Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders
Ett fall han särskilt minns är en man som under 35 års tid samlat på sig tidningar. När Carl Kyrk och hans kolleger kom in var tidningarna hårt packade från golv till tak.
– Hela fastigheten suckade av glädje över att slippa alla dessa kilon, säger Carl Kyrk, som även berättar om sitt jobb i dokumentären Samlarna som ligger ute på SVT Play.
Ungefär 2,5 procent av Sveriges befolkning beräknas vara samlare. Hem & Hyra har även träffat Anders i Uppsala som blev vräkt, och Gert i Dalsland som inte kan sluta samla. Enligt Carl Kyrks uppskattning finns det en hoarder var 500:e meter. Han och hans företag Banerry utför en hoardingsanering ungefär varannan dag, från Gävle i norr till Norrköping i söder.
Riskerar vräkning inom ett par veckor
När Carl Kyrk blir inkopplad är det ofta skarpt läge för den drabbade, som riskerar vräkning inom ett par veckor. Enligt hyreslagen är man skyldig att hålla sin lägenhet i ett vårdat skick. En belamrad lägenhet kan innebära en brandfara, och det får inte heller vara svårt för hyresvärden att utföra nödvändiga åtgärder i lägenheten. Uppdraget till Banerry att tömma och städa kan komma från hyresvärden, socialtjänsten, anhöriga eller från hyresgästen själv.
Teamet som rycker ut består av 6-7 personer samt en chaufför med container.
–På morgonen klockan nio kan vi gå in i en lägenhet där det är fullt med grejer upp till midjan, och när vi är klara kl 17 ser det ut som en normal bostad. Sedan kan andra ta vid efter oss – hemtjänsten eller en städfirma.
För att hjälpa klienter efter saneringen erbjuder Banerry en
specialanpassad städtjänst som innebär att personal med
erfarenhet och förståelse för samlarsyndrom städar hemma hos kunden
minst en gång i månaden.
Klienten får inte vara med
De utrensade ägodelarna blir antingen slängda eller går till återvinning eller försäljning, allt med klientens godkännande.
– Ofta känns det mildrande för klienten att sakerna inte går till spillo, säger Carl Kyrk.
En mellanlösning för den som har extremt svårt att skiljas från sina saker kan vara att förvara dem i ett containerförråd.
Klienten får inte vara med under uppdraget, som då skulle ta alldeles för lång tid och vara känslomässigt påfrestande för personen. Men hen brukar finnas med på telefon under dagen.
– Ofta är klienterna välvilligt inställda innan, de vill bli av med problemet. Men efteråt kan de bli arga på mig. Kanske har det åkt med någon bok eller ett par skor som de vill ha, man skyfflar ju. Men i vågskålen väger att de får ha kvar sin bostad och får chansen att börja om från början och ta tag i sitt problem.
Ofta välutbildade personer
En genomsnittlig klient är mellan 40 och 60 år, berättar Carl Kyrk.
–Typexempel är en 60-åring vars föräldrar dött och man har tagit hand om ett dödsbo som man inte kan göra sig av med. Yngre finns också men de har ofta inte hunnit samla på sig lika mycket.
Han får ofta frågan om någon socialgrupp är överrepresenterad. Där är svaret nej. Carl Kyrk och hans kolleger har haft klienter såväl högt upp i politiken som i rättsväsendet.
– Ofta är personerna välutbildade och vältaliga. Någon pratar fem kanske språk men bemästrar inte den här delen. De har tusen argument till varför de vill spara saker, försöker prata bort det och säger att de ska fixa det.
Vill inte släppa in folk
Hoarding är ingen lätt problematik. Ofta finns mycket skam och skuld inblandat. Det är vanligt att man inte vill släppa in någon i sitt hem, med ensamhet som följd.
Carl Kyrk är med i task force-gruppen för samlarsyndrom, som leds av forskaren och psykologen Volen Ivanov vid Karolinska Institutet. Gruppen består av olika funktioner och myndigheter som kommer i kontakt med personer som lider av samlarsyndrom –socialtjänsten, OCD-förbundet och fastighetsägare.
– Vi träffas regelbundet, en gång i kvartalet och pratar om vad vi kan göra för att det ska bli bättre för de här personerna.
Hur går det då för de personer som Carl Kyrk och hans kolleger hjälper?
– Vi lyckas till nästan 100 procent med att ingen blir vräkt när vi är färdiga, om man inte har riskerat vräkning av andra skäl, som att man varit störande eller inte betalat hyrorna. Många klienter klarar sig bra sedan men vissa har vi återkommit till upp till fyra gånger.