Annons

Seniorer kräver kompensation av HSB för buller

Nacka Sprängningar, buller och dålig tillgänglighet. Nu kräver pensionärer i Nacka hyreskompensation av sin hyresvärd, HSB. ”Vi kommer att betala berörda hyresgäster”, skriver bolaget i en kommentar.
Foto: Kenneth Samuelsson
Jörn och Gun Nilsen får leva med att tunga lastbilar kör förbi utanför fönstret.

HSB ska bygga under tre år bygga fem höghus bredvid sina seniorbostäder på Östra Finnbodavägen bredvid Danvikshem i Nacka. Men under byggtiden får de äldre leva byggbuller och sprängningar. Den dåliga tillgängligheten i området gör också att flera äldre menar att de blir fångar i sina lägenheter. De har de också blivit av med nästan alla sina grönytor under byggtiden.

Jörn och Gun Nielsen bor på bottenvåningen och störs av sprängningar och tunga transporter som kör förbi utanför fönstret.
– De har tagit bort halva altanen och blomsterrabatten och den får vi inte tillbaka på flera år, säger Jörn Nielsen och visar upp altanen som ligger precis där lastbilar kör förbi.

Läs ocksåPensionärer protesterar mot igenspikad vägg

De säger att 30-40 tunga lastbilar kör förbi utanför fönstret dagligen.
– Det har kört förbi 16 lastbilar hittills idag. Man blir stressad av alla ljud och sprängningarna som gör att hela marken skakar, säger Gun Nielsen.

En annan försämring är att paret får gå 500 meter för att komma till den tillfälliga parkeringen där de har sin bil.
– De som har rullatorer eller svårt att gå kan glömma att ta sig dit, säger Jörn Nielsen.

Jag träffar tio hyresgäster som alla säger samma sak; de vill ha en rejäl kompensation av sin hyresvärd för störningarna och sprängningarna. Därtill kräver de att tillgängligheten förbättras. Idag måste hyresgästerna gå längs en nedförsbacke, som saknar trottoar och där det kör tunga lastbilar.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

MaiCarin Storm säger att en bättre väg med trottoar måste till snabbt.

– Det beror på säkerheten och tillgängligheten så att vi kan använda vägen, säger hon.

Ulla Casserlöv säger att sprängningarna ska pågå till augusti och att det är väldigt jobbigt. Men lika jobbigt är instängdheten, att inte komma utanför huset och få frisk luft.
– Vi har ingen tillgänglig väg som alla kan gå, de handikappade har ett helvete, menar hon.

Läs ocksåMio tar strid mot fakturan för störning: ”Ska man inte kunna spela musik mitt på dagen?”? Mio Pettersson har fått flera besök av störningsjouren när han spelat musik på eftermiddagen. Nu vägrar han betala värdens senaste faktura.

Jenny Ryderstedt på Nacka kommun skriver i ett mejl att ombyggnationen av Östra Finnbodavägen ska påbörjas före sommaren och vara klart sommaren 2019. Förutom att vägen rustas upp får den även ny belysning och gångbana, skriver hon i mejlet.

Annons

Ett annat problem är att bussen som går här inte kommer upp ibland när det är för halt eller för mycket transporter.
– Det känns som att alla de här problemen berättigar oss till en kraftig hyresnedsättning, säger Ulla Casserlöv..

Leonard Carlson berättar att hyresgästerna, under byggtiden, har blivit hänvisade till en mindre väg. Men även denna trafikeras av lastbilar och de tvingas därför gå längs kanten.
– Det är farligt att gå där, säger han.

För att göra det lättare för hyresgästerna att ta sig ner till affär och buss så föreslog hyresgästerna för några år sedan att det skulle byggas en hiss. Men det blev inget.

– Hade vi haft en hiss skulle till och med jag kunnat gå och handla, säger Ann-Marie Hedman, som har rullator.

Mikael Höglund, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, har varit på plats.
– Det ser ut som bombningarna i Dresden, de spränger och gräver överallt. Det är sanslöst dålig tillgänglighet och vi kräver att de förbättrar den.

Vanligtvis kräver man kompensation för till exempel störningar när ett bygge är klart men Mikael Höglund kommer att kräva årlig kompensation för störningarna.
– Bygget ska pågå i tre år och det går inte att vänta så länge med att kompensation, säger han.

Hem & Hyra har ställt några frågor via mejl till Karl-Johan Lindahl som är chef för Hyresfastigheter på HSB Stockholm.

Hur ser ni hyresgästernas kritik om att många p-platser flyttats och försvunnit och de får gå långt för att komma till bilen?
– Vi har självklart förståelse för att byggandet påverkar de boende. Den stora förändringen under byggtiden är parkeringsplatserna. Vi har skapat alternativa parkeringsplatser. Samtliga som idag har parkeringsplats har fått tillgång till en evakueringsplats. Vi kommer inte att ta ut någon avgift för p-platserna under denna period.

Annons

Hur ser ni på kritiken om att tillgängligheten är dålig?
– När det gäller frågan om tillgänglighet handlar det i stor utsträckning om tillfälliga avstängningar i samband med arbeten som kan vara förenat med fara. I grund och botten är det en säkerhetsfråga.

Ett stort problem som de lyfter fram är att det saknas en trottoar på vägen och att de får gå bland lastbilar, vad görs åt det problemet?
– Det kommer att byggas en trottoar i samband med att kommunen bygger om vägen, som även breddas.  HSB kommer att betala detta.

Många av de äldre är ju hemma på dagarna och störs ju mycket från bygget. Vad gör ni för att minska det?
– Störningar är ju tyvärr ofrånkomligt när man bygger nya bostäder, särskilt vid förtätningsprojekt. Vi arbetar för att skapa en konstruktiv dialog med våra hyresgäster, bland annat genom öppna frågestunder där vi svarar på frågor om byggprocessen, och lyssnar till förslag.

Vad anser ni om deras krav på kompensation för störningar i form av sprängningar, tunga transporter etc?
– HSB Stockholm kommer betala hyresreduktion till berörda hyresgäster. Hur många som berörs och hur stor reduktionen blir får vi återkomma till efter att vi mottagit en tidplan som beskriver när störande arbete kommer att pågå. Vi kommer att hålla våra hyresgäster informerade.

Flera hyresgäster har ju velat ha en hiss för att lättare ta sig ner till affärer och dylikt, men ni säger nej, varför?
– Vi anser inte att vårat ansvar att bygga och finansiera en hiss utan i så fall kommunen. Men frågan är komplex och det skulle kräva en detaljplaneändring.

Jenny Ryderstedt på Nacka kommun skriver i ett mejl att det krävs en ny detaljplan för att bygga en hiss. Kostnaden, underhåll och drift av hissen är inte heller något som kommunen vill ta på sig.

Nacka kommun har också krävt att HSB Bostad gör en bullerutredning. HSB måste bland annat mäta bullernivån i lägenheterna och åtgärder för att förebygga störningar.

Läs också Hundratals kilo rakt ner i golvet - muskelbyggarnas nattliga stök plågar grannarna: ”Vi har haft ett helvete” Inga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.