Annons

Självhjälpsrätten – då fixar du felet själv och skickar notan till hyresvärden

Västra Götaland Har du ett allvarligt fel i din lägenhet som värden vägrar åtgärda? Då kan självrättshjälp vara en väg för dig. ”Men bara efter noggrant övervägande och diskussion med Hyresgästföreningen”, säger ärendehandläggare Lilyana Kutinska.
Hyresgästen Malin Falkeby fick själv betala sin hyresvärds skuld till elbolaget.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästen Malin Falkeby nyttjade sin självhjälpsrätt och såg till att familjen fick värme och el i huset som de hyr.

Som hyresgäst har du rätt till en viss standard i din lägenhet. Till minimikraven hör uppvärmning, tillgång till varmt och kallt vatten, el, anordning för personlig hygien och för matlagning. Men du har även rätt till förrådsutrymmen samt och tvättmöjligheter inom rimligt avstånd.

Allt det här står i Jordabalkens tolfte kapitel, även kallad hyreslagen. Den lag som reglerar förhållandet mellan den som hyr ut och hyr en lägenhet.

Läs ocksåPrestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgästerI Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.

Men alla hyresvärdar följer inte reglerna. En som råkat ut för en sådan värd är Malin Falkeby. Tillsammans med sin familj hyr hon ett hus utanför Grästorp i Västergötland. En iskall dag i februari stängdes elen av i huset. Orsaken var att hyresvärden inte hade betalt räkningen. Först när Malin kontaktat Hyresgästföreningen och använt sig av sin så kallade självrättshjälp kom strömmen tillbaka.

Allvarliga fel i lägenheten

Lilyana Kutinska som är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Vänersborg förklarar:

Annons

– Självhjälpsrätten betyder att hyresgästen åtgärdar bristen själv och sedan drar av kostnaden på sina kommande hyror. Ofta, när det kan bli tal om självrättshjälp, handlar det om allvarliga fel i lägenheten som värden vägrat att åtgärda.

Läs ocksåLättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"Tvådelad bild där det som syns är en hand som sätter nyckeln i ett lås på en lägenhetsdörr samt en lagbok.

För Malin Falkeby skulle elen ingå i hyran. Men värden skötte inte inbetalningarna utan hade dragit på sig en skuld till energibolaget på 24 000 kronor. Lösningen blev att Malin betalade in pengarna själv och drar av motsvarande belopp på sina kommande hyror.

Självhjälpsrätt kräver noggrant övervägande

Lilyana Kutinska varnar dock för att använda sig av självrättshjälpen på egen hand. Hon säger att självhjälpsrätten bara ska användas efter noggrant övervägande och efter diskussion med någon juridiskt kunnig, som Hyresgästföreningens jurister. Annars finns det risk att hyresgästen drabbas.

Annons

– Om hyresgästen agerar på egen hand och inte uppfyller alla villkor finns det risk att det blir hyresgästen själv som får stå för kostnaden eller, i värsta fall, blir uppsagd på grund av obetald hyra, säger Lilyana Kutinska.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.
Fakta: Självhjälpsrätt
  • Innebär att hyresgästen åtgärdar fel på hyresvärdens bekostnad.
  • Kostnaden för åtgärden betalas av hyresgästen som sedan drar av den på kommande hyror.
  • Kan bli aktuellt om värden underlåter att renovera en lägenhet trots att den har en standard som är lägre än den som hyresgästen har rätt att kräva.
  • Hyresgästföreningen kan hjälpa dig med förberedelser och frågor som kan uppstå i efterhand.
  • Bör bara göras efter noggrant övervägande och efter diskussion med Hyresgästföreningen. Om hyresgästen agerar på egen hand och inte uppfyller alla så kallade rekvisiter finns det risk att det blir hyresgästen som får stå för kostnaden eller i värsta fall blir uppsagd, på grund av obetald hyra.
  • Om hyresvärden inte åtgärdar bristen inom rimlig tid har du även rätt att säga upp hyresavtalet.
  • Finns med i Jordabalken.
Läs också Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.