Annons

Serverade kungen – nu slåss han för att inte bli coronavräkt

Nyheter Han har jobbet sen har var 15 år och hållit middagar för kungen. Men samtidigt tvingats acceptera timanställningar. Coronan ryckte bort hans inkomster och nu är Michael Lindholm en av många arbetslösa som kämpar för att inte bli av med sin billiga lägenhet.
Foto: Conny Pettersson
Lever på marginalen. Pandemin har gjort att restaurangarbetaren Michael Lindholm blivit arbetslös. Från att ha serverat Kungen kämpar han nu för att behålla sitt hyreskontrakt.

Han har haft ett långt, slitsamt men roligt yrkesliv. Och han vill inte att det ska vara slut än på bra många år. Michael Lindholm, 60, har jobbat i restaurangbranschen i nästan 45 år från alltifrån hovmästare till servitör och i köket. Någon brist på knog har han inte haft – ibland har arbetsveckorna varit över 60 timmar. De senaste åren har Michael Lindholm främst arbetat på festvåningar och etablissemang. Han har hållit ett tiotal middagar med kungen som värd, alltifrån officiella tillställningar till middagar med Patriotiska sällskapet under strikta former. Sådana uppdrag väcker såklart många frågor, men där sätter Michael Lindholm stopp.

– Jag har ju fortfarande tystnadsplikt om allt som händer under dessa middagar.

Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.

Men när coronapandemin bröt ut förändrades allt. Från att ha kalendern full till allt glesare mellan jobben. Michael Lindholm har i stort sett alltid varit timanställd. Något som är mycket vanligt i hans yrkesområde. Enligt Hotell- och restaurangfacket har drygt 40 procent som jobbar i branschen osäkra anställningar. När pandemin slog till blev 15000 människor av med jobbet över en helg.

Charmigt kvarter. Michael Lindholm bor i kvarteret Motorn. De första husen som Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB) byggde.

För Michael Lindholm minskade de arbetade timmarna successivt och därmed inkomsten. Och nu har det gått så långt att han måste kämpa för att få behålla sin fasta punkt i tillvaron: Lägenheten.

En charmig etta på 46 kvadrat i Kvarteret Motorn i Vasastan i Stockholms innerstad. Det första kvarteret som Stockholms kooperativa bostadsförening, SKB, byggde. Drygt 100 år gamla stenhus med bilfri, lummig innergård och massor av charm. Finare hyreskvarter är svåra att finna i Stockholm. Låg hyra dessutom. Han betalar 4 650 kronor i månaden.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

Han har blivit efter med hyran flera gånger. Men än så länge har han räddats av att SKB har visat stor hänsyn. Skulle han bli vräkt skulle alla andra former av boendelösningar sannolikt bli dyrare – både för honom och samhället.

Annons

Michael är inte ensam om att ha fått det tufft under pandemin. Arbetslösheten i januari i fjol, strax innan utbrottet låg på 7,5 procent enligt SCB. Senaste siffran är 9,7 procent. Hyresgästföreningen har i en rapport i år visat att hyresgäster fått det extra tungt. Hela 41 procent av hyresgästerna har fått det sämre på grund av pandemin.

Hoppas på skärgården. Michael Lindholm hoppas på att få positivt besked från en skärgårdsrestaurang.

Nu vill Michael Lindholm varna andra hyresgäster att vara noga med att se om ekonomin.

Han gick med i a-kassan först i februari, vilken han självfallet ångrar. Från att ha jobbat mer en heltid så blev det några timmar då och då innan Michael Lindholm till slut blev helt arbetslös.

– Jag deklarerade för omkring 250 000 kronor i för år 2019. Hade min a-kassa grundats på den inkomsten hade jag kunnat klara mig på a-kassa över pandemin tills restaurangbranschen lever upp igen.

Sista utvägen har blivit att söka försörjningsstöd. Det har varit snårigt. Inte minst för att han under några månader under hösten skrapade ihop hyfsat många arbetade timmar. Sedan slog andra coronavågen till och påhuggen försvann.

Annons
Läs ocksåDigitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

– Vissa månader har jag fått försörjningsstöd, andra inte. Ibland har jag fått pengar retroaktivt. Det tar en massa kraft från det jag vill göra: söka jobb.

Se om ditt hus. Michael Lindholm vill råda sina yngre kollegor i restaurangbranschen att se om sitt hus. ”Gå med i a-kassan och spara till pensionen”.

Just nu väntar Michael Lindholm bara på ett positivt besked från skärgårdskrogen han haft kontakt med. Till sina yngre kollegor i samma bransch vill han ge rådet att se om sitt eget hus.

– Gå med i facket och a-kassan, även om det inte är så populärt hos alla arbetsgivare. Spara till pensionen och tänk på att timanställning innebär en otrygghet.

Fakta: Så funkar a-kassan

När pandemin bröt ut beslutade riksdagen om ett antal lättnader i reglerna för att få a-kassa. I vanliga fall krävs medlemskap i en arbetslöshetskassa i tolv månader för att ha rätt till ersättning. I april i fjol beslutade riksdagen att det så kallade medlemsvillkoret ska kunna uppfyllas snabbare. Varje medlemsmånad i en arbetslöshetskassa ska under en tidsperiod (mars-december 2020) räknas som fyra månader. Det innebär att medlemsvillkoret kan uppnås inom tre månader.

Corona i Hyressverige
Läs också Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Per Lustig har väntat över ett år på att få dörrlåset fixat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.