Annons

Seniorbostäder en stor framtida marknad

Nyheter Uppåt 50 000 nya seniorbostäder kan behövas fram till 2025, enligt en ny rapport. Men krångliga hyresregler är ett hinder, tycker Fastighetsägarna Sverige.

De allra flesta vill bo kvar hemma så länge de kan, men det finns ändå en stor grupp som kommer att vilja ha mer trygghet och gemenskap i boendet. Det är också samhällsekonomiskt mycket lönsamt om fler äldre bor lite bekvämare och därmed behöver mindre hjälp från kommunen, enligt rapporten Seniorboende 2.0.

Den har tagits fram av HUI research på uppdrag av Fastighetsägarna, Sveriges byggindustrier och Almega Hemserviceföretagen, som alla ser stora marknadsmöjligheter i den kommande äldreboomen. Men de ser också hinder, inte minst hyreslagstiftningen.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

– Om man vill utveckla koncept med fler tjänster är reglerna för tillval och frånval lite krångliga. Man kan till exempel inte ta betalt för extra tjänster via hyran, utan måste kringgå reglerna i så fall, säger Irene Fällström, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Annons

Extra tjänster kan handla om allt från en reception i huset till hotelliknande service i hemmet. Och i stället för att varje hyresgäst ska anlita sin egen städare, till exempel, kunde det vara enklare och billigare om hyresvärden ordnade det och tog betalt, enligt rapporten.

– Vi ser att man skulle kunna välja den nivå man själv vill ha och styra mer över sitt boende, även i hyresrätt. Samhällsekonomiskt skulle det också vara lönsamt.

Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

Även kooperativa hyresrätter lyfts också fram som en växande boendeform för äldre, där både trygghet och gemenskap kan odlas.

Annons

– Vi ser att reglerna behöver förenklas, men vill också uppmuntra våra medlemmar, fastighetsägarna, att se möjligheterna och satsa på de här grupperna, säger Irene Fällström.

Fakta: Vänbo eller friskbo på äldre dar?

Rapporten lyfter fram tre modeller, delvis inspirerade från andra länder, som borde kunna fungera i Sverige:

Friskboende, med swimmingpool och gym, restaurang och tekniska lösningar.
Vänboende, till exempel kooperativa hyresrätter med mycket aktiviteter som grannarna själva ordnar.
Generationsboende, även det kooperativa hyresrätter där en del av lägenheterna anpassas för äldre och man hjälps åt över generationsgränserna.

Källa: Seniorboende 2.0.

Läs också HGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica! Strid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.