Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös
En kvinna som vill slippa att varje dag se förövaren som ofredade henne i tvättstugan. Och en annan kvinna, som inte vill bli av med sin lägenhet för ett sexbrott som hennes före detta make redan dömts för. Nu ställs olika hyresgästers intressen mot varandra, när rätten ska pröva ett lägenhetskontrakt.
En måndag i november förra året. Polisen kallas till en hyreslägenhet i ett av Helsingborgs miljonprogramsområden. Där möter poliserna en skakad och rödgråten kvinna, som berättar att en man från samma hus nyss utsatt henne för ett övergrepp. När kvinnan och poliserna kommer ner i torkrummet där hon blivit antastad faller hon till marken och börjar skrika och gråta hysteriskt, rapporterar poliserna efter förhöret.
Mannen som anföll Silvia bor i området
När Hem & Hyra pratar med kvinnan ett år senare kommer allting upp till ytan igen. Kvinnan, som vi här väljer att kalla för Silvia, brister i gråt när hon berättar vad hon utsatts för.
– Man tänker inte att man har en granne som ska tvinga sig på dig och göra en sådan äcklig grej, säger hon.
Inte minst har det varit jobbigt att gång på gång stöta på mannen igen – eftersom han bor i området.
En man i 60-årsåldern döms senare för sexuellt ofredande, för att först ha kysst Silvia på kinden och sedan återkommit för att trycka sin erigerade penis mot henne bakifrån och ta henne på brösten. Enligt tingsrätten är det tydligt att Silvia lidit psykiskt av det hon utsatts för.
– All tryggheten har försvunnit och jag har fått panikattacker. Jag fryser helt när jag ser honom, säger hon till Hem & Hyra.
Brottsdömd man kan få sin ex-fru hemlös
Men brottsoffret Silvias lidande och straffet för gärningsmannen är inte de enda konsekvenserna som brottet för med sig. Nu riskerar helt annan person att påverkas av händelsen.
Det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem har sagt upp hyreskontraktet för den dömde mannens före detta maka, som är en kvinna i 60-årsåldern. Eftersom hon inte gått med på att flytta, har värden vänt sig till hyresnämnden i Malmö för att få uppsägningen fastslagen.
Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen och den som företräder hyresgästen som nu riskerar att bli av med sin bostad. Hon har bott där i fem år.
– Hon vill hemskt gärna bo kvar. Vi pratar om en äldre kvinna som inte har så lätt att komma in på bostadsmarknaden, säger Johan Perup.
Men hyresvärden vill alltså riva kontraktet.
Fick brev hem efter ex-makens övergrepp
Helsingborgshem menar att kvinnan bär ett ansvar för vad hennes före detta make har gjort, även om det inte är han som står på hyreskontraktet. I slutet av förra året skickade bostadsbolaget ut ett varningsbrev till kvinnan, där värden tog upp händelsen i tvättstugan. ”Du uppmanas nu att omedelbart vidta rättelse, det vill säga att sluta med det beteende som orsakar störningar för din omgivning”, stod det i brevet.
Johan Ramklint är jurist och företräder Helsingborgshem. Han säger att det beteende som kvinnan gjort sig skyldig till är att hon låtit mannen vistas i hennes lägenhet. Då spelar det ingen roll att hon inte är den som blivit dömd för sexbrottet i tvättstugan.
– Hon har brustit i sitt tillsynsansvar över dem som hon har att övervaka, som varit inneboende eller hon haft besökande hos sig, säger Johan Ramklint.
En hyresgäst ansvarar även för personer som vistas i lägenheten, även om de inte bor där. Så står det i hyreslagen (se faktaruta).
Riskerar att vräkas – tar avstånd från mannen
Så hur har hyresgästen som nu riskerar att bli hemlös egentligen agerat mot sin ex-man? Det är hon och hyresvärden inte överens om.
Hyresgästens ombud Johan Perup säger att hon efter brottet i tvättstugan tagit avstånd från sin ex-man. Förut besökte han henne regelbundet för att hjälpa till med medicinering, men så är det inte längre.
– Hon har deklarerat att han inte är välkommen dit längre, säger Johan Perup.
Han säger att hon också anmält ex-mannen för ofredande mot henne, för att verkligen ha på papper att hon inte ville ha med honom att göra. Men polisen gick inte vidare med den anmälan utan la ner den samma dag som den kom in.
Helsingborgshem hävdar däremot att kvinnan och ex-mannen fortsatt umgås som en familj och setts tillsammans både i lägenheten och bostadsområdet.
Det är också det intryck som Silvia har.
– Han har ju egen nyckel och går själv in, säger hon.
Helsingborgshem säger nej till att bo kvar på prov
Hyresgästföreningens Johan Perup har förslagit en ovanlig lösning för att hyresgästen som han företräder ska kunna bo kvar. Hon ska få skriva på ett så kallat korttidskontrakt, vilket är ett vanligt sätt att ge en hyresgäst en andra chans. Det ovanliga är villkoret – att kontraktet ska sägas upp om det visar sig att maken fortsätter vistas i lägenheten. Men detta har Helsingborgshem sagt nej till.
Johan Perup menar att kvinnan skulle ha svårt att hitta en annan lägenhet om hon blir av med kontraktet. Enligt ett läkarintyg har hon psykiska och fysiska problem, kan inte svenska och behöver anhöriga för att sköta ekonomin.
För Silvia har det nu gått över ett år sedan hon utsattes för det sexuella ofredandet. Hon berättar att hon fortfarande är begränsad i vardagen, och ibland drar sig för att gå ut i området. Hon tycker det är rätt av bostadsbolaget att säga upp hennes granne.
Kan du förstå om hon inte vill flytta på grund av vad en annan person har gjort?
– Ja, jag förstår den biten. Men hur skulle hon känna om jag hade min man här och han hade gjort så mot henne?
Silvia har försökt att lämna det övergrepp hon utsatts för bakom sig så långt det går. Hon är glad för att Helsingborgshem installerat en tvättmaskin och torktumlare i hennes lägenhet, eftersom hon inte längre går ner i källaren utan sällskap.
Chockbeskedet: Dömd man bor på samma gata
I början av nästa år ska de båda männen som heter Johan och representerar hyresgästen respektive hyresvärden mötas i hyresnämnden. Helsingborgshem ska låta flera av sina anställda vittna om hur de sett kvinnan och ex-mannen umgås. Kvinnan själv har också gått med på att vittna under sanningsförsäkran. Det betyder att hon kan straffas om hon ljuger.
När Silvia fick veta att Helsingborgshem försöker få grannkvinnans kontrakt rivet blev hon lättad, eftersom hon hoppades på att det skulle innebära att hon skulle slippa se mannen som attackerat henne – och att andra kvinnor skulle slippa bli utsatta.
– Gud förbjude att någon annan hamnar i samma situation som jag hamnat i, säger hon.
Men i våras fick Silvia veta något som gjorde henne chockad.
Då fick hon reda på att mannen som utsatt henne i tvättstugan fått en ny adress – på samma gata som hon själv bor. Från att ha varit folkbokförd utanför Skåne, var hans adress nu drygt hundra meter från henne i en annan av Helsingborgshems lägenheter.
Johan Ramklint berättar att det är den dömde mannens son som står på kontraktet. Både fadern och sonen flyttade enligt folkbokföringen in i maj i år.
Helsingborgshem har funderat på att säga upp även sonens kontrakt, av samma anledning som de vill att hans mamma nu ska flytta. Men värden har kommit fram till att det inte är möjligt. Sonen kan inte klandras för det som hans far har gjort, innan han ens bodde hos honom.
Kritiserar hyresvärden för nytt kontrakt
Silvia säger att hon kan förstå det sättet att resonera men tycker ändå att Helsingborgshem gjorde fel som lät sonen flytta in. Med tanke på hans mammas hyrestvist och hans pappas dom borde värden ha kunnat räkna ut hur det skulle bli.
– De kunde väl ge honom en lägenhet på något annat ställe men inte precis samma gata som jag.
Silvia har själv letat efter andra lägenheter men har svårt att hitta någon med lika låg hyra som hon har nu. En flytt hade också varit jobbig eftersom hon är ensamstående och har ett barn som går i särskola och kräver extra mycket omsorg.
Känner sig inte trygg i sitt eget hem
Efter övergreppet har hon fått hjälp av en kvinnojour men tycker fortfarande att det är jobbigt om att bli påmind för det hon blivit utsatt för.
– Jag har helt och hållet tappat tryggheten som jag hade tidigare och känner mig inte trygg i mitt eget hem längre, säger Silvia.
Hem & Hyra har sökt kontakt med kvinnan som nu riskerar att bli av med sin bostad. Hon har inte återkommit.
I den del av Jordabalken som ofta kallas hyreslagen finns bestämmelser om vad hyresgäst ska göra och inte göra.
En hyresgäst får till exempel inte utsätta de som bor i omgivningen ”för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas”.
Men hyresgästen har också ansvar för andra personer som vistas i lägenheten, och att dessa inte heller stör. I lagen beskrivs en sådan person som ”någon som hör till hans hushåll eller gästar honom eller av annan som han inrymt i lägenheten”.
Därför måste den hyresgäst som står på kontraktet ”hålla noggrann tillsyn över att de personer som han eller hon svarar för”, även om dessa inte är de som står på lägenhetskontraktet.
Källa: Svenska författningssamling
Ex-mannen dömdes av Helsingborgs tingsrätt mot sitt nekande till villkorlig dom och 60 dagsböter på sammanlagt 7 200 kronor. Hade han istället dömts till fängelse hade det motsvarat en månads inlåsning. Han ska också betala skadestånd på 12 800 kronor till Silvia.
2019. En man och en kvinna flyttar tillsammans till en lägenhet i ett av Helsingborgs miljonprogramsområden. De är då skilda sedan många år efter att tidigare varit gifta.
2022. Ex-mannen ändrar sin folkbokföringsadress, från den gemensamma lägenheten i Helsingborg till en bostad på en annan ort.
November 2023. Ex-mannen sexofredar Silvia i tvättstugan.
December 2023. Helsingborgshem skickar en varning till kvinnan, med anledning av att hennes ex-man misstänks för brott.
Maj 2024. Ex-mannen döms i tingsrätten för sexuellt ofredande. Samma månad ändras också hans folkbokföringsadress. Den uppgivna bostaden är nu hos sonen i en annan av Helsingborgshems lägenheter.
Juni 2024. Helsingborgshem säger upp kvinnans hyreskontrakt.
September 2024. Eftersom kvinnan inte går med på att flytta, vänder sig Helsingborgshem till hyresnämnden för att få uppsägningen fastslagen.
November 2024. Parterna möts för att försöka nå en överenskommelse, men lyckas inte. Istället blir det hyresnämnden som får fatta ett beslut om hyreskontraktet.
Källa: Helsingborgs tingsrätt, Hyres- och arrendenämnden i Malmö, Skatteverket