Annons

Se upp för varningstecknen – så ser du igenom hyresvärdarnas fulknep

Nyheter Håll ögonen öppna! Den som ska skriva hyreskontrakt bör se upp. Hem & Hyra listar varningstecknen som avslöjar struliga fastighetsägare och ohållbara levnadsvillkor.
Kontrakt och en varningstriangel.
Skumma värdar försöker på olika sätt runda lagstiftningen och skriva skumma kontrakt med hyresgästerna.

Slumvärdar, oseriösa värdar eller värstingvärdar – det finns många sätt att beskriva den grupp av fastighetsägare som missköter sig. För hyresgäster som har otur och hamnar i fel hus kan vardagen bli svår att klara av. Konsekvensen kan bli oro, stress och en pressad ekonomi.

Hem & Hyras mångåriga bevakning av hyresmarknadens skuggsidor har visat på varningstecknen och vilka inslag som återkommer gång på gång:

Läs ocksåExperter sågar fuskkontrakt för hyresgäster i ”kontor”: ”Det är maktmissbruk”Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd i Malmö, ett hyreskontrakt och Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen.

Oseriösa hyresvärdar kan använda sig av fulkontrakt, hyreskontrakt med inslag som inte har något stöd i lagstiftningen. Allt som ett sätt att utöva makt och att ducka sitt ansvar. Det kan till exempel handla om att avtalet innebär en försämring sett till lagen, som förbud om att ta in inneboende eller ett försvagat besittningsskydd. Nyligen kunde Hem & Hyra berätta hur fastighetsägaren Atilla Miklos i Malmö skriver osäkra lokalkontrakt med sina hyresgäster – trots att det handlar om vanliga lägenheter där människor bor.

Lokalavtal - kan vara ett av Varningstecknen
Mona i Malmö fick nöja sig med ett lokalkontrakt för sin lägenhet. Hon har därför fått nej på sin ansökan om bostadsbidrag.

Så gör värden det enklare att vräka

Det händer även att struliga hyresvärdar skriver andrahands- och bulvankontrakt med hyresgäster i stället för riktiga förstahandskontrakt. Hyresvärden själv kan i sådana här fall stå på förstahandskontraktet. Målet är att försvaga de boendes besittningsskydd, det vill säga göra det enklare att vräka hyresgäster. Det finns även exempel på värdar som använder sig av målvakter som samarbetar med ägaren och som står på förstahandskontrakten i husen i stället för de boende.

I Frank Dovics ökända hus på Bergsgatan i Malmö, som Hem & Hyra flera gånger har återvänt till, har fastighetsägaren tidigare stått på förstahandskontrakten och låtit de boende hyra i andra hand.

Annons
Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.
Heaven Tesfaye och beslutet från tingsrätten.
Det tog nästan två år men nu ska Heaven Tesfaye få tillbaka 22 500 kronor från hyresvärden.

Ytterligare ett sätt att lura de boende är att sätta i system att begära depositioner vid inflyttning. Pengar som hyresgästen av olika anledningar inte får tillbaka när han eller hon flyttar. Hem & Hyra har i flera artiklar berättar om hur en privat hyresvärd i Ljungbyhed satt i system att hålla inne depositioner. Heaven Tesfaye fick tillbaka sina pengar först efter att ha vänt sig till tingsrätten. Andra boende har väntat förgäves på sina pengar.

Varningstecknen: Struliga hyresvärdar gör sig onåbara

Genom att inte svara på hyresgästernas kontaktförsök och göra sig onåbara duckar oseriösa fastighetsägare ansvar för underhåll i lägenheter och för krav från missnöjda hyresgäster. Många gånger finns ett mönster och en historik i form av segdragna rättsprocesser. Myndigheterna får förgäves jaga de struliga fastighetsägarna. Det kan handla om kommunernas miljöförvaltningar och stadsbyggnadskontor eller räddningstjänsten men även Hyresgästföreningen.

Ett av de mest uppmärksammade fallen på senare tid är Kinesiska muren i Malmö, här har ansvariga i två bostadsrättsföreningar med många hyresgäster duckat sitt ansvar och undvikit missnöjda hyresgäster och myndigheters krav.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.
Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.
Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning, längst till höger i bilden.

I andra fall måste hyresgäster kriga sig till underhåll som de i själva verket har rätt till. Det finns hyresvärdar som struntar i att måla om eller låter de boende stå för det själv.

Annons

Ett genomgående mönster är att slumvärdar inriktar sig på resurssvaga grupper. Det kan handla om personer med låga eller osäkra inkomster, skulder eller någon annan typ av bakgrund som gör att de har svårt att på egna meriter få ett eget hyreskontrakt hos andra värdar. På så vis skapas en grupp hyresgäster som inte vågar klaga på problem. De vill inte ta strid för sina rättigheter, eftersom de är rädda och saknar möjlighet att få en lägenhet någon annanstans. Att flytta in hos den här typen av värd kan framstå som en generös räddning för personer med svaga resurser. Men det för med sig ett beroendeförhållande som slumvärdar kan utnyttja.

För en privatperson kan det vara svårt att få fram information för att göra rätt val på hyresmarknaden. Följ Hem & Hyras bevakning för att hålla dig uppdaterad. Här listar vi några av landets värsta hyresvärdar.

Fakta: Så ska ett riktigt hyreskontrakt se ut!
Nycklar och ett hyreskontrakt.
Håll koll så att du inte blir lurad av hyresvärden.

Du har rätt att få ett skriftligt hyresavtal, men ett muntligt avtal gäller också i lagens mening.

På ditt hyresavtal ska följande framgå tydligt:

  • Vad hyran ligger på och vad i övrigt som ingår, till exempel uppvärmning.
  • Vilken uppsägningstid som gäller.
  • Vilka, hyresgäst och hyresvärd, som avtalet berör.
  • Aktuell adress och beskrivning av lägenhetens storlek.

Det förekommer att fastighetsägare skriver in specialregler eller andra typer av begräsningar för hyresgäster. Men en sak är viktig att komma ihåg: hyreslagen står över allt annat! Om ditt avtal har sämre villkor på någon punkt än vad lagen föreskriver så är det alltid lagtexten som gäller i sista läget.

Läs också Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.