Annons

Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: ”Skor och annat som måste förvaras”

Östergötland Sexbarnsfamiljen strödde prylar omkring sig: i trapphuset, på gården och i tvättstugan. Mamman menade att familjen var stor och inte fick plats med alla saker i sin lägenhet. Men hyresvärden bestämde sig för att försöka vräka familjen.
Foto: Hyresnämnden i Linköping/Svea hovrätt
Sexbarnsfamiljen bredde ut sig på allmänna ytor i huset där de hyrde en lägenhet i en mindre ort i Östergötland.

Utanför ytterdörren i trapphuset skapade sexbarnsfamiljen en andra hall, full av saker.

På bilder syns en vit förvaringsmöbel, en väggfast hylla och krokar med jackor. På golvet ligger skor, stövlar, en påse och en hjälm.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men barnfamiljen hade spridit ut sig betydligt mer än så.

Hyresvärden – ett par i 50-årsåldern – har vid flera tillfällen dokumenterat röran i huset i en mindre kommun i Östergötland. Här bodde familjen i en av husets tre lägenheter.

På en av bilderna från källaren syns högar av bråte, med en stor vit leksaksbil på toppen av en platsback och många andra prylar.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Värden ifrågasätter varför familjen inte bara använder sitt eget, utan två förråd. Dessutom har familjens möbler, skräp, sopor, prylar och kartonglådor legat i stora delar av källaren och tvättstugan. Trots ständiga tillsägelser har familjen inte slutat förvara prylar på de allmänna ytorna, enligt värden.

Utrymmet utanför ytterdörren i trapphuset gjorde familjen om till en andra hall, med hyllor, hängare och en förvaringsmöbel.

Granne flyttade ifrån stöket

Redan 2022 försökte paret som äger huset säga upp hyreskontraktet för sexbarnsfamiljen första gången. Detta eftersom de uppgav att de avsåg använda lägenheten själva eller sälja huset.

Hyresvärden menade redan då att familjen – där mamman i 40-årsåldern stått på hyreskontraktet – allvarligt misskött sig som hyresgäster. Detta eftersom familjen betalat fem hyror för sent, och dessutom belamrat trappuppgången, källaren och tvättstugan med sina personliga tillhörigheter.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

Den bristande ordningen har lett till att en annan hyresgäst sagt upp sitt kontakt och flyttat, uppgav värden då i hyresnämnden.

Annons

Uppsägningen gick inte igenom den gången. Men hyresnämnden betonade i sitt beslut från december 2022 att kvinnan riskerade sin bostad om hon fortsatte att missköta sig.

Bara några månader senare – i februari 2023 – sade hyresvärden på nytt upp barnfamiljens kontrakt på grund av misskötsel.

Många skor med sex barn

Mamman uppger i rätten att hon har sex barn som bor i lägenheten. Ibland blir det mycket kläder, skor och leksaker i trapphuset. Men familjen har alltid städat undan sina prylar efter tillsägelse, säger hon.

Mamman hävdar även att familjen fått tillåtelse att använda flera förråd i källaren, och att en del av sakerna inte tillhör dem utan andra hyresgäster.

Istället är det andra saker som ligger bakom värdens uppsägning, enligt kvinnan.

”Att vi säger emot dem är tillräckligt för att de inte vill ha oss i deras hus,” skriver hon till rätten.

”När vi krävde åtgärder för att få vår trasiga tvättmaskin ersatt så vände de allt mot oss, fortsätter hon.

En orsak till att familjens tvätt var spridd i källaren var ett stopp i avloppet som lett till översvämningar, argumenterar kvinnan. Enligt henne hade även hyresvärden godkänt förvaringen av skor och annat i trappuppgången.

Hyresvärden återvände flera gånger för att dokumentera röran i husets källare.

Barnens bästa räcker inte

Efter att ha fått en tillsägelse fick kvinnan en tidsfrist för att städa upp i de allmänna utrymmena. Efter att fristen gått ut kom hyresvärden tillbaka flera gånger – och fotade röran som låg kvar.

Annons

När ärendet prövades i hyresnämnden kom rätten fram till att trapphuset, korridoren i tvättstugan, tvättstugan och förråd varit belamrade med smuts och egendom på ett sätt som inte är acceptabelt.

Oredan är så pass allvarlig att även om kvinnans rätt till ett hem och barnens bästa tas i beaktande finns det ändå tillräckligt starka skäl för hyresavtalet att upphöra, enligt hyresnämnden.

Svea hovrätt exteriör.
Både hyresnämnden i Linköping och Svea hovrätt kom fram till att sexbarnsfamiljen måste flytta efter att ha spridit sina saker i allmänna utrymmen på ett sätt som inte är acceptabelt.

Rutten frukt i lägenheten

Det skulle dröja ungefär ett år innan ärendet även prövades i Svea hovrätt.

Under den tiden hade familjen hunnit flytta. Men eftersom det fanns mögel i den nya lägenheten önskade familjen flytta tillbaka igen, uppgav mamman i hovrätten.

Hyresvärden hade nu hunnit se lägenheten där familjen bott. Värden menade att även lägenheten var vanvårdad. Den var belamrad med saker och smutsig. På golvet låg soppåsar, och på spisen låg rutten frukt och matrester. Det gick inte att sova i sängarna eftersom det låg mängder av saker i dem, enligt värden.

Hovrätten kommer nu fram till att vanvården av de allmänna utrymmena fortsatt även efter hyresnämndens beslut. Dessutom bedöms själva bostaden vara kraftigt vanvårdad. Bristerna är av en sådan omfattning att familjen förlorar sitt hyreskontrakt, slår hovrätten fast.

Här kan du läsa en guide över vilka farorna är med att ha saker liggande i trapphuset, och vilka saker du i vissa fall kan få förvara där.

Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Här finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.