Annons

Sexbarnsfamilj hotades med vräkning – av kommunen som fixat kontraktet

Linköping Allt fler barn vräks i Linköping. Jimmy och hans sex barn höll på att bli ännu ett fall – trots att familjen har hyreskontrakt genom socialtjänsten. "Jag trodde deras uppgift var att hjälpa, inte stjälpa", säger han.
Efter ett tufft år står det klart att Jimmy och barnen får bo kvar – på prov.
Foto: Jenny Knutsson
Efter ett tufft år står det klart att Jimmy och barnen får bo kvar – på prov.

Under det första halvåret i år vräktes 21 barnfamiljer i Linköping. Det är en ökning jämfört med 2023, då siffran för motsvarande period var 15. Det visar statistik från Kronofogden, som konstaterar att barnvräkningarna ökar även sett till hela landet. En orsak är inflationen som medfört ökad ekonomisk press på hushållen och lett till att fler har svårt att betala hyran.

För Linköpingsbon Jimmy har ­problemen med att sköta hyres­inbetalningarna pågått i flera år. Redan 2014 fick Jimmy, som ­egentligen heter något annat, ett socialt kontrakt genom ­Linköpings kommun då han hade svårt att ­ordna boende till sig och barnen på egen hand. Ett socialt ­kontrakt är tänkt att vara en ­tillfällig ­lösning, men i Jimmys fall har den ­blivit långvarig. Psykisk och fysisk ­ohälsa gör att han till och från har svårt att arbeta och han lever period­vis på socialbidrag.

Läs ocksåMinistern om att barnvräkningarna ökar: "Oerhört allvarligt"I förslaget till den nya socialtjänstlagen står det ingenting om att arbeta för att komma åt barnvräkningar. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M) säger att regeringen kommer att utvärdera den nya socialtjänstlagen kontinuerligt, för att se vad de ytterligare behöver bygga på med.

Betalade för sent 45 gånger

Även den som har socialt ­kontrakt måste betala hyra, i det här fallet till kommunen. Under de senaste sex åren har Jimmy ­betalat hyran för sent 45 gånger, enligt Linköpings kommuns ­noteringar.

– Det har med mitt mående att göra. Jag har perioder när jag mår väldigt dåligt och då lägger jag allt fokus på barnen och hemmet och skjuter all ekonomi åt sidan.

Jimmy säger att han är fullt medveten om sina problem och beskriver hur han de senaste åren på olika sätt försökt få hjälp från kommunen för att få ordning på tillvaron. Han uppger att han bland annat har försökt få en boendestödjare.

Läs ocksåForskaren: ”Krävs lagändringar för att stoppa barnvräkningar”"Många av barnen som vräks flyttar till hemlöshet. De förlorar relationen till närmiljön där de har vuxit upp och platsen som de har en känslomässig koppling till. Det kan påverka hela deras vuxna liv," säger Pia Kjellbom, forskare, som studerat barnvräkningar.

I höstas förvärrades situationen. Jimmy mådde sämre och ­slutade betala hyran helt. Han fick en skuld till kommunen, som till sist fick nog. En ansökan lämnades in till hyresnämnden om att få vräka Jimmy. Ungefär samtidigt fick han en god man, Monica Liljenberg.

Annons

– Jag hjälper honom med ­ekonomin och ser till att hyres­inbetalningarna prioriteras. Det är hjälp som jag kan tycka att han borde ha fått för länge sedan, ­säger hon.

Monica Liljenberg, som numera är god man åt Jimmy, tycker att kommunen kunde gjort mer.
Monica Liljenberg, som numera är god man åt Jimmy, tycker att kommunen kunde gjort mer.

Men från kommunens sida ­håller man inte med om att ­Jimmy skulle ha nekats stöd.

– Det har erbjudits insatser, som möjlighet att söka stöd hos ­budget- och skuldrådgivningen. Men ­insatser kan bara ges när det finns samtycke och det har inte funnits motivation att ta emot det, säger Isa Galvenius, processjurist vid socialförvaltningen i Linköpings kommun.

Ett års prövotid

I ett yttrande till hyresnämnden uppger socialförvaltningen att det är av hänsyn till barnen som man inte agerat tidigare. Kommunens jurister skriver också att Jimmy, om han vräks, kan få hjälp med ett annat boende. När hyresnämnden tog upp ärendet blev resultatet en förlikning. Jimmy och barnen får bo kvar men med tuffare villkor. Under en prövotid på ett år får kommunen säga upp kontraktet med bara en månads varsel.

– Besittningsskyddet i det ­avseendet vid obetalda hyror är väldigt svagt. Man kan utgå från att missar man en hyra så ryker man, betonade hyresnämndens ord­förande, hyresrådet Erik ­Ferlin vid nämndens sammanträde.

Annons
Läs ocksåExperter kritiska: Fler barn vräks – trots att barnkonventionen blivit lag"Ett välfärdsland som Sverige ska inte ha barn i hemlöshet," säger Juno Blom, barnombudsman.

Monica Liljenberg är god man åt ett flertal personer. Hennes ­erfarenhet är att det är ovanligt att socialtjänsten driver vräkningsärenden.

– Hela processen känns onödig. Den borde ha skötts på ett bättre sätt, tycker hon.

Jimmy är trots de hårda villkoren lättad.

– Det här var det bästa som ­kunde hända. Jag vill inte komma lindrigt undan, det är inte det. Jag vill att de ska ställa hårdare krav.

Fakta: Socialt hyreskontrakt - så funkar det

• Socialt kontrakt innebär oftast att socialtjänsten hyr en lägenhet och sedan hyr ut den i andra hand till någon som har svårt att ordna bostad på vanligt sätt, till exempel på grund av psykisk ohälsa. Detta efter ett biståndsbeslut. Det är då möjligt för kommunen att sätta upp särskilda villkor för uthyrningen.

• Tanken är att socialt kontrakt ska vara en tillfällig lösning och på sikt övergå i ett vanligt hyreskontrakt.
Källa: Boverket

Läs också Allt fler barn vräks – i Stockholms län står allmännyttan för hälften av fallen Barnvräkningarna ökar – Jennie kämpar för ett tryggt hem: "Vill att mina barn ska få lugn och ro"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.