Seg hyrestvist över – hyrorna höjs i Kävlinge
Det är Hyresmarknadskomittén, HMK, (tvistlösningsinstans i hyresfrågor) som har beslutat om hyreshöjningen.
– Vi hade förväntats oss en lägre höjning men måste nu förhålla oss till beslutet, säger Evelina De La Motte, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.
Redan i december blev det helt stopp i förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget KKB Fastigheter AB, KKB, om nivån på 2020-års hyreshöjning. Det hade börjat med att KKB gått ut med ett bud på tre procent. Hyresgästföreningen kontrade med 0,7 procent. KKB:s sista bud var 2,5 procent och det accepterade inte Hyresgästföreningen. Bostadsbolaget strandade förhandlingarna.
Hyresmarknadskomittén, HMK, (se faktaruta nedan) har nu beslutat att hyrorna kan höjas med 1,9 procent. Det är den största höjningen hittills i region norra Skåne. Dessutom kommer KKB att låta hyresgästerna betala höjningen retroaktivt under april, maj och juni.
– Vi vädjade till VD:n att släppa det kravet och istället ta ut den nya hyran från 1 april, men det ville han inte gå med på. Det kommer tyvärr att drabba många hyresgäster hårt, säger förhandlare Evelina De La Motte.
Hyresförhandlingarna i regionen har varit ovanligt hårda och flera förhandlingar är inte klara. Tusentals skånska hyresgäster väntar på sina hyreshöjningar, se en lista här.
Hur kommer detta beslut att påverka övriga förhandlingar?
– Beslutet från HMK är ett led i förhandlingen med KKB i Kävlinge. Beslutet påverkar inte andra pågående förhandlingar. Alla hyresförhandlingar sker mellan två parter och utgår från de lokala förutsättningarna som gäller för just den orten och för just den fastighetsägaren, säger Evelina De La Motte.
Efter strandningen sa KKB:s vd Mikael Strand till Hem&Hyra att parterna inte hade någon samsyn om vilka parametrar som skulle ligga till grund för årets hyreshöjning. Det handlade om flera faktorer som förvaltningskvalitet, kundvård, boinflytande, underhållsinsatser, taxekostnader, reparations och underhållsarbete. Nu tycker han att de har fått en mer samlad bedömning.
– Sedan är det svårt att recensera om höjning blev hög eller låg, det vill jag inte göra, säger Mikael Strand.
Han konstaterar att höjningen nu är i samma nivå som andra bostadsbolag i Lundatrakten.
Kommer detta att påverka kommande års förhandlingar?
– Jag hoppas verkligen att vi hittar rätt och kan ha en fin dialog med Hyresgästföreningen. Jag tror att det bygger på att vi tidigt identifierar vilka kriterier som ska ligga till grund för förhandlingarna. Det finns utrymme till att bli bättre. Båda parter har lärt sig någonting, säger Mikael Strand.
På frågan om varför bolaget inte kan låta bli att ta ut höjningen retroaktivt svarar han att det skulle vara ologiskt då HMK:s beslut gäller från första januari.
2019 höjde KKB hyrorna med 1,6 procent. Förra året sålde också bostadsbolaget cirka 400 lägenheter till privata SBB. Mer om det här: Carstens hem sålt när allmännyttan säljer 400 lägenheter
Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens.
Kommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.
Din hyra höjs de flesta år. Men värden har inte rätt att öka beloppet hur som helst. Först måste det till förhandling. Här allt om här går det till.