBB figurerar inte hos Hyresnämnden och har i Gävle-Dala inga ärenden hos Hyresgästföreningen heller. Men det behöver inte betyda att allt är bra, det kan hända att hyresgästerna tröttnat på att klaga, påpekar en ärendehandläggare som tidigare haft många ärenden i de lägenheter som SBB köpte i Bollnäs av privata Gimmel.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgäst­före­ningens region Mitt, tycker att det faktum att Samhällsbyggnadsbolaget vuxit så fort väcker en del frågor.
– Jag vet att de inte hunnit bygga upp sin förvaltningsorganisation. När de köpte lägenheter av Tunabyggen gjorde de till exempel en överenskommelse med dem som innebar att Tunabyggen skulle fortsätta att sköta förvaltningen.

Läs ocksåFukten trängde genom väggen – mögel växte ut i barnkammarenAlfred och Maria fick tjata på Bostadsbolaget att åtgärda fuktskadorna i badrummet. Men eftersom värden aldrig öppnade väggen så försvann inte orsaken till skadan. I stället spred sig möglet in i det angränsande sovrummet.

Ilija Batljan säger som svar på kritiken:
– Det här är en modell vi brukar använda när vi köper lägenheter. Vi vill inte att det ska bli glapp i förvaltningen.

 

Läs också Christopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skylten Skulle hjälpa utsatta - föreningsprofilen stoppade pengar i egen ficka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.