Annons

Samlade tonvis med tidningar från golv till tak – nu kan hyresgästen förlora sitt hem

Malmö Ett läckande vattenrör avslöjade misären. Hyresvärdens personal tvingades klättra in i lägenheten. Efter 40 år i huset kan mannen nu kastas ut. Men fallet är inte unikt. Hundratusentals svenskar kan vara drabbade av samlarmani.
Foto: Hyresnämnden

Tidningarna ligger staplade från golv till tak. Prydliga travar, sida vid sida, gör det nästan omöjligt att ta sig in i tvårummaren i centrala Malmö. I köket är gamla matförpackningar sparade i högar på samma sätt. Enligt hyresvärden handlar det om tjugo ton bråte. Ett typiskt fall av samlarmani eller hoarding disorder, menar boendepedagogen Juan Orellana, som ingår i Malmö stads samlarteam. Hundratusentals svenskar kan vara drabbade av samlarmani.
– Det här är mycket vanligare än vad man kan tro. Och det finns ett enormt mörkertal, säger Juan Orellana.

Det var i höstas som fastighetsägarens personal ryckte ut för att åtgärda en pågående vattenläcka i fastigheten. Då avslöjades den enorma samlingen med tidningar och skräp. Personalen tvingades ge upp eftersom de inte kunde komma åt de skadade rören.

Läs ocksåStig spelar musik och sjunger - efter 34 år som hyresgäst är han inte längre välkommenStig i Lund spelar munspel.

Kort därefter började det läcka vatten ur ett annat rör. Hyresgästen försökte stoppa det med ”stark tejp” och slog larm till fastighetsägaren. Även den här gången hade reparatörerna svårt att ta sig in i lägenheten och tvingades klättra över högar med grejer för att komma fram.

Hyresvärdens personal i lägenheten.

Den privata fastighetsägaren har varnat mannen sedan upptäckten av samlingen. De anser att han varken tagit situationen på allvar eller rensat upp. Nu pågår en uppsägningsprocess där målet är att kasta ut hyresgästen med hjälp av hyresnämnden.
–  Det är ytterst sällan som vi stöter på sådant här. Det var många år sedan sist. Vi ber hyresgästerna att åtgärda det eftersom det kan bli sanitära problem. Det är en fruktansvärd vikt i det här fallet. Det har uppskattats till tjugo ton av personal som vi har haft där men jag har inte varit där och räknat på det själv, säger hyresvärdens servicechef.

Annons

Vad tänkte du när du såg detta?
– Först och främst att det är synd om människan. Det var min första tanke.

Läs ocksåFör sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsaEtt kollage av bilder kopplat till människor med psykisk sjukdom.

Värden menar att mannen inte har levt upp till kraven på ”sundhet, ordning och gott skick” som nämns i lagstiftningen och att det rör sig om vanvård. Samtidigt oroar sig fastighetsägaren för att problemen ska eskalera. Det framgår av handlingarna i domstolen.

Det handlar främst om att belamringen skulle kunna bli en sanitär olägenhet med ohyra men även om brandfara och ökad risk för vattenskador. Hyresgästen har varit svår att få tag på efter uppsägningen. Både fastighetsägare och sociala myndigheter har haft problem att nå honom. Hem & Hyra har inte heller lyckats få kontakt med mannen. Mejl till hyresvärden visar dock att hyresgästen har haft för avsikt att röja upp i lägenheten, som han bott i sedan mitten av 80-talet. Han vill inte flytta därifrån.
– Han måste ha hjälp och är inte kapabel att lösa detta själv, säger hyresvärdens servicechef.

Juan Orellana, boendepedagog i Malmö stads samlarteam.

Malmö stads samlarteam med fyra boendepedagoger kan kopplas in i den här typen av fall. Ofta har problemen pågått i många år innan det uppdagas och få drabbade klarar av att reda ut det på egen hand. Hjälpen bygger på frivillighet.
– Det fungerar inte med tvångsmetoder. Tömmer du en sådan här lägenhet fylls den på rätt snabbt med saker igen. Det är en process och går inte att lösa från en vecka till en annan men det finns hjälp att få och som fungerar, säger boendepedagogen Juan Orellana.

Annons

Mellan 2 och 4 procent av befolkning kan vara drabbad av samlarmani, som är en egen psykiatrisk diagnos.
– Därför fokuserar vi på personen och inte på lägenheten, säger Juan Orellana.

Men vad tillfredsställer det här sjukliga samlandet för behov?
– Det kan ge en känsla av trygghet eller fungera identitetsskapande. Det är samma drivkrafter som du och jag har egentligen. Men i vanliga fall sparar man sånt som är bra att ha eller som är förknippat med minnen. Den som har samlarmani knyter samma känslor till andra typer av saker. Den som sparar på tidningar vill kanske inte skiljas från dem för de är rädda att missa någon nyhet, en oläst notis i en tidning från 1985, säger Juan Orellana.

Fakta: Samlarmani - så vet du om du är drabbad
  1. Du har svårt att slänga oavsett hur mycket föremålet är värt
  2. Du får obehagskänslor när du ska slänga något
  3. Ditt hem är överbelamrat med saker
  4. Samlandet skapar lidande. Du får till exempel svårare att fungera socialt.
  5. Samlandet beror inte på något annat tillstånd som hjärnskada eller annan sjukdom
  6. Samlandet kan inte förklaras med någon annan psykisk sjukdom som till exempel schizofreni, depression, tvångstankar, autism eller demens.
Fakta: Unikt samlarteam hjälper hoarders
  • Fyra boendepedagoger i Malmö specialiserade på samlarmani eller hoarding disorder hjälper den som är drabbad. Den typen av riktad hjälp är nästan unik i landet. Även Stockholm har ett samlarteam.
  • Första träffen sker utanför hemmet. Den drabbade får både stödsamtal och praktisk hjälp med att komma igång med rensning.
  • Det startade som ett projekt för att hjälpa en målgrupp som fallit mellan stolarna och som ofta drabbas av vräkning på grund av sina problem.
  • Malmö samlarteam går att nå här.
Fakta: 2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa
Stig Johansson, 69, kommer nu att bli av med lägenheten han haft i 34 år. Orsak: han har stört grannarna.

Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att minst 2 000 personer i Sverige lever som hemlösa efter att ha vräkts på grund av psykisk ohälsa. Det handlar både om personer som stör och hotar grannar, om hyresgäster som samlar saker eller som bara mår alltför dåligt för att klara av att betala hyran.

Läs mer:
2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Det finns ingen officiell statistik kring varför personer förlorar sina hyreskontrakt men när Hem & Hyra undersökte ett halvårs skånska ärenden fanns ett tiotal med uppenbar koppling till psykisk ohälsa. I Stockholm och Göteborg fanns liknande mönster.

Läs mer:
Stig spelar musik och sjunger – efter 34 år som hyresgäst är han inte längre välkommen
Grannar lider när sjuka inte får hjälp
Dödsvrål och grova hot – hyresgäster tvingas flytta efter störningar

Läs också Hyresvärden kastade allt de ägde Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.