Annons

Satte kastrull under diskbänken efter brand – nu vräks mannen

Göteborg En man i Göteborg anmälde inte att rören under diskhon hade skadats i en brand. Istället satte han dit en kastrull – vilket orsakade en stor vattenskada. I hyresnämnden fick mannen behålla sitt hyreskontrakt – men hovrätten river nu upp beslutet.
Foto: Hyresnämnden/AnnaKarin Löwendahl
Mannen berättade inte för sin hyresvärd att en brand inträffat, och rören under diskbänken blivit skadade. I stället fortsatte han diska, och satte en kastrull under diskbänken.

I februari 2023 avled mamman till en 65-årig hyresgäst i Göteborg. Mannen – som lider av bipolär sjukdom – hamnade efter det i ett sjukdomsskov.

Under de kommande månaderna skedde en rad skador och tillbud som mannen var ansvarig för.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Bland annat inträffade en torrkokning i lägenheten och en brand i skåpet under diskhon. I samband med branden förstördes vattenlås och rördragning för vatten från diskhon. Istället för att anmäla skadan till hyresvärden satte mannen en kastrull under diskhon och fortsatte använda vattnet. Men mannen glömde bort att tömma kastrullen, och en vattenskada uppstod som spred sig till lägenheten under.

Enligt grannar ska mannen ha även vid ett tillfälle ha varit ute i trapphuset utan kläder.

Efter händelserna ville mannens hyresvärd – det allmännyttiga Bostadsbolaget – vräka mannen.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.
Mannen målade luckorna efter branden, enligt hyresvärden var det för att dölja vad som hänt.

”I grunden en skötsam granne”

Den 65-åriga mannen har bott i lägenheten i 25 år. Mannen tryckte i rätten på att han inte orsakat några andra störningar än de som inträffade våren 2023. Han är i grunden en skötsam granne, och har särskilda behov av den aktuella bostaden, menade han.

Hans sjukdom är orsaken till att han inte anmälde skadorna till hyresvärden direkt, enligt mannen. Mannens läkare vittnade även om att personer förlorar förmågan till normalt konsekvenstänkande när de hamnar i sina maniska sjukdomskov.

Annons

Bostadsbolaget däremot tyckte inte att det gick att förklara att mannen inte anmält skadorna efter branden med mannens sjukdom.

Läs ocksåHyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvarEn kvinna tänder en cigarett.

Mannen hade i sin kontakt med hyresvärden uppträtt adekvat, och det har inte funnits någon anledning att misstänka att hans funktionsnivå varit nedsatt. Mannen hade dessutom förmåga att försöka dölja skadan genom att måla skåpsluckorna och ställa dit en kastrull, uppgav bostadsbolaget i rätten.

Under en dörrknackning i början av mars 2023 noterade Störningsjouren att det luktade rök utanför mannens dörr. Men mannen öppnade inte när Störningsjouren ringde på.

Har arbetat som fastighetsskötare

Mannen har tidigare arbetat som fastighetsskötare. Det gör att han var väl medveten om sin skyldighet att anmäla brister i lägenheten, enligt hyresvärden. Vattenskadorna efter att en kastrull ställts under diskbänken kostade ungefär 200 000 kronor att åtgärda, uppger Bostadsbolaget vidare.

Störningarna är sådana som typiskt sett gör att mannen borde förlora sitt hyreskontakt, slog hyresnämnden fast. Men trots det ansåg instansen att mannen skulle få bo kvar.

Detta eftersom han bott länge i lägenheten utan störningar. Dessutom hade störningarna sin grund i psykisk sjukdom med skov, något som kan upptäckas snabbare nu eftersom mannen har ett större kontaktnät. Hyresnämnden lyfte även att störningarna upphörde efter september 2023, och att mannen nu har fått en god man.

Svea hovrätt exteriör.
Svea hovrätt rev upp hyresnämnden i Göteborgs beslut att låta mannen bo kvar. Nu måste han flytta senast den 1 oktober 2024.

Alkohol spelade in

Men Bostadsbolaget överklagade hyresnämndens beslut. Och nu river Svea hovrätt upp det – och mannen måste flytta.

Hovrätten menar – till skillnad från hyresnämnden – att mannens alkoholkonsumtion haft en viss negativ inverkan på hans handlande.

Annons

Hovrätten menar även att mannen märkte att det läckte vatten, och att han då måste ha förstått att det berodde på att han glömt tömma sin kastrull under diskbänken eller glömt att sätta tillbaka den. Mannen var även medveten om att han var skyldig att informera sin hyresvärd om skadorna på rören. Det är försvårande att han fortsatte använda vattnet i köket med vattenskador som följd, enligt hovrätten.

Mannen var under juni 2023 inlagd på sjukhus på grund av sin bipolära sjukdom. Enligt överläkaren som behandlat honom behövde mannen en viss tid för att komma i balans efter utskrivningen. Men hovrätten tycker ändå att det är försvårande att mannen sommaren 2023 vid flera tillfällen vägrade att släppa in hantverkare som skulle undersöka och åtgärda skadorna som han orsakat.

Den 65-åriga mannen förlorar nu sitt hyreskontrakt, och måste flytta senast den 1 oktober 2024.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om andra fall där hyresgäster måste flytta efter vattenskador. Bland annat en man i Stockholm som förra året tvingades flytta efter att han vanvårdat sin lägenhet och orsakat flera vattenskador.

Hem & Hyra har även i en rad artiklar rapporterat om att det är vanligt att personer med psykisk ohälsa förlorar sina hyreskontrakt.

Läs också Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog Man döms – tände eld på hyresvärdens torp Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.