Sista ordet sagt om olovlig andrahandsuthyrning
Kvinnan hyrde ut sin tvårummare i andra hand från september 2017 till mars 2018. Hon tog ut mellan 13 000 och 14 000 kronor per månad, trots att den verkliga hyran för lägenheten i centrala Göteborg låg mellan 7 300 kronor och 7 500 kronor under perioden.
Värden visste inte att lägenheten hyrdes ut i andra hand, men sa upp kontraktet när det blev känt.
Hyresnämndens beslut blev en dubbel motgång för kvinna. Inte nog med att hon fick betala tillbaka den kraftiga överhyran med ränta, hon miste också lägenhetskontraktet.
Men hyresrådet, den enda av ledamöterna med juridisk kompetens, höll inte med övriga i nämnden.
Värden hade sagt upp kontraktet utan att först skicka en uppmaning om rättelse, det vill säga att tala om för hyresgästen att hon begick ett fel och riskerade uppsägning.
Hyresrådet påpekade bland annat att det ska vägas in i bedömningen enligt lagtexten i jordabalken.
Kvinnan överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt, som också gav värden rätt. Men inte heller här var beslutet enigt.
Enligt hovrättsassessorn, domaren, kan man inte utgå ifrån att kvinnan förstod att hon inte fick hyra ut lägenheten utan lov från värden.
Värden hade ju inte skickat en rättelseuppmaning – vars syfte är att motverka att hyresgäster förlorar bostaden när det gjort något som de kanske inte insåg kunde leda till en uppsägning.
Utfallet är ändå att kvinnan måste flytta, men hon får uppskov till den 31 januari 2020.
Beslutet från Svea hovrätt går inte att överklaga.