Annons

Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt”

Nyheter Vintern och kylan är här. Då kan de som betalar kallhyra för sina lägenheter få en rejäl kostnadssmäll. Men en man med dåliga element i Falkenberg protesterade och fick rätt.
Mannen i Falkenberg hade de här gamla elementen och krävde därför varmhyra, något som Carl-Johan Bergström, nationell förhandlingschef på Hyresgästföreningen, förespråkar.
Foto: Privat/Emelie Asplund
Mannen i Falkenberg hade de här gamla elementen och krävde därför varmhyra, något som Carl-Johan Bergström, nationell förhandlingschef på Hyresgästföreningen, förespråkar.

Att betala kallhyra innebär att hyresgästen själv bekostar uppvärmningen av lägenheten. Hem & Hyra berättade förra vintern om hur de skenande elpriserna påverkade hyresgäster med kallhyra i Västsverige. Dåligt isolerade hyreshus knäckte deras ekonomi när kylan kom. Vissa fick betala flera tusenlappar extra i månaden för elen.

En man som hyr en trea av en privatvärd i Falkenberg fick veta att hans hyra skulle höjas från 6 300 kronor, inklusive värme, till 8 600 kronor utan värme. Mannen skulle med andra ord få betala elkostnaden själv, något han inte ville. Lägenheten värms upp av direktverkande el via gamla element och mannen var orolig för skenande kostnader.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Mannen slapp kallhyra

Det hela avgjordes i Hyresnämnden, som liksom Hovrätten gick på mannens linje. Hyresvärden hade lovat att installera en värmepump och byta ut de gamla elementen som fungerar dåligt. Men eftersom detta inte var gjort ännu så dömde rätten att mannens nya hyra skulle bli 9 800 kronor i månaden, inklusive uppvärmning.

I Västsverige har många hyresvärdar kallhyra.
I Västsverige har många hyresvärdar kallhyra.

Hyresgästföreningen beslutade på sin årsstämma i somras att aktivt verka för att fasa ut lägenheter med kallhyra. Föreningen vill att uppvärmning i stället finns med på hyresavin.

– Det har slagit väldigt hårt för dem med kallhyra de senaste åren. Det har blivit särskilt dyrt att värma upp lägenheten för dem har direktverkande el som uppvärmningskälla. Då kanske det inte blir proportionellt mot vad man i annat fall skulle ha betalat i hyra, säger Carl-Johan Bergström, nationell förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Kallhyra slår i efterhand

Han förklarar att även om det kan vara mer ekonomiskt fördelaktigt med kallhyra i vissa fall är systemet mer osäkert för hyresgästen. Stora kostnader kan komma snabbt.

– Det kan också vara så att hyresgästen betalar i efterhand och debiteras för uppvärmning för en längre period än en månad.

Vilket råd ger du en hyresgäst som ska flytta in i en lägenhet med kallhyra?

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

– Man kan man alltid vända sig till hyresgästföreningen för att höra om hyran är rimlig, med tanke på vilken uppvärmning som tillkommer. Då kan vi göra en bedömning om hyresgästen har rätt grundhyra. Den ska vara relativt låg jämfört med en vanlig lägenhet.

Annons

Ett argument för kallhyra är att hyresgästerna betalar för den el de förbrukar. På så sätt blir de motiverade att hålla nere energikostnaderna för att spara pengar. Carl-Johan Bergström ser det på ett annat sätt.

– Det finns en problematik i att fastighetsägares incitament för att energieffektivisera en fastighet försvinner om de inte själv måste ta hand om uppvärmningen, säger han.

De flesta lägenheter har hyra där uppvärmningen ingår. I en undersökning om boendekostnader som SCB gjort var urvalet 95 procent lägenheter med varmhyra och cirka 5 procent lägenheter med kallhyra. Du har inte rätt att byta till varmhyra om värden erbjuder en lägenhet med kallhyra. Men känner du att de extra värmekostnaderna blir orimligt höga kan du kontakta Hyresgästföreningen – och också få ditt fall prövat i Hyresnämnden.

Fakta: Så fungerar kallhyra
  • Kallhyra innebär att hyresgästen betalar extra för uppvärmningen av lägenheten. I och med de skenande elpriserna slog detta hårt mot hyresgäster förra vintern.
  • Kallhyra är vanligast i nyproducerade lägenheter och i radhus som hyrs ut. De flesta lägenheter i Sverige har varmhyra, där uppvärmningen ingår i kostnaden.
  • Argument för kallhyra är att det blir mer rättvist, eftersom varje hyresgäst betalar exakt för uppvärmningen den gör av med. Det kan också leda till ett mer sparsamt användande av energi.
  • Argument emot kallhyra är att det kan slå hårt mot hyresgäster när elpriserna stiger och att hyresvärden inte behöver jobba med att effektivisera uppvärmningen, eftersom hyresgästerna ändå betalar.
Läs också Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.