Nytt år kan innebära oväntade hyreshöjningar
I samband med årsskiftet passar många hyresvärdar på att höja hyran. Ibland sker det utan att hyresgästerna informerats om det i god tid innan, något som hyresvärden enligt lag är skyldiga att göra. Informationen ska dessutom vara skriftlig och innehålla exakta uppgifter om hyreshöjningen och om det totala hyresbeloppet.
Men bara för att det blir ett årsskifte är det inte givet att hyran ska höjas. Många överenskommelser är nämligen inte klara mellan Hyresgästföreningen och privata värdar.
– Bor du i lägenhet med förhandlingsordning så sköter värden i allmänhet förhandlingarna ordentligt. De förhandlar med Hyresgästföreningen och informerar hyresgästerna när överenskommelsen är klart. Är du medlem hos Hyresgästföreningen så ska det också komma ut information från oss när förhandlingen är klar, säger Kaj Raving, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Men det finns också många, främst mindre hyresvärdar, som inte förhandlar med Hyresgästföreningen utan direkt med hyresgästerna. Bor man i lägenhet utan förhandlingsordning så sker formellt sett alla hyresjusteringar i förhandling mellan dig och din hyresvärd. I så fall, om hyresvärden meddelar att hen vill höja hyran, så kan man se det som ett förhandlingsbud.
– Då finns det två alternativ. Antingen accepterar man den nya hyran och betalar den. Eller så meddelar man sin hyresvärd att man inte accepterar hyreshöjningen och fortsätt betala den gamla hyran. Då är det upp till hyresvärden att driva saken vidare. Antingen genom att ge ett bud du kan acceptera eller genom att driva frågan i hyresnämnden. Så länge du betalar den hyra ni senast kommit överens om kan hen inte säga upp dig på grund av det, säger Kaj Raving.