Separat vattennota skapar konflikt
En dom i hyresnämnden öppnade för att bostadsbolag i fortsättningen kan separera notan för varm- och kallvattnet från hyran.
Bo Strandberg på Wallenstam, som drivit ärendet i hyresnämnden, hävdar att förbrukningen av varm- och kallvatten sjunker med 20-30 procent när hyresgästerna betalar för sin egen förbrukning.
– Vi har jämfört våra 700 nyproducerade lägenheter som har individuell mätning med våra andra nya lägenheter som inte har det och sett att det skiljer så mycket, säger Bo Strandberg, som är vd på Wallenstam Naturenergi, det bolag som bland annat installerar mättekniken och administrerar systemet.
Men Anders Lindén, som jobbat i flera år som energikonsult på ÅF och har lång erfarenhet av mätning och debitering av vatten, ifrågasätter siffrorna.
– Jag tror inte att husen de jämfört är likvärdiga och kan jämföras rakt av. Svenska Bostäder har prövat individuell mätning i flera projekt och aldrig kommit i närheten av de nivåerna, säger han.
Wallenstam investerar sedan tidigare i vindkraftverk och säljer elen till hyresgäster. Bo Strandberg hävdar att vattensatsningen drivs av miljö- och rättviseskäl
– Miljön, hyresgästerna och vi är vinnare. Vi och hyresgästerna delar på vinsten som blir, säger han.
Anders Lindén uppskattar att det krävs vattenbesparingar på 10-15 procent bara för att täcka kostnaden för installation och drift. Sedan ska Wallenstam ha en vinst på minst 7 procent på investeringen.
– Minskar inte förbrukningen med minst 10-15 procent så blir det dyrare för hyresgästerna jämfört med innan. Bolagen gör det säkert av miljöskäl men också för att bli av med en kostnad, säger Anders Lindén.
Kritiker hävdar att bostadsbolagens drivkraft för att göra investeringar som minskar vattenförbrukningen försvinner när notan betalas av hyresgästen. Men Bo Strandberg tror inte det blir så.
– Ser hyresgästen att vi inte byter ut gammal teknik och de har en hög räkning för vatten så tror jag de reagerar på det.
Men Anders Lindén menar att risken definitivt finns.
-Jag vill inte nämna några namn men det finns personer på bostadsbolag som sagt att ”när hyresgästerna själva betalar för energin kan vi dra ner på service och underhåll”. Det är ett ovanligt resonemang men det finns, säger han.
Anders Lindén är positiv till individuell mätning av rättviseskäl, men kritisk till att införa det i stor skala i gamla lägenheter. Han tror det är mycket billigare att minska förbrukningen genom att installera vattenbesparande teknik och utbilda hyresgästerna. Undantaget är områden med hög vattenförbrukning där det kan vara en poäng att installera tekniken.
– Det är lite kejsarens nya kläder över det här, tekniker vet att det inte fungerar men vågar inte vara kritiska. Det är mycket politik i det här. Många som driver på det har inte så bra kunskap, det är mycket tyckande, säger han.
Många hävdar att separat vattennotan leder till att vattenförbrukningen minskas med runt 20 procent. Men Anders Lindén menar att siffran är tagen ur luften
– Siffran kommer från en utredning som jag satt med i på 90-talet och vi kom fram till den genom att slicka på fingret och sätta upp det i luften. En gissning som nu används som fakta.
Hur mycket vatten en hyresgäst gör av med beror på alltifrån hur många som bor i lägenheten till hur hur hög inkomst de har.
– Vi satte in vattenmätning i Hammarby Sjöstad men där kunde vi inte se att fastighetens förbrukningen minskade. Betalar man 12 000 kronor i hyra så bryr man sig inte så mycket om man tjänar in en hundralapp på att snåla med varmvattnet, säger han.