Självkritik och framtidsplaner på västsvenskt fullmäktige
Lördagens höstfullmäktige var ett framtidsinriktat möte med mycket diskussion. Regionordförande Kristofer Lundberg konstaterade efteråt att han inte varit på något fullmäktige tidigare där så många människor talat, pläderat och deltagit aktivt.
Den längsta tiden ägnades åt valet av delegater till den nationella förbundsstämman i vår. Efter en lång rad pläderingar och presentationer valdes en delvis annorlunda delegation än den som valberedningen föreslagit.
Fyra personer byttes ut bland de ordinarie delegaterna. Inröstade blev Janna Atta, Therese Stenberg, Mahasti Hashemieh och Christian Larsson. I och med det uppnåddes också representationsmålet om utländsk härkomst, som tidigare varit föremål för debatt.
Stora delar av mötet handlade också om de utmaningar som finns både idag och i framtiden, och hur hyresgäströrelsen bör agera för att möta dem.
Regionchef Pedram Kouchakpour höll ett anförande om de kraftiga tillväxtmål som satts upp nationellt. År 2027 ska 51 procent av alla svenska hushåll i hyresrätt vara anslutna till Hyresgästföreningen, mot 35 procent idag. Antalet förtroendevalda och aktiva medlemmar ska ha ökat från 9 000 till 22 000.
– Jag tror det är svårt men inte omöjligt. Men ska vi få fler att känna sig välkomna måste vi också samtala om vår värdegrund, sade Pedram Kouchakpour.
Han menade att det inte bara handlade om problem som sexism och rasism, utan också om mer subtila saker som samtalston.
– Idag är det bra, men jag har varit på vissa möten där jag känt att här vill inte jag vara, på grund av att det varit ett så obehagligt tonläge. Jag vill skicka med er detta. Sedan betyder inte det att vi ska vara rädda för konflikt, för konflikter behövs för utveckling, sade Pedram Kouchakpour.
Tråden plockades sedan upp av flera fullmäktigeombud, som höll med om resonemanget.
– Jag arbetar själv i ett serviceyrke. Där måste jag le och vara trevlig mot människor som vill att jag ska fara åt Häcklefjäll. Det är inte alltid lätt, men vi måste visa mer servicekänsla i Hyresgästföreningen, sade Helene Calner från Hyresgästföreningen Frölunda.
Även hennes föreningskollega Ali Karimi var inne på samma linje.
– Vi behöver vara trevliga mot andra och varandra. Ute i vissa LH (lokala hyresgästföreningar) finns stora konflikter och det är inte världens bästa ton. Det främsta sättet att få människor att känna sig välkomna är att ge dem ett trevligt bemötande, sade Ali Karimi.
Diskussionen rörde också andra sätt att få fler medlemmar att bli aktiva, och hur man själv kan värva nya medlemmar som förtroendevald.
Årets verksamhetsplan och budget för region Västra Sverige antogs enligt förslag.
Budgeten för 2020 förutspår ett minusresultat på 3,8 miljoner kronor. Till stor del beror det på att medlemsvärvningen fortfarande inte återhämtat sig helt sedan kraschen 2018, även om siffrorna nu pekar uppåt igen.
Tre andra beslut klubbades också under eftermiddagen.
• Nomineringsstopp till valberedningen två månader innan fullmäktige. Det ska alltså inte gå att nominera nya namn under sittande möte. Syftet med förändringen är att undvika debacle som det på senaste årsmötet. Då lanserades en lång rad nya namn på mötet samtidigt som valkommittén drog tillbaka ett av sina egna förslag på grund av risk för jäv.
• Stopp för försöket med kvällsöppet på regionkontoret. I snitt kom det en besökare per kväll under provperioden, vilket inte kan motivera kostnaderna enligt fullmäktige.
• Möjlighet till barnpassning under större möten och kurser. För att göra det möjligt för fler människor att bli aktiva införs möjligheten att hyra in företag som sysslar med barnpassning. Förutsättningen är att företagen har kollektivavtal.
• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.
LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd