Silvia blev sexofredad av grannen – anklagas för att ljuga när kontraktet står på spel
Upprinnelsen till den hyrestvist som nu väntar på ett avgörande tar sin början i en tvättstuga i Helsingborg i slutet av 2023. En kvinna, som Hem & Hyra valt att kalla Silvia, blir utsatt för ett sexuellt övergrepp när hon ska hänga tvätt. Detta har tidningen berättat om tidigare.
Helsingborgshem vill säga upp ex-fruns kontrakt
Silvia är också en av de personer som kallats som vittne, när hyresnämnden ska ta ställning till vad som ska hända med ett hyreskontrakt. Hyresvärden Helsingborgshem vill nämligen säga upp kontraktet för som står på den före detta frun till mannen som begick övergreppet.
Bolaget menar att hon ansvarar för sin ex-makes agerande och därför inte kan stå kvar på kontraktet med hänsyn till Silvia och de andra grannarna.
Eftersom kvinnan inte gick med på att flytta vände sig värden till hyresnämnden i Malmö, och en tisdag i januari möts så parterna i rätten. Det mesta av sammanträdet går åt till att ta reda på om huruvida kvinnan fortsatt låta ex-mannen vistas i lägenheten efter sexövergreppet och därmed brustit i sitt tillsynsansvar.
Juristen Johan Ramklint som företräder Helsingborgshem menar att det är så. Hyresgästföreningens jurist Johan Perup som företräder hyresgästen hävdar att hon tvärtom tagit avstånd från ex-maken och ansökt om kontaktförbud.
Silvia: ”Som om jag upplever det igen”
Värdens ombud har låtit kalla flera vittnen som ska intyga det fortsatta umgänget, fast mannen på pappret bor på en annan adress. Det är personer som är anställda av Helsingborgshem som får berätta vad de sett och hört.
Så blir det Silvias tur att vittna. Hon vittnar under ed, vilket innebär att hon kan straffas om hon ljuger. Hennes röst spricker när hon berättar om att hon inte kan undgå att träffa mannen som förgripit sig på henne.
– Varje gång jag ser honom är det som om jag upplever det igen.
Det är när hyresnämndens ordförande, hyresrådet Marie Gärtner, ställer en fråga till Silvia som det hela tar en ny vändning.
– När såg du honom senast, frågar hyresrådet.
– Senast – jag tror det var två dagar tillbaka, svarar Silvia.
Blir tystad av hyresrådet
Det svaret får en av sönerna till kvinnan som riskerar kontraktet att tappa fattningen.
– Hon ljuger! Han är i Kosovo. Hon ljuger!
Sonen är med som åhörare och är inte kallad att vittna. Därför får han en tillsägelse av Marie Gärtner, som senare beskriver honom som väldigt upprörd.
– Nu får du vara tyst, annars får du gå ut.
Sonen ber om ursäkt för sitt utbrott – men har gått vidare rättsligt för att motbevisa påståendet om att hans pappa fanns i bostadsområdet den dag som Silvia uppger. Till hyresnämnden har sonen lämnat in en kopia på en flygbiljett till Tirana, huvudstaden i Albanien, som gränsar till Kosovo.
Sonen har också polisanmält det som han anser är mened, det vill säga att en person som lovat att säga sanningen ljuger i rätten (se faktaruta). Polisen kan för Hem & Hyra bekräfta att en förundersökning har inletts, och som en del av denna kontaktat hyresrådet Marie Gärtner för att få flygbiljetten och andra handlingar i målet.
Enligt Marie Gärtner är det ovanligt att någon som är del av en process i hyresnämnden polisanmäls för att vittna falskt.
– Jag blev själv lite paff, säger hon.
Att ljuga i rätten kan ge fängelse
Silvia själv säger att det hon sa när hon vittnade stämmer och ser polisanmälan som en hämnd riktad mot henne.
– De vill jävlas med mig på grund av att jag försöker få ut mamman ur lägenheten, säger Silvia.
Om polisanmälan leder till åtal och fällande dom riskerar Silvia fängelse. Linnea Wegerstad är lektor i straffrätt vid Lunds universitet. Hon berättar att mened är en typ av brott där domstolar ofta dömer till fängelse, även om det kan handla om en kortare fängelsevistelse där man vid andra typer av brott hade nöjt sig med en villkorlig dom.
– Även om det är ett lågt straff vill man markera allvarligheten genom att faktiskt döma till fängelse.
Detta har att göra med förtroendet för domstolarna.
– Om folk skulle börja ljuga väldigt mycket i domstol så skulle det få allvarliga konsekvenser för rättsskipningen, säger Linnea Wegerstad.
Flygbiljett inte bevis i sig, menar ombud
Oavsett hur det går med polisanmälan som riktats mot Silvia så kommer hyresnämnden att komma med sin avgörande i frågan om hyreskontraktet precis som planerat, säger hyresrådet Marie Gärtner.
Helsingborgshems ombud Johan Ramklint menar att flygbiljetten i sig inte motbevisar att ex-mannen varit på plats i hyreshuset i Helsingborg den dagen.
Men även om Silvias uppgift om när hon senast sett ex-mannen visar sig vara felaktig, menar ombudet att det finns andra vittnen som visar att ex-mannen fortsatt att vistas i lägenheten efter övergreppet.
– Det är inte en enda händelse det kommer att avgöras på, säger han.
28 januari kommer hyresnämndens beslut om vad som händer med hyreskontraktet.
- En person som vittnar under ed och ljuger kan dömas för brottet mened, om vittnesmålet påverkar utgången av rättsprocessen.
- Den maximala påföljden är fängelse i max fyra år vid brott av normalgraden.
- Ett brott som liknar mened är osann partsutsaga och gäller den som är part i ett mål och vittnar under sanningsförsäkran. Även här finns fängelse i straffskalan.
Källa: Svensk författningssamling
I den del av Jordabalken som ofta kallas hyreslagen finns bestämmelser om vad hyresgäst ska göra och inte göra.
En hyresgäst får till exempel inte utsätta de som bor i omgivningen ”för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas”.
Men hyresgästen har också ansvar för andra personer som vistas i lägenheten, och att dessa inte heller stör. I lagen beskrivs en sådan person som ”någon som hör till hans hushåll eller gästar honom eller av annan som han inrymt i lägenheten”.
Därför måste den hyresgäst som står på kontraktet ”hålla noggrann tillsyn över att de personer som han eller hon svarar för”, även om dessa inte är de som står på lägenhetskontraktet.
Källa: Svensk författningssamling
2019. En man och en kvinna flyttar tillsammans till en lägenhet i ett av Helsingborgs miljonprogramsområden. De är då skilda sedan många år efter att tidigare varit gifta.
2022. Ex-mannen ändrar sin folkbokföringsadress, från den gemensamma lägenheten i Helsingborg till en bostad på en annan ort.
November 2023. Ex-mannen sexofredar Silvia i tvättstugan.
December 2023. Helsingborgshem skickar en varning till kvinnan, med anledning av att hennes ex-man misstänks för brott.
Maj 2024. Ex-mannen döms i tingsrätten för sexuellt ofredande. Samma månad ändras också hans folkbokföringsadress. Den uppgivna bostaden är nu hos sonen i en annan av Helsingborgshems lägenheter.
Juni 2024. Helsingborgshem säger upp kvinnans hyreskontrakt.
September 2024. Eftersom kvinnan inte går med på att flytta, vänder sig Helsingborgshem till hyresnämnden för att få uppsägningen fastslagen.
November 2024. Parterna möts för att försöka nå en överenskommelse, men lyckas inte.
14 januari 2025. Hyresnämnden sammanträder. Hyresvärden och hyresgästen får lägga fram sina argument inför rätten.
20 januari 2025. Polisen upprättar en anmälan, efter Silvias vittnesmål.
28 januari 2025. Hyresnämnden ska fatta beslut om kontraktet.
Källor: Helsingborgs tingsrätt, Hyres- och arrendenämnden i Malmö, Skatteverket, polisen