Sarah riskerar bli blåst på 19 000 kronor – så tuff är bostadsmarknaden för unga
Sedan 1997 har Hyresgästföreningen vartannat år gjort en rapport om de unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Närmare 4500 personer har svarat.
Sedan starten har antalet unga mellan 20 och 27 år som bor hemma hos föräldrarna ökat – de allra flesta mot sin vilja. Men i år syns en liten ljusning. För två år sedan svarade 27 procent att de bor hemma hos föräldrarna, i år har siffran sjunkit till 24 procent, vilket motsvarar cirka 238000 unga i Sverige. Men även om bostadsbyggandet ökat mer än befolkningen de senaste åren så är det för tidigt att slå fast om det rör sig om ett tydligt trendbrott, enligt Ola Palmgren, talesperson för ungas boende och ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse.
– Det är såklart glädjande att färre unga bor hemma. Men fortfarande är det 200 000 unga vuxna som bor kvar hemma mot sin vilja. Det kan väl ingen politiker vara nöjd med, säger Ola Palmgren.
Så bor unga mellan 20 och 27 år
De allra flesta som bor kvar i pojk- eller flickrummet gör 84 procent det mot sin vilja. En klen tröst är att de allra flesta uppger att de i alla fall har ett eget rum som de kan stänga dörren om sig.
Vanligast med hyresrätt
Av dem som lämnat föräldrahemmet trygga vrå bor de flesta i hyresrätt med förstahandskontrakt 42 procent, medan 28 procent har fått loss pengar till insatsen för en bostadsrätt, och 17 procent bor i någon form av studentboende, en ökning med fem procentenheter från senaste undersökningen för två år sedan. I pandemins kölvatten har allt fler unga börjat studera, så att boendeformen ökat är inte så konstigt.
Värt att notera är att andelen som bor osäkert, i andra- eller tredje hand, minskat från 10 procent till sex procent. Något som förvånar Julius Synnelius, utredare på Hyresgästföreningen som tagit fram rapporten.
– Troligtvis handlar det om att det har byggts väldigt mycket senaste åren, i kombination med minskande årskullar. Det verkar som att det främst är de som redan inne på bostadsmarknaden som dragit nytta av nyproduktionen, säger Julia Synnelius.
Hyresrätt vanligast – Så bor unga som flyttat hemifrån
Riskerar bli blåst på 19 000 kronor
Men fortfarande finns det många som tvingas bo under osäkra förhållanden och dessutom blir lurade. Sarah Kabia, 24, flyttade från Örebro till Stockholm för två år sedan för att börja jobba på Arlanda. Sedan kom pandemin, hon blev arbetslös och utbildade sig till undersköterska. Nu jobbar hon på Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm.
Jakten på en bostad har varit min sagt kämpig. Först var hon inneboende i Solna, sedan på Kungsholmen i centrala Stockholm. Där fick hon betala 7000 kronor för ett rum utan eget badrum eller kök. Centralt och nära till jobbet, men Sarah ville ha en egen lägenhet. Därför nappade hon på ett erbjudande om att hyra en etta i Handen, i Haninge kommun söder om Stockholm. Hon flyttade in i slutet av april och betalade 8600 kronor i månaden i andrahandshyra. Ganska snart började problemen.
– Jag satte upp mitt namn på dörren men lappen togs ner gång på gång. Jag förstod ingenting, han jag hyrde av sa att det inte var några problem med mitt namn på dörren.
Hade inte värdens tillstånd
Till slut kontaktade Sarah Kabia fastighetsägaren. Det visade sig att innehavaren till förstahandskontraktet inte skaffat tillstånd för att hyra ut. Därför skulle kontraktet sägas upp och Sarah tvingas flytta – igen. Dessutom visade sig att hon betalt tvåtusen kronor mer i månaden än förstahandshyran. Nu är hon orolig om hon inte ska få tillbaka depositionen hon betalade när hon flyttade in.
– Jag betalade 19 000 kronor i deposition. När jag kontaktar förstahandshyresgästen får jag inget svar! Nu har jag tagit hjälp av Hyresgästföreningen, hoppas att de kan hjälpa mig. Jag betalde via banköverföring, så jag hoppas att det är bevis nog, säger Sarah Kabia.
Nu har hon fixat en annat andrahandsboende, den här gången i Nacka. Den första november får hon flytta in, men då måste hon på nytt punga ut med deposition.
Emilia fick flytta hem till mamma
När relationen tog slut såg kredithandläggaren Emila Hollén, 23, ingen annan lösning än att flytta hem till mamma. Det funkar okej, hon har eget rum men Emilia Hollén har bott hemifrån sedan hon var 18 år, så det känns lite konstigt att flytta hem. Nu annonserar hon bland annat i facebookgrupper. Emilia har en gräns på 8 000 kronor i månadshyra, eftersom hon vill kunna lägga undan lite pengar för att så småningom köpa en bostadsrätt.
– De allra flesta andrahandslägenheter kostar mer. Omkring 15 000 kronor är ingen ovanlig hyra för en etta i innerstan. Jag behöver inte bo så centralt, men även lite längre ut är andrahandshyrorna oftast högre än min gräns. Ettan jag delade med mitt ex i Täby kostade 17 000 kronor, Emila Hollén.
Hoppet är att få en ungdomslägenhet, som brukar ha lägre hyra, men de är svåra att få. När Emilia söker lägenhet händer det att hon för förslag som är att betrakta som trakasserier. Sju procent i Hyresgästföreningens rapport uppger att de har erfarenhet av det.
–Meddelanden i stil med ”du kan få bo hos mig gratis” får jag hela tiden. I flera fall skulle jag vilja kalla det trakasserier med ovårdat språk, säger Emila Hollén.