Sävsjöhyror var felaktiga – nu väntar höjningar

Sävsjö Nästan alla hyror hos kommunägda Sävebo var felaktiga. Nu väntar hyreshöjningar på tio procent i Sävsjö. Samtidigt utlovas fler satsningar på underhåll.

Under många år har det kommunägda bostadsbolaget i Sävsjö tampats med ekonomiska problem.

– Det har under lång tid varit en kamp för att få ekonomin att gå ihop med tanke på underhållsbehovet. Kommunen som ägare har fått skjuta till pengar lite då och då. Det var inte någon stark marknad här under 90 och 00-talet, säger Urban Blücher, vd för Sävebo.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Problemen var tidigare att många lägenheter stod tomma. Numera är de flesta lägenheterna uthyrda men intäkterna är ändå inte tillräckliga för att komma ifatt med underhållsbehovet.

En genomgång som Sävebo gjort ihop med Hyresgästföreningen visar att många hyror varit för låga och felaktigt satta. Till exempel har renoverade lägenheter haft samma hyra som orenoverade.

– Det har inte funnits någon logik i deras hyressättning. Grannen ska inte behöva betala samma hyra som den som har totalrenoverat. Det ska vara rätt hyra för rätt lägenhet, säger Oskar Jansson Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Bolaget har nu gått igenom alla 500 lägenheter för att kontrollera skick och utrustning. Nya hyresnivåer har sedan förhandlats fram med Hyresgästföreningen och nästan alla hyresgäster kommer att få nya hyror.

– I Sävsjö innebär det här hyreshöjningar på tio procent totalt sett på hela beståndet. På någon ort blir det plus minus noll och på vår minsta ort, Rörvik, blir det till och med sänkta hyror, säger Urban Blücher.

För en trerumslägenhet innebär en hyreshöjning på tio procent cirka 600 kronor mer i månaden. Men för några lägenheter kan det bli höjningar på över 2 000 kronor i månaden.

Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

– De största höjningarna får de med nyrenoverade lägenheter och mindre lägenheter, ettor och tvåor, där hyrorna har släpat efter, förklarar Urban Blücher.

De nya hyrorna har redan införts vid uthyrning till nya hyresgäster. För befintliga hyresgäster är tanken att hyrorna ska införas stegvis.

– Vi vill trappa in de nya hyrorna och vi har ingen ambition att göra det jättefort, säger Urban Blücher.

När ska de införas?
– Det hade inte varit så dumt att genomföra det till årsskiftet, men vi har inte tagit några beslut än.

Enligt Sävebo ger de nya hyrorna bolaget cirka tre miljoner kronor i ökade hyresintäkter. Pengar som ska gå till satsningar på ökat underhåll.

– Varenda pluskrona vi gör går tillbaka till hyresgästerna. Vi renoverar för de pengarna och vi har aldrig skickat pengar till ägarna. Tre miljoner till innebär att vi kanske kan göra ytterligare ett fönsterbyte på en fastighet per år, säger Urban Blücher.

I radhuskvarteret Kantarellen i Sävsjö hyr Samir Alhendis familj en fyra för 7 760 kronor i månaden. Han är kritisk till att hyrorna i hans kvarter ska höjas med tio procent.

– Det går inte, aldrig. Vi jobbar och sliter varje dag, varför vill de ha mer? Hyran är för hög redan som det är. Det är dyrare att bo i Sävsjö än i Malmö eller Jönköping, säger Samir Alhend

Läs också Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.