SBB:s nya bostadsbolag skapar oro bland hyresgästerna

Ulricehamn Västbygg, Willhem, Lidén Group, Amasten, SBB. Och häromdagen presenterade sig Neobo som ny ägare. Inte konstigt att hyresgästerna funderar över vem som egentligen äger husen de bor i. Mona Dahlin i Ulricehamn är en av dem som undrar vad som händer.
Mona Dahlin tycker att det är bättre att lägga igenom rabatterna än att låta maskrosorna ta över.
Foto: Karin Gistedt
Mona Dahlin är en av hyresgästerna som blev orolig när det presenterades en ny ägare av huset där hon bor, i Ulricehamn. Efter fem sex ägare de senaste åren, och där underhållet blivit allt sämre, blev hon bekymrad och tycker att informationen varit usel. Hem & Hyra besökte Mona i somras, efter att SBB tagit över och här visar hon bristen på trädgårdsskötsel.

Informationen är usel och har skapat mycket oro. ”Vem ska man vända sig till? Vem äger egentligen huset jag bor i”, undrar Mona Dahlin och hennes grannar.

Mona Dahlin har tidigare berättat i Hem & Hyra om de ständiga ägarbytena av huset hon bor i, i centrala Ulricehamn. Ägarbytena har gått så snabbt och varit så många att ingen har kunnat hänga med. Och när hon någon dag in på det nya året upptäckte att det var ett nytt namn som ägare blev hon förskräckt.
–Ska det vara nya ägare igen? Vi vet snart inte vart vi ska vända oss och med bara några månader av ägande kan det ju aldrig bli någon förbättring, säger hon.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.
Avknoppning från SBB

Men nu handlar det inte riktigt om ett ägarbyte, utan mer en uppdelning av bolagen i samma koncern. Det är bostadsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som delat upp sina olika delar. Nu ska en del av bostäderna in under namnet Neobo. Bolaget själva kallar det en avknoppning från Samhällsbyggnadsbolaget. Det är nu ett fristående bostadsfastighetsbolag.

Per Sundequist är regionchef på SBB.
Per Sundequist var tidigare regionchef på SBB, men sedan några dagar har han gått över till nya bolaget Neobo.

Per Sundequist har arbetat som regionchef för SBB, men har nu gått över till samma uppgift i det nya bolaget Neobo.  Det är så nytt för honom att han är på väg att presentera sig under fel bolagsnamn när han ringer.
Han vill inte hålla med om att informationen om det nya bolaget varit dålig, då det endast gått några dagar sedan det blev klart, den vid en extra bolagsstämma den 28 december. Han menar att det inte hade kunnat gå snabbare att få ut informationen. Först har man informerat de boende i en boendeapp och i dagarna blir det information via brev och i trapphusen.
– Jag kan till viss del förstå hyresgästerna i Ulricehamn, att de är trötta på ägarbyten och att de kanske blivit oroliga över att det skulle bli så igen. Men jag tror att de kommer att tycka att det blir bra, säger Per Sundequist.

Otydligt informationsbrev

Men i brevet som går ut till hyresgästerna är det inte så tydligt vad bytet innebär. Det står så här:
Välkommen till Neobo – Din nya fastighetsägare. Den 1 januari blir vi din nya hyresvärd. Neobo är en avknoppning från Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) och är ett fristående bostadsfastighetsbolag. Neobo förvaltar och utvecklar trygga bostäder för långsiktigt ägande. Vi äger fastigheter i Sverige och som hyresgäst kommer du inte att märka några stora skillnader. På de flesta orterna kommer personalen vara densamma som idag.
– Ja, det är ju ett helt nytt bolag som tar över, även om grunden är den samma, säger Per Sundequist. Men för de flesta hyresgäster blir det ingen större förändring. Det blir samma personal på de flesta platser.
Han säger att fastighetsbeståndet i både Skara och på Stensiken i Tidaholm kommer hyresgästerna att känna igen sig, liksom i Ulricehamn.
– Men, som sagt, förstår jag att hyresgästerna i Ulricehamn reagerar. De är luttrade efter många ägarbyten de senaste åren. Därför hoppas jag, och tror, att detta blir ett mer långsiktigt ägande. Det nya bolaget ska ägna sig åt bara bostäder och inget annat. Tidigare har bostäder varit en liten del av det stora bolaget, nu blir vi det som är bostäder, säger Sundequist.

Läs också Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element” Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år" SBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.