De fick sänkta hyror efter två års kamp – flyttar ändå: ”Förlorat glädjen”
Det var fint och nytt och bara några hundra meter från havet i Höganäs. Monica Wikells och Solaiko Pinters hyror var höga men så var det ju också nyproduktion. Innan de skrev på kontraktet hade båda försäkrat sig om att om hyran var förhandlad. I kontraktet fanns också en formulering som kunde tolkas så.
Solaiko Pinter, som hade en hyra på runt 14 000 kronor, hade som andra hyresgäster fått en försäkran om att hyran skulle ligga still under två år. Men redan efter ett halvår, i januari 2019, fick hyresgästerna i huset en hyreshöjning på 1,65 procent som skulle vara förhandlad med Hyresgästföreningen.
Det var startskottet på en lång process.
– Vi fick en ursäkt av Höganäshem som återbetalade höjningen men efter detta började vi undra om allt stod rätt till, då var vi flera som ville veta om vi hade skäliga hyror, säger Solaiko Pinter.
Hyresgästföreningen kopplades in och det skulle visa sig att hyrorna inte alls var förhandlade och att hyrorna i de flesta fallen inte var rätt satta. Det i sin tur betydde att flera hyresgäster hade betalat för mycket men också att andra hade betalat för lite. Men det skulle ta över två år att komma dit. Under tiden växte frustrationen hos Solaiko Pinter och Monica Wikell som drev på både Hyresgästföreningen och Höganäshem att agera för att få det rätt.
Till slut fanns ett resultat, om hyresnivåer och även återbetalning. Nu har Solaiko Pinter och Monica Wikell fått ”rätt”. Men de känner sig inte som vinnare och nu flyttar de båda.
– Allt det här har helt förstört glädjen över att bo här, säger Solaiko Pinter.
Hon får tillbaka 40 000 kronor men enligt uppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Höganäshem betyder det ändå att hon ”gav bort” tusenlappar det första året hon bodde i lägenheten. Monica Wikells hyra visade sig stämma ganska bra och hon får tillbaka 1 500 kronor.
Känslan av att vara lurade har tärt på både Solaiko Pinter och Monica Wikell.
– Jag har tappat förtroende för båda parter. Känslan för mig har egentligen varit att detta inte gått rättvist till, säger Monica Wikell.
De har ingen förståelse för att processen har tagit nästan två år och de har upplevt att parterna har förhalat förhandlingarna.
– Jag förstår inte hur en sådan här sak kan hända. Om vi inte hade reagerat så hade ingenting hänt, säger Solaiko Pinter.
Hyresbesked misstag
Enligt Jesper Månsson som är vd på Höganäshem var en anledning till problemet att den övergripande förhandlingsordningen, avtal om ramarna för hyresuppgörelser, med Hyresgästföreningen tidigare var för otydlig. Den är nu omskriven. Då 2018 blev det aldrig något avtal för nyproduktionen utan bostadsbolaget satte hyrorna själv vilket i sig inte är något fel. De har de all rätt att göra.
Påståendet om att hyresgästerna hade fått beskedet att hyrorna var förhandlade menar Jesper Månsson var en efterhandskonstruktion. Att beskedet om hyreshöjningen skickades till hyresgästerna var ett rent misstag.
Han konstaterar att Höganäshem och Hyresgästföreningen nu är överens och att de är osannolikt att någon liknande inträffa igen.
Totalt är hyresnivån i husen detsamma men återbetalningarna har kostat.
– Vi har betalat tillbaka varenda krona till de som betalat för mycket. Man kan säga att vi har gjort om och gjort rätt från grunden, säger Jesper Månsson.
Vissa glada andra arga
Evelina de la Motte är förhandlare på Hyresgästföreningen och beskriver den nu avslutade processen som rörig, svår och tidskrävande.
– Vissa har blivit jätteglada medan andra arga. Det är tyvärr svårt att göra alla nöjda, men nu har alla lägenheter fått rätt bruksvärde.
Först drevs ärendet enbart för medlemmarna sedan för alla i huset. Hyresgästföreningen lämnar inte ut de exakta uppgifterna men ungefär hälften ska ha fått hyreshöjningar och lika många sänkningar.
– Även om det kanske är en klen tröst har vi förhandlat in en längre tid för infasning av nya högre hyror. En längre infasning än vad lagen säger. För de hyresgäster som får en sänkt hyra har vi förhandlat fram en längre återbetalningstid än vad lagen säger Evelina de la Motte.
Är du osäker på vad som gäller i huset du ska flytta in kan du ringa din regionala Hyresgästföreningen och höra om hyrorna är förhandlade eller inte. Det är inte alltid uthyraren hos hyresvärden har koll på det.
• Förhandlad hyra: En överenskommelse mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen där man utgår ifrån bruksvärdet.
• Presumtionshyra: Förhandlas utifrån de faktiska produktionskostnaderna. Hyran kan inte prövas de första 15 åren.
• Egensatt hyra: Fastighetsägaren bestämmer själv en hyra. Efter sex månader kan hyresgästerna pröva den i hyresnämnden.