Värd vill höja med 25 procent – trots kritik mot underhåll ”Inte höjt standarden på 25 år”
Bland hyresgästerna som bor i Signalistens hyresrätter i Råsunda är oron stor. Signalisten ser över hyresnivåerna i Råsunda, som de menar ligger betydligt lägre än andra hyror hos privata värdar i området. Går bruksvärderingen igenom innebär det rejäla hyreshöjningar, i snitt på 25 procent, och många är oroliga över att inte kunna bo kvar.
– Många uttrycker en väldigt stark oro över om de kommer att ha råd att bo kvar. Här bor många pensionärer, ensamstående och studenter som får det svårt om hyrorna höjs så pass mycket, säger hyresgästen Tommy Nilsson, som sitter med i förhandlingsdelegationen.
Många vändor i hyresnämnden
Diskussionen om Signalistens bruksvärdering av lägenheterna i Råsunda började redan 2019, då Signalisten hävdade att Råsundalägenheterna har för låg hyra. Från början ville Signalisten även se över hyrorna i Ritorp och Frösunda, men den processen har pausats.
Det har varit många vändor i hyresnämnden angående hyreshöjningarna i Råsunda, men nu väntas ett beslut vid årsskiftet. Hyresgästerna som bor i området har just bildat en lokal hyresgästförening för att kraftsamla in i det sista.
Namnlistor har satts upp i trappuppgångarna och på senaste kommunfullmäktige i Solna stad protesterade en grupp hyresgäster med plakat.
– Vi har inte fått vara med i processen alls. De jämför våra hyror med den högst förhandlade hyran hos privatvärdar i liknande lägenheter och utgår från att Råsunda är det mest attraktiva området i Solna. Men våra lägenheter är inte särskilt top notch, det har inte renoverats på över 20 år. Det hela är som en parodi, säger Stefan Flodin, en av hyresgästerna som engagerat sig i frågan.
27 lägenheter har valts ut
Det som är unikt är att Signalisten vill göra en ny bruksvärdering och höja hyran i ett helt bestånd, totalt 570 lägenheter. För att kunna få ett underlag för prövning av hyran i Råsunda har hyresnämnden valt ut 27 olika slags lägenheter. Nu ska de besiktigas och jämföras med andra lägenheter i närområdet.
Hyresvärden och dess ombud Fastighetsägarna vill höja hyran med mellan 9 och 74 procent. Snitthöjningen ligger på 25 procent.
– Vi betalar 8 300 i månadshyra för en trea på 73 kvadrat. Det är ingen särskilt hög standard precis, vi har en elspis med en gammal fläkt och i badrummet är det inte helkaklat. Nu vill de höja hyrorna utan att ha gjort någonting i lägenheterna som skulle kunna motivera det, säger Catharina Tunestad.
Hyresgästerna är även oroliga över att höjningen ska bli retroaktiv. Det skulle innebära att hyran höjs från 1 februari 2021, vilket skulle landa på mellan 22 000 till 90 000 kronor per lägenhet.
Stefan Flodin säger att de har suttit med både Signalistens vd och träffat medlemmar i Signalistens styrelse, för att få dem att tänka om.
– Vi har försökt att resonera med dem och visa på att inte finns några sakliga skäl till att höja hyran så mycket, men de är noga med att hävda att det är en bruksvärdering. Det måste vara unikt för en allmännyttig bostadsstiftelse att genomföra en sån här omfattande process.
”Kan sluta med fler hyreshöjningar”
Sara Irénius, förhandlare på Hyresgästföreningen Region Stockholm, tycker det är anmärkningsvärt att Signalisten genom Fastighetsägarna, driver en bruksvärderingsprocess i hus där hyresvärden inte har gjort någon upprustning sedan 90- eller 00-talet.
– I snitt har de yrkat på en 25-procentig höjning, i vissa fall på 30-40 procent, vilket är jättehögt. Om Signalistens ombud Fastighetsägarna lyckas med att få igenom betydande hyreshöjningar för ett helt bestånd kan även andra fastighetsägare komma att vilja höja sina hyror. Avgörandet i hyresnämnden kan således generera i fler hyreshöjningar, inte bara i Solna, utan också andra delar av Stockholm och i landet.
”Signalisten har bäst ekonomi”
Sara Irénius säger att kravet om höjda hyror går emot vad som står i Signalistens stadgar som stiftelse: att de ska sträva efter att tillhandahålla sina lägenheter till lägsta möjliga pris.
– Signalisten har bäst ekonomi bland de allmännyttiga bolagen i regionen, bolaget gör mellan 40 och 50 miljoner i vinst årligen, så det är inte ett bolag som går på knäna precis. Det är inte konstigt om man vill bruksvärdera något där man vidtagit åtgärder för att höja standarden, men det är ovanligt att ett allmännyttigt bolag plötsligt vill nivåändra hyror som är förhandlade varje år sedan lång tid tillbaka.
Hyresgästerna hade hoppats på att det nya politiska rödgröna styret i Solna stad skulle stoppa bruksvärderingen.
– Men de verkar inte vara villiga att stoppa processen, säger Stefan Flodin.
Men Jimmy Blomqvist Larsson (S), ordförande i Signalistens styrelse, säger att det inte är styrelsens uppgift att bedöma om hyrorna i Råsunda är låga eller inte.
– Nu har Signalisten gjort bedömningen att det just i Råsunda finns skäl att titta på om hyrorna ligger för lågt och där man vill få det prövat. Signalisten står inför enorma renoveringsbehov de närmaste 10 till 15 åren och måste ha tillräckliga hyresintäkter för att kunna ta ansvar för stiftelsens fastigheter.
Blir inget retroaktivt krav
Däremot är den styrande koalitionen i Signalistens styrelse överens om att hyrorna inte kommer att behöva betalas retroaktivt om bruksvärderingen går igenom.
– I och med att bruksvärderingen är framåtsyftande faller hela idén med retroaktivitet. Processen har dessutom pågått så länge att det skulle ha handlat om stora summor för hyresgästerna. Det är ett viktigt besked från oss i majoriteten att det inte längre är aktuellt, säger Jimmy Blomqvist Larsson.
Peter Wråke, utvecklingschef, Signalisten, säger att Signalistens utgångspunkt är att det ska vara lika hyra för likvärdiga bostäder.
– Hyrorna sätts enligt bruksvärdessystemet som är grunden för hyressättning i Sverige. Signalisten är en stiftelse och har inget vinstintresse. Eventuellt överskott stannar kvar i stiftelsen och återinvesteras i våra fastigheter. Då det just nu pågår en förhandling i hyresnämnden mellan Hyresgästföreningen och Signalisten, som representeras av Fastighetsägarföreningen, avstår vi för tillfället från att lämna ytterligare kommentarer.
- Det finns flera faktorer som påverkar en lägenhets bruksvärde.
- Faktorer som kan väga in: storlek, planlösning, standard, läge och miljö.
- Om möjligt sker jämförelse med liknande bostäder.
- Bruksvärdet bestäms av hyresnämnden.
Signalisten har skickat in yrkanden på föreslagna nya hyror för de 27 lägenheterna till hyresnämnden. Nuvarande hyra inom parantes.
Exempel:
- Bergstigen 10, 54 kvm: 7 353 kronor (5 712)
- Erik Sandbergsgata 17, 131 kvm: 14 381 kronor (12 521)
- Erik Sandbergsgata 19, 73 kvm: 9 329 kronor (6 689)
- Filmgatan 35, 70 kvm: 9 064 kronor (7 404)