Annons

Seger för missnöjd hyresgäst – får tillbaka 22 000 kronor

Malmö Kvinnan i Malmö krävde tillbaka hyra när det blev dags att flytta ut och tog hjälp av Hyresgästföreningen. Nu har hyresnämnden fattat beslut i målet.

Kvinnan bodde i enrummaren på Limhamn, på andrahandskontrakt, under ett års tid och betalade totalt 72 000 kronor i hyra. Den andra kvinnan, som stod på kontraktet, jobbade samtidigt utomlands. När hon ville flytta tillbaka uppstod en konflikt om pengarna.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Nu har hyresnämnden granskat inbetalningarna och lägenheten. Grundhyran låg på knappt 4 000 kronor men inbetalningarna låg på 6 000.

Annons

Beslutet slår fast att kvinnan med förstahandskontraktet tog för mycket betalt. Nämnden menar att det visserligen fanns skäl för ett pålägg. Men det borde ha legat på 370 kronor per månad och inte på drygt 4 000 kronor som det blev i verkligheten.

Hyresvärden skrev innan dess i ett yttrande att “ jag vet inte vad som anses som rimlig hyra, det har ni på hyresnämnden bättre koll på”. Enligt nämndens beslut ska hon nu betala tillbaka 22 908 kronor.

Annons
Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Hyresgästen drabbas samtidigt av ett bakslag. Det framgår av handlingarna. Hyresvärden behåller hela deposition efter utflyttningen och hänvisar till bland annat nedsmutsning och slitage. Men den delen har inte hyresnämnden tittat på.

Fakta: Betalar du för hög hyra? Gör så här:
  • Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent. Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
  • Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.
Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.