Sista ordet sagt om olovlig andrahandsuthyrning

Göteborg Göteborgaren miste kontraktet efter olovlig andrahandsuthyrning med saltad hyra. Hyresnämndens beslut överklagades. Nu har frågan avgjorts i Svea hovrätt – där en oenig rätt också går på värdens linje.
Foto: Minna Ulin

Kvinnan hyrde ut sin tvårummare i andra hand från september 2017 till mars 2018. Hon tog ut mellan 13 000 och 14 000 kronor per månad, trots att den verkliga hyran för lägenheten i centrala Göteborg låg mellan 7 300 kronor och 7 500 kronor under perioden.

Värden visste inte att lägenheten hyrdes ut i andra hand, men sa upp kontraktet när det blev känt.

Läs ocksåBostadsbedragare använde sitt eget hem som pengamaskin – lurade studenter på en kvarts miljonEn av studenterna vädjar om besked sedan mannen i sista stund börjat skjuta upp inflyttningsdatum. I chattarna har polisen kunnat följa hur hyresgästerna en efter en inser att de har blivit lurade av en bostadsbedragare.

Hyresnämndens beslut blev en dubbel motgång för kvinna. Inte nog med att hon fick betala tillbaka den kraftiga överhyran med ränta, hon miste också lägenhetskontraktet.

Men hyresrådet, den enda av ledamöterna med juridisk kompetens, höll inte med övriga i nämnden.

Värden hade sagt upp kontraktet utan att först skicka en uppmaning om rättelse, det vill säga att tala om för hyresgästen att hon begick ett fel och riskerade uppsägning.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Hyresrådet påpekade bland annat att det ska vägas in i bedömningen enligt lagtexten i jordabalken.

Kvinnan överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt, som också gav värden rätt. Men inte heller här var beslutet enigt.

Enligt hovrättsassessorn, domaren, kan man inte utgå ifrån att kvinnan förstod att hon inte fick hyra ut lägenheten utan lov från värden.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Värden hade ju inte skickat en rättelseuppmaning – vars syfte är att motverka att hyresgäster förlorar bostaden när det gjort något som de kanske inte insåg kunde leda till en uppsägning.

Utfallet är ändå att kvinnan måste flytta, men hon får uppskov till den 31 januari 2020.

Beslutet från Svea hovrätt går inte att överklaga.

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.