Annons

Se upp med dyr flyttnota

Nyheter Sköt om lägenheten och låt bli galna renoveringar. I annat fall kan värden begära rejäl ersättning den dag du flyttar ut.

Som hyresgäst har du laglig rätt att sätta personlig prägel på ditt hem, och det utan att be värden om lov. Du kan alltså måla om, tapetsera, installera diskmaskin och liknande. Samtidigt kan dina insatser få värden att sätta sig på tvären den dag du ska flytta.

Har du inte tagit hand om din bostad ordentligt eller renoverat slarvigt kan värden begära att du återställer lägenheten eller betalar för det som måste åtgärdas.

Läs ocksåVad får du fixa hemma - läs juristens svar

Att värden kräver ersättning vid flytt är vanligt. Bland annat för skador som uppstått under hyrestiden. I de fallen blir det ofta diskussioner om vad som egentligen menas med normalt och onormalt slitage.

Ersättningskrav kan du även få om något saknas i lägenheten, exempelvis om du har tagit bort en garderob för att skapa större boyta.

– Om du inte har garderoben kvar och kan ställa tillbaka den måste du betala. Däremot behöver du inte stå till svars för sådant som har förbättrats. Har du fixat nya köksluckor som höjer lägenhetens bruksvärde behöver du inte betala, säger Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Annons
Läs ocksåOnormalt med klotter och klös

Ytterligare en grund till krav är när din inredningsstil är för extrem. Visserligen är det fritt fram för både udda väggfärger och spexiga fondväggar – så länge du bor kvar. Men om lägenheten därefter inte är i uthyrningsbart skick kan dina unika val stå dig dyrt.

– Därför är det klokt att fundera över färg- och mönsterval. Se också till att själva arbetet blir fackmannamässigt utfört, säger Suzan Rasul.

Om du vill slippa betala ska du även låta bli att ta bort mellanväggar och ge dig på den fasta inredningen utan värdens tillstånd. Bra att veta är också att det du eventuellt ska betala beräknas efter åldersavdrag på det som skadats eller saknas. Om hatthyllan du slängde sjöng på sista versen behöver du alltså inte betala för en helt ny, utan endast för värdet som återstår.

Läs ocksåGlöm inte flyttstädningen

– Och det är alltid värden som har bevisbördan, och eventuella krav måste ställas senast två år efter att du flyttat. Kom också ihåg att du inte behöver stå för skador som uppkommit av rena olyckshändelser, säger Suzan Rasul.

Annons

 

Klicka här för att se en kort film om vad du ska tänka på när du flyttar.

Fakta: 9 sätt att minska riskerna

• Läs besiktningsprotokollet noga när du flyttar in. Alla fel och brister ska finnas med. Påpeka direkt om något saknas.
• Fotografera för bevis på hur lägenheten såg ut när du flyttade in och ut.
• Anlita proffs när du renoverar. Då blir det fackmannamässigt utfört.
• Be värden om skriftligt godkännande när du ska renovera eller vill byta ut fast inredning.
• Undvik extrema färg- och mönsterval.
• Kasta inte originalhatthyllan om du byter till en ny. Detsamma gäller annan lös och fast inredning som fanns när du flyttade in.
• Anmäl skador, och skador som riskerar att uppstå, direkt.
• När du ska flytta ut: Följ med när värden gör slutbesiktningen.
• Ta hjälp av Hyresgästföreningen om du trots allt får ett oskäligt ersättningskrav.

Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.