Annons

Sänkning av gränsvärden för PFAS dröjer

Nyheter Kranvatten med tydligt förhöjda PFAS-halter borde börja åtgärdas ­redan nu, tycker toxikologen ­Mattias Öberg. Andra forskare tonar ner ­riskerna och vill vänta på mer ­kunskap om fler PFAS-ämnen.
Foto: Eva Jacobsson
Hem & Hyra har analysrapporter från 65 vattenverk som kunde misstänkas vara påverkade av PFAS. Alla klarar dagens åtgärdsgräns. Om de klarar en framtida sänkning av gränsen är mer osäkert.

I december föreslog den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa att ”tolerabelt dagligt intag” för de två vanligaste PFAS-ämnena PFOS och PFOA ska sänkas upp till 1 500 gånger.

Mattias Öberg, som forskar på Karolinska institutet om riskbedömning av kemikalier, hävdar att det borde leda till kraftig sänkning av gränsen i Sverige.

Läs ocksåGiftet som 1,5 miljoner svenskar dricker

– Vi vill ju inte bara att en genomsnitts­person ska klara sig. Även barn, eller de som äter mycket fisk som kan ha PFAS i sig, ska kunna dricka vattnet utan risk.

Efsa har bedömt hur mycket man totalt kan få i sig av de två ämnena utan risk för hälsan.

Omräknat till ­halter i ­dricksvatten kan en normal europé som ­väger 60 kilo dricka vatten med 30 ­nanogram PFOS och 15 nanogram PFOA per ­liter, enligt ­professor Lars Barregård. För småbarn bör halterna inte vara högre än 15 för PFOS och 5 för PFOA.

Annons
Läs ocksåGrannens larm: Drick inte vattnet!

– Hade ni hittat 11 nanogram PFOS? Det är inte särskilt skrämmande. Hade mina barnbarn druckit det vattnet så skulle jag inte alls vara bekymrad.

Däremot överskrids Efsas riktvärden för PFOA i ett vattenverk: Valbo i Gävle, som har 52 nanogram PFOA per liter.

Läs ocksåVattenverket i Valbo har landets högsta PFAS-värden

– Det är högt, det räcker för att en vuxen ska överskrida det tolerabla ­intaget bara genom att dricka vattnet.

Lars Barregård, som har arbetat i Efsas expertgrupp för PFOS och PFOA påpekar att han här yttrar sig i egenskap av professor på Miljömedicin, Sahlgrenska akademin, inte som representant för Efsa.

Annons

Efsas riktvärden är preliminära och först nästa vinter kommer en slut­rapport om ytterligare ett 20-tal PFAS-ämnen.

Livsmedelsverket inväntar den innan man räknar fram nya gränser för svenskt dricksvatten, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

– Vi vet för lite om de övriga ämnena och hur de samverkar. Skulle vi förutsätta att alla är lika giftiga som det giftigaste så skulle vi komma ner på gränser som inte ens är mätbara och det är knappast motiverat.

Fakta: Det här innehåller ditt dricksvatten

Läs också Pia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det” PFAS ger rätt till skadestånd - Hem & Hyra listar var miljögiftet finns i dricksvattnet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.