Sanering av vägglöss kostar miljoner
Tunabyggen i Borlänge har hittills i år haft en total kostnad för sanering av skadedjur på 447 800 kr. Hos Gavlegårdarna i Gävle har lusinvasionen blivit ett så stort problem att bostadsföretaget nu överväger att inrätta ett projekt med en särskild ”lussamordnare”.
– Vi är maktlösa. Det här är ett världsproblem. Vägglössen finns överallt i dag, även på fina hotell i New York, säger förvaltningschefen Niclas Lind.
För några år sedan betraktades vägglössen som näst intill utrotade i Sverige. 2013 hade enbart Gavlegårdarna 409 ärenden. Hittills i år är man redan upp i 313 fall.
Företaget har sedan årsskiftet sanerat löss för 650 000 kronor. Då tillkommer de egna personalkostnaderna i samband med hanteringen av alla ärenden.
– Vi står för saneringskostnaden och gör allt i vår makt för att lösa problemet så snabbt som möjligt, säger Augustine Ask, Tunabyggens marknads- och kommunikationschef.
Processen är obehaglig för hyresgästerna, som tvingas sova kvar i lägenheterna för att agera lockbeten.
– Lössen lockas fram av utandningsluften, förklarar förvaltaren Krister Palm på Gavlegårdarna.
Förutom det stora obehaget riskerar de lusangripna också att åka på en ekonomisk snyting. Många hemförsäkringar täcker nämligen inte saneringen av möbler och annat lösöre.
En genomgång som Hem och Hyra gjort visar att de stora bostadsbolagen hanterar ersättningsfrågan väldigt olika.
Tunabyggen har alltså sanerat för nästan en halv miljon kronor hittills i år. De ger ingen ekonomisk kompensation till de drabbade hyresgästerna.
Kopparstaden i Falun har endast haft en handfull ärenden senaste halvåret. Inte heller där har någon kompensation till hyresgästerna betalats ut.
Nils Skoglund AB med lägenheter i bland annat Leksand har inte haft några fall av vägglöss under fjolåret eller hittills i år.
Hos Gavlegårdarna erbjuds hyresgästerna antingen 15 procents hyresreduktion under saneringstiden eller hjälp med att behandla även lösöret. Detta förutsatt att hyresvärden inte kan bevisa att det är hyresgästens eget fel att lössen kommit in i lägenheten.
– Vi ser helst att de låter oss ta hand om lösöret, så att vi själva kan se till att det inte blir följdproblem, säger Niclas Lind.
I extremfall har det dock hänt att Gavlegårdarna ersatt drabbade hyresgäster med upp till 45 000 kronor.
– I just det fallet hade vi själva varit försumliga i flera led, säger Niclas Lind.
Titta efter svarta prickar som vägglössen lämnar efter sig på eller under sängramen när du är ute och reser i varmare länder.
Låt kläderna ligga kvar i resväskan under hela semestern i stället för att hänga upp dem i garderoben.
Packa aldrig ur väskan direkt i sovrummet när du kommer hem. Lägg alla kläder i påsar och kör dem sedan i tvättmaskinen på 60 grader.
Var försiktig när du köper möbler och andra begagnade varor i second handbutiker.
Den som drabbas av vägglöss i sin lägenhet kan ha rätt till hyresnedsättning eller skadestånd.
Som hyresgäst kan man hänvisa till det som i hyreslagen beskrivs som ”skador eller brister i lägenheten till men för hyresgästen”.
För just vägglöss har hyresreduktion med 15 procent blivit praxis genom domar och överenskommelser. Men vid stora olägenheter går det att kräva större ersättning.
Hyresvärden är alltid ansvarig så länge det inte är bevisat att hyresgästen själv tagit dit ohyran.