Sebila vann – nu får värden fixa ”häxsotet”
– För det första har jag nu fått det fastställt att det inte är mitt fel. Nu hoppas jag och utgår från att jag får ett rent hem igen, omålat och vita väggar, kommenterar Sebila Vickelli.
I fallet har det kallats häxsot. En svärta som lägger sig på väggar och tak och som till och med har tagit sig in i kylskåpet. Enligt Sebila Veckelli är det näst intill omöjligt att tvätta bort. Och lyckas hon kommer det tillbaka. Samma sak är det för en av grannarna, om än inte lika omfattande.
Hyresvärden har menat att det inte finns något som heter häxsot. Det handlar istället om sot från någon slags förbränning och det måste vara hyresgästerna som på något sätt har orsakar det. En förklaring kan vara tända stearinljus.
Tvisten om vem som har ansvaret att åtgärda det svarta har pågått i flera år. När fallet togs upp i hovrätten i december hade grannarna hjälp av Hyresgästföreningen jurister. Fallet har drivits som ett åtgärdsföreläggande.
Nu slår Svea hovrätt fast att det är hyresvärdens ansvar. Rätten hänvisar till beslutet i Hyresnämnden i Malmö 2018. Det som specificeras där ska åläggas hyresvärden. Beslutet ändras dock i ett hänseende, ordet ”sot” som användes i hyresnämnden ändrar till ”svärtning” (något som hyresgästerna initierat). Såldes tar hovrätten inte ställning till om det svarta som finns i lägenheterna är ”häxsot”.
Enligt beslutet ska hyresvärden ta bort det svarta som finns på väggar, tak, dörrar, dörrposter och lister. Detta ska vara gjort senast 31 juli 2020.
Hovrätten skriver att det inte går att fastslå vad som är orsaken till ”svarta missfärgningar” och att skadorna inte kan anses vara ”en skada eller brist som typiskt sett har uppkommit genom hyresgästernas oaktsamhet”. Hovrätten drar slutsatsen att hyresgästerna inte behöver bevisa att de ”inte är ansvariga för missfärgningarna”.
Hovrätten anser att hyresgästerna på ett trovärdigt sätt har berättat hur de använder sina lägenheter. Den menar också att ett normalt familjeliv betyder att man ska kunna tända levande ljus i normal omfattning.
På frågan om problemen är så stora att värden ska åläggas att åtgärda dem är slutsatsen ja. I Sebila Vickellis lägenhet är missfärgningarna svåra och omfattande och ”inte godtagbara”. Hos grannen är problemen inte lika stora men det ska beaktas att de har blivit värre under senare tid. Rätten skriver att en hyresgäst inte ska behöva tåla missfärgningar likt dessa och hyresvärden har inte kunnat bevisa vanvård.
Hyresgästföreningens jurist Tobias Gradén är nöjd med beslutet.
– Och jag tror att detta kommer att vara vägledande framöver, säger han.
Sebila Veckelli konstaterar att det nu är upp till hyresvärden att åtgärda problemen.
– Jag kommer att säga till, och omedelbart, om minsta lilla fläck kommer tillbaka. En fördel skulle det också vara om ventilationen gicks igenom.
Hovrättens beslut kan inte överklagas.
Hem&Hyra har försökt nå hyresvärden för en kommentar.
Här kan du läsa om vad som sades under förhandlingen i hovrätten och fler artiklar i ämnet.
Kemisk svärtning, hexesot, black magic dust, fenomenet med den svarta, oljiga beläggningen som dyker upp på ytor i bostäder har många olika namn. Det som skiljer häxsot från vanlig svärtning är att det uppstår under en förhållandevis kort period.
I Norge, där många fall av häxsot konstaterats, uppger branschorganisationen Boligprodusentene att bland annat kemikalier i byggmaterial samt dålig ventilation är möjliga orsaker till häxsot.
Källa: Boligprodusentene, Salthammer 2011