Annons

Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt”

Malmö Fastighetsägaren har fått nog och hyresnämnden i Malmö ger sitt stöd - efter fjorton år i lägenheten åker familjen ut. Bakgrunden är en tvist om några få sena hyresinbetalningar. Det är ont om stora lägenheter och kan bli svårt att lösa situationen för ett hushåll på nio personer.
Valentine Bayong och barnfamiljens riskerar att kastats ut
Foto: Anders Paulsson/Gry Ellebjerg

Valentine Bayong är förtvivlad. För bara några dagar sedan kom beskedet. Familjen kan inte stanna kvar i lägenheten där de bor. Nu måste han snabbt hitta en väg ut ur mardrömmen.

Jag kan inte äta på grund av stressen. Jag går över gatan och håller på att bli överkörd av bilar eftersom mitt huvud är någon annanstans. Varför, varför, varför, tänker jag. Jag tänker bara på hur jag ska lösa det här, säger han.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Förklaringen till Valentine Bayongs desperation ligger i ett beslut i hyresnämnden. Bakgrunden är en tvist med fastighetsägaren Ikano om sena hyresinbetalningar. Familjen med mamma, pappa och sju barn bor tillsammans i en fyrarummare i ett hyreshus i östra Malmö. De äldsta barnen är i tjugoårsåldern men flera är minderåriga och det yngsta bara fyra år gammalt.

Valentine Bayong, pappa i barnfamiljk
Valentine Bayong, 52 år gammal och Malmöbo.

Familjen bor med ett så kallat korttidskontrakt. Fastighetsägaren har tidigare klagat på att hyran kommit in sent och för ett år sedan var det nära att familjen åkte ut. I sista stund räddades situationen när Ikano gick med på att skriva ett korttidsavtal. Det innebar att det tidigare säkra kontraktet byttes ut mot en otryggare variant med kort uppsägningstid och en månads förlängning åt gången. I höstas sade fastighetsägaren upp familjens hyreskontrakt, motiverat med att ytterligare hyror hade kommit in för sent. 

Valentine Bayong har varit sjukskriven efter en operation och förklarar vad som hänt med att hans bank-id har strulat, att helgdagar har försenat banköverföringar och att försäkringskassan varit sena med utbetalningar. 

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.

– Det här var verkligen inte min mening, säger han.

Hyresnämndens beslut – familjen ska ut

Familjen tog strid för att få bo kvar och fick hjälp av Hyresgästföreningen. Hyresnämnden har gått igenom fallet och slagit fast att två betalningar kan anses ha kommit in alltför sent på fastighetsägarens konto, fyra respektive två dagar. I vanliga fall är det här något som en värd hade kunnat få stå ut med, skriver nämnden i sitt beslut, men eftersom familjen bor under kortidsavtal blev bedömningen hårdare.

”I fall som detta ska hyresvärden alltså i princip inte behöva acceptera några förseningar med hyran alls”, står det i beslutet. Beskedet är att sjubarnsfamiljen måste lämna lägenheten senast i juni.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

– Du hittar inte en ny lägenhet i Malmö på fyra månader. Det är en jättelång kö. Kolla på vår situation, vi är en stor familj. Det här kommer bli jättesvårt för oss, säger Valentine Bayong. 

Kronofogden och Ikano - barnfamilj kan vräkas
Kronofogden samt Ikano bostads kontor i Hyllie i Malmö.

Han har överklagat till Svea hovrätt och ser bekymrad ut när han vädjar.

Det här är viktigt att berätta – det kommer aldrig att bli så här igen i framtiden och vi kan komma överens. Jag har en stor familj och tänker på detta hela tiden. Jag kan skriva på vad som helst och alla kan få en kopia, säger han.

Annons

Barnens situation ska alltid vägas in

Sedan 2020 är FN:s konvention om barns rättigheter del av svensk lagstiftning. Det innebär att domstolar och andra rättstillämpare ska väga in i sina beslut om det finns barn som berörs. Ylva Lönnaeus var hyresråd i det aktuella målet i hyresnämnden i Malmö.

– Just i det här ärendet var det inget som ombudet tog upp vid sammanträdet, att det fanns barn. Det begärdes uppskov med avflyttning bland annat för att det fanns barn men nämndes inte i övrigt. Vi ska alltid tänka på att det finns barn och det gör vi såklart. Det ingår i den allmänna skälighetsbedömningen men när det gäller försenade betalningar så finns det en tydlig praxis från Svea hovrätt som är sträng, säger hon.

Läs mer: Får man vräka hyresgäster med barn? Experten förklarar

Ylva Lönnaeus ser överlag få uppsägningsmål i nämnden där barns situation lyfts fram.

– Det är svårt att veta vad barnkonventionen betyder. Rätt till hem och bostad, ja. Men det betyder egentligen att staten inte kan gå in och ta bostaden från dig. Men man har inte rätt till bostaden om man missköter hyresbetalningarna. Det är svårt att få det hela att gå ihop, hur man då ska kunna se till barns bästa, vilket man alltid ska göra. Jag har själv inte haft något ärende där det ställts på sin spets och någon har nämnt barn eller barnkonventionen. Men det har säkert förekommit, säger Ylva Lönnaeus.

Hemlösa barn och barnfamilj
1 800 barn i Sverige bor i tillfälliga eller akuta boenden, enligt Socialstyrelsens uppgifter.

FN-organet Unicef har tidigare gjort en genomgång av svenska domar och kritiserat Svea hovrätt som i en rad av fall ansett sena hyror vara ett rimligt skäl för uppsägning av barnfamiljer. 

Få lägenheter för stor barnfamilj

Malmö är en av de kommuner i landet där flest vräkningar påverkar hushåll med barn, det visar kronofogdens siffror. Under 2023 skedde det 33 gånger och berörde totalt 52 barn. I verkligheten tvingas ännu fler barnfamiljer ut från sina hem eftersom andra kan ha flyttat direkt efter en uppsägning utan att vare sig kronofogde eller hyresnämnd varit inkopplade.

Den aktuella familjen kommer få det mycket svårt att hitta en ny bostad i Malmö, detta främst av två anledningar:

  • Värdarnas krav: en historik med sena hyror, inkassokrav eller kontakter med kronofogden innebär att de flesta stora fastighetsägare kommer att säga nej till att skriva ett nytt kontrakt.
  • Storleken på hushållet: En familj på totalt nio personer innebär att utbudet av lägenheter krymper drastiskt. Många fastighetsägare utgår från en standard som innebär max två personer per rum, kök och vardagsrum borträknat. Det innebär att familjen får sätta siktet på en sexrummare eller större. 
Boplats Syds skylt och kölappar.
Boplats Syd förmedlade 10 216 lägenheter i Skåne och Blekinge under 2023.

Sett till den regionala förmedlaren Boplats Syds senaste statistisk skulle det kräva en kötid på över sju år. Utbudet i regionen är litet för en stor barnfamilj och i fjor förmedlade Boplats Syd endast tio sexor och två sjuor.

”Det ska vara så hemlikt som möjligt”

För familjer som inte klarar av att lösa bostadssituationen på egen hand kan hjälp från kommunen bli sista utvägen. Det handlar då om lösningar via socialtjänstens kontrakt men som finns hos privata hyresvärdar, bostadsbolaget MKB eller i kommunens egna boenden. Men även här är tillgången på stora lägenheter begränsad; sjutton femmor, fyra sexrummare och en sjua.

Annons

– Utmaningen är att det inte finns så många stora lägenheter att lösa situationen med. Ibland får man lösa det genom att hitta två mindre lägenheter bredvid varandra, säger Rebecca Bichis, avdelningschef på Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning.

– Det ska vara så hemlikt som möjligt så att till exempel barnen kan ta hem kompisar.

Klagomål på lekande barn

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en annan sjubarnsfamilj som kastades ut från en lägenhet på Rosengård efter ett beslut i Svea hovrätt. I det fallet fanns inga ekonomiska problem med i bilden utan orsaken var rent social. En granne i huset hade klagat på ljud från barnens lek som sågs som störningar. Det handlade om skrik, dunsar och smällar och lät enligt grannen som en ”jordbävning”. Victoria park, idag Victoriahem, rev kontraktet och familjen försökte försvara sig men det hjälpte inte. De stod plötsligt utan eget hem.

– Det där var platsen som barnen föddes på och de kastades ut utan anledning, sade sjubarnsmamman Bilan då till Hem & Hyra.

Familjen på Rosengård vräktes
Familjen på Rosengård tvingades att flytta och delades under en tid upp i två lägenheter.

Det har gått drygt tre år sedan dess. Familjens öde illustrerar hur svår situationen kan bli för stora familjer som vräks då alternativen på hyresmarknaden är få. Efter att först ha bott på ett barackliknade boende för hemlösa i kommunens regi slutade resan i ett villaområde i östra Malmö. Här hyr familjen idag ett kedjehus av en privatperson.

– Vi är nöjda. Vi har tittat efter lägenheter, står i kö och betalar för det varje år, men det har inte hjälpt, säger Mohammed, pappan i familjen.

Högre hyra efter vräkningen

Han berättar att kedjehuset kostar 19 000 kronor i månaden i hyra och till detta tillkommer höga kostnader för el. Han är sjukskriven, hans fru studerar och Malmö stads socialtjänst har fått gå in och täcka upp kostnaderna. Hade familjen bott kvar i sin gamla lägenhet, en fyra på knappt hundra kvadrat, hade hyran idag istället legat på drygt 11 000 kronor

Om vi hittar en lägenhet som passar oss så flyttar vi, men tills dess blir vi kvar här, säger Mohammed.

Fotnot: Mohammed och Bilan heter i verkligheten något annat.

Fakta: Vräkning från hyresrätt – så funkar det

Som regel har du rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp hyresavtalet. Det kallas besittningsskydd. Men det finns undantag som bryter regeln och tvingar hyresgästen att flytta. Görs det inte frivilligt kopplas Kronofogden in för vräkning.

Läs mer här: Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Läs också Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.