Sänkt rotavdrag ska ge bättre villkor för hyresrätter
Hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med andra boendeformer. Det konstaterar den statliga Bostadsbeskattningskommittén, som sedan i våras arbetat med att leta fram förslag som ska jämna ut orättvisorna.
Men i betänkandet som under måndagen lämnades över till regeringen konstaterar kommittén att de snäva direktiven begränsar möjligheten att föreslå avgörande förbättringar.
Det mest handfasta förslaget handlar om att avskaffa den kommunala fastighetsskatten för hyresbostäder. Något man själv skriver knappast kommer att få några större effekter på nybyggandet, eftersom nyproducerade lägenheter redan i dag slipper fastighetsskatt de första 15 åren.
Och hos befintliga bostäder står fastighetsskatten för en mycket liten del av hyran.
– Det är förstås utmärkt att kommittén föreslår att fastighetsavgiften tas bort – då försvinner dubbelbeskattningen av hyresbostäder. Men fastighetsavgiften i redan byggda hyresrätter är ca 100 kronor i månaden, vilket motsvarar knappt två procent av genomsnittshyran, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.
Kommittén föreslår att förslagen finansieras genom att taket för rut- och rotavdrag i ägda bostäder sänks från dagens 50 000 kronor per år till 34 000 kronor. Något särskilt avdrag för hyresbostäder föreslås dock inte – vilket Barbro Engman reagerar på.
– Bostadsminister Stefan Attefall säger sig vilja vända på alla stenar i sitt arbete för att få fart på byggandet. Då är det beklämmande att han och övriga regeringen inte ens vågar närma sig den stora sten som den orättvisa beskattningen innebär.
Även Sabo, företrädare för de allmännyttiga hyresvärdarna, är besvikna över Bostadsbeskattningskommitténs betänkande.
– Kommitténs förslag är för veka. 85 procent av landets kommuner har brist på hyresrätter. Vi behöver genomgripande förändringar och vi föreslår att man lägger en låg moms på bostadshyra. Det skulle sätta igång nyproduktionen, säger branschorganisationens vd Kurt Eliasson.
Fastighetsägarna Sverige beräknar att ett borttagandet av fastighetsavgiften skulle sänka nybyggnadskostnaden med endast 0,7 procent.
– Införandet av en låg bostadshyresmoms på exempelvis sex procent, skulle ha en betydligt större effekt på viljan att investera i hyreslägenheter. Det gäller framför allt för ny- och ombyggnad men även i det befintliga beståndet, säger organisationens skattejurist Ulla Werkell.
Hyresgästföreningen har tidigare uppvaktat Bostadsbeskattningskommittén med sina förslag på hur hyresrätten ska få rättvisa skattevillkor – vilket skulle öka byggandet. Förslagen omfattar en statlig investeringsstimulans för nybyggnad, en miljöpremie för ombyggnad och upprustning, rotavdrag till hyresrätter samt skattefria underhållsfonder.
Här skriver Barbro Engman om sin syn på kommitténs förslag.
Avskaffande av kommunal fastighetsavgift – om hyresrätten upplåts för bostadsändamål i näringsverksamhet.
Kooperativa hyresrättsföreningar ska inte beskattas för hyresrelaterade inkomster.
Förslagen ska finansieras genom att taket för rot- och rutavdrag sänks från 50 000 till 34 000 kronor per år.