Satsning mot våld i hemmet
Norrköpings kommun och Hyresbostäder har startat en gemensam satsning som går under namnet ”Tryggare hem”. Till stor del handlar den om att skapa bättre kommunikationsvägar mellan kommunen och hyresvärden kring upptäckter som bolagets personal gör ute i bostadsområdena. Men också om att bli bättre på att fånga upp varningssignaler i tid och att agera.
— Är det tredje gången vi byter köksluckor här som är sönderslagna? Varför är den där sjuårige killen hemma mitt på dagen, borde han inte vara i skolan? Har vi en olustkänsla när vi är inne i en lägenhet så är det bra om vi har någon vi kan bolla det vidare med, utan att det behöver bli en formell orosanmälan till socialen, säger Torbjörn Lennström, bokonsulent på Hyresbostäders boendesociala enhet.
Att få ett bollplank med någon på kommunen är en av åtgärderna i satsningen. De eventuella upptäcker som görs kommer hyresvärden kunna diskutera med Petra Blom Andersson som är kommunens samordnare mot våld mot barn och unga.
För att få bättre kunskap i vad som kan vara varningssignaler ska omkring 70 anställda hos Hyresbostäder genomgå en utbildning. Det handlar framförallt om anställda som är ute på fältet, såsom områdesansvariga, bovärdar och repartörer. Enligt Torbjörn Lennström är det viktigt att kunna sätta in åtgärder tidigt om det gäller till exempel våld eller behov av vårdinsatser.
— Vi ska inte vara några poliser, myndighetspersoner eller spioner. Utan det handlar om att vi ska ha lite mer vakande ögon och öron, så att vi kan stoppa det i tid innan det eskalerar och blir värre. Det kan vara allt från äldre som har demens till misstankar om misshandel, förklarar Torbjörn Lennström.